ROTARY VERBINDT VIA KUNSTENAARS

Drie weken lang waren elf kunstenaars uit verschillende landen in en rond Leeuwarden in de weer met het maken van een kunstwerk. Het was het resultaat van een initiatief dat de vier Leeuwarder Rotaryclubs namen zodra bekend werd dat hun stad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zou zijn.

 

Enkele van deze Friese clubs hebben een contactclub in Duitsland. Daarmee begon het te lopen. Zij nodigden hun Duitse vrienden uit om een kunstenaar uit hun omgeving te sponsoren die enige tijd in en nabij Leeuwarden aan de slag zou gaan. Als een olievlek breidde het idee zich uit naar Rotaryclubs in soms verre landen.

Uiteindelijk meldden zich voor dit project Artist in Residence elf kunstenaars uit Polen, Malta, Slovenië, Macedonië, Duitsland, Nederland, Zimbabwe en Dominicaanse Republiek. Zij kregen logies bij leden van de Leeuwarder clubs en konden over een werkruimte of atelier in de buurt beschikken. Het werd een doorslaand succes, dat ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen. Via de artiesten werden kostbare contacten gelegd met de Rotaryclubs in de betreffende landen. Dat zal niet na 2018 stoppen, is de verwachting.

Een zeer in het oog springend kunstwerk is dat van Diedel Klöver, die door RC Jever werd uitgezonden. Hij werd geïnspireerd door twee overeenkomsten tussen de Friese hoofdstad en Ost-Friesland. In beide van hun wapens komt een leeuw voor. Daarnaast viel het Diedel op, dat in het Nederlandse en Duitse deel van Friesland veel wordt gefietst. Daarom vroeg hij de Leeuwarder Rotarians om veel oude fietsen in te zamelen. Het werden er meer dan dertig, waar Klöver flink de zaag in zette. Vooral sturen, zadels en tandwielen waren bij hem favoriet. En niet te vergeten een mooie oude bel, die aan de buik van de leeuw zit. Oud-Elfstedenbaas Henk Kroes (RC Leeuwarden-Zuid) haalde er als een soort openingshandeling een prachtig fel geluid uit: “It giet oan!” Voorlopig staat de creatie op de luchtplaats van de voormalige gevangenis Blokhuispoort. Over enige tijd krijgt het kunstwerk een definitieve plaats aan de buitenzijde.

 

 

Doet Boersma coördineerde het hele project. Niet voor niets heeft zij in RC Leeuwarden-Zuid de classificatie “kunst”. Zij is laaiend enthousiast, niet alleen over de kunstzinnige producten, maar ook over de nieuwe contacten die zijn ontstaan. De vier stedelijke clubs werkten tot voor kort maar weinig samen. Culturele Hoofdstad én het districtsbestuur van Rotary werkten meer samenwerking in de hand. Rotary betaalde hun gezamenlijke “lidmaatschap” van CH, niet toevallig 2018 euro. Gouverneur Hans Jansen was dan ook bij de afrondende ontmoeting met de kunstenaars aanwezig. Volgens Doet Boersma waren de verschillende sferen die in de vier clubs naar voren kwamen, heel boeiend en een prachtige uitdaging om veel meer samen te gaan doen. Dat heeft nu dus al leuke initiatieven opgeleverd. Naast Artists in Residence bemensen de clubs ook samen een al enkele maanden draaiende digitale helpdesk waar Rotarians vanuit de hele wereld informatie over CH2018 kunnen krijgen.

 

Meer foto’s …