steun rotaryclubs voor vlechtmuseum

Twee Rotaryclubs schoten het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde te hulp, nadat de apparatuur voor beeld en geluid het had begeven. Daarnaast leverden de beide clubs (Oosterwolde en Wolvega) veel personele inzet om aanwezig foto- en filmmateriaal te digitaliseren. Daarmee ontstond een verhaal in beeld en geluid van ruim twintig minuten, dat bezoekers een indruk geeft van de sociale geschiedenis, de ontwikkeling van het vlechtambacht en Rijksrietvlechtschool (in 1908 de eerste rijksvakschool van Nederland), en uiteindelijk het verdwijnen van de rotanindustrie. Voorts wordt het toerisme gepromoot dat voor Noordwolde en omgeving de nieuwe economische motor moet worden.

Het museum is ondergebracht in het monumentale gebouw van de voormalige rietvlechtschool. Gouverneur Hans Jansen mocht in het historische praktijklokaal voor veel publiek de eerste vertoning van de rolprent starten. Hij memoreerde dat het district de afgelopen twee jaar erg heeft ingezet op samenwerking van clubs. Daarom werd ook dit project met een extra bijdrage uit de Tientjespot ondersteund. De regeling is evenwel aan zijn eigen succes ten onder gegaan: de pot is leeg. Het stemde museumdirecteur Aimée Streefland (op de foto naast gouverneur Jansen) extra blij dat zij nog net op tijd met haar aanvraag was geweest.


Rotarians in binnen- en buitenland werkten eraan mee, dat het beeldmateriaal voor anderstaligen van ondertiteling werd voorzien. Behalve de drie moderne talen doen in dit provinciale grensgebied ook het Frysk en het Stellingwarfs mee.