"INTERNATIONAL" – VERREKIJKER VAN ROTARY

Het aandachtsgebied “International” was pas de vierde avenue waarop Paul Harris en de zijnen de organisatie van Rotary ruim een eeuw geleden bouwden. Toen in 1920 Rotary vanuit Amerika de sprong over de Atlantische Oceaan waagde, kwam het begrip voor een meer mondiale dimensie waarin verschillende culturen en talen een belangrijke rol speelden. Inmiddels was ook de Rotary Foundation opgericht die service ging verlenen aan andere delen van de wereld waar leefomstandigheden soms wezenlijk minder florissant waren en zijn dan in de meer ontwikkelde wereld. “International Sevice” groeide uit tot een avenue waarin heel veel samenkomt van de idealen en opdrachten die worden gedekt met het motto “Service Above Self”.

 

Rotary kijkt terug op een lange periode waarin gegenereerde gelden voor het overgrote deel naar behoeftige, vaak verre landen gingen. Nu al enkele tientallen jaren zijn plaatselijke clubs zich ervan bewust, dat de middelen daarvoor uit hun naaste omgeving moeten worden gehaald. Zichtbaarheid in de eigen regio is daarvoor belangrijk, terwijl ook in dat eigen clubgebied nog veel verborgen noden zijn. Steeds meer wordt gestreefd naar een verdeling van middelen en energie over verre en nabije doelen.

Misschien daardoor zijn in de zeven Nederlandse districten de ooit aanwezige District International Service Commissies (DISC’s) op een laag pitje gaan functioneren, of zelfs geheel uit de organisatie verdwenen. De balans was zoek, kregen ook de Nederlandse gouverneurs door. Daarom is er vaart achter gezet om deze commissies nieuw leven in te blazen.

District 1590 geeft het goede voorbeeld. Cees Smit Sibinga (RC Groningen-West) is al heel lang internationaal actief met “zijn” projecten in een Indonesisch ziekenhuis. Geen wonder dat hij in de arm werd genomen om “International” in het noordelijke district weer flink op de kaart te zetten. Het lukte hem om in alle vier regio’s een Rotarian te vinden die daar aanspreekpunt is en in de districtscommissie plaats wilde nemen: Eibert van Engelen (RC Sneek), Martinus Fennema (RC Hoogezand-Sappemeer), Rob Dingen (RC Roden-Leek) en Marjo Roerdink (RC Kampen). Zij werken nauw samen met de polio-ambassadeur in district 1590, Adri Uildriks (RC Drachten). Twee andere Nederlandse districten hebben inmiddels dit voorbeeld gevolgd.

Op de vier goed bezochte avonden voor bestuurscontacten die gouverneur Hans Jansen dit najaar belegde, kreeg Smit Sibinga de kans om “International” nog eens flink te promoten. Hij verraste de aanwezigen met de primeur van een prachtige brochure die de DISC van D1590 heeft samengesteld over het wie-wat-waar-waarom van International Service. Alle clubs mochten een stapeltje in ontvangst nemen.

 

Bekijk de brochure…  

 

Op de foto showt Cees Smit Sibinga (midden) de brochure aan gouverneur Hans Jansen (links) en Kor Doornbos, districtsvoorzitter van The Rotary Foundation.