© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

toch Wonderland in Zuidlaren

Even deed het vredige landschap van het nationaal park Drentsche Aa veel ellende vergeten. Honderden wandelaars genoten van de prachtige routes die door RC Zuidlaren-Anloo, samen met Humanitas, in het stroomdal van de Drentse Aa waren uitgezet om geld op te halen voor Oekraïne. Midden in het bos deed Alice in Wonderland de oorlog vergeten.

Maar de werkelijkheid is al enkele maanden anders, en dat heeft de Rotaryclub al tot veel activiteit aangezet. Niet alleen in Zuidlaren natuurlijk, maar de veelzijdigheid van de inzet daar heeft wel diepe indruk gemaakt.

 

In Nederland bedruipen veel Rotaryclubs eigen acties. Andere volstaan met flink wat geld te storten in het landelijke fonds “Rotary Helpt Oekraïne”. Plaatselijke clubs die voor door hen bedachte initiatieven geld tekort komen, kunnen uit het fonds

70 ton
hulpgoederen
naar Moldavië

ondersteuning van tussen de 1.000 en 5.000 euro aanvragen. Zeven functionarissen uit de evenzovele districten beslissen daar binnen enkele dagen over. Namens D1590 draait Cees Smit Sibinga daarin mee. De snelheid levert veel complimenten op. Van de binnengekomen € 325.000 was begin mei al € 275.000 aan clubs overgemaakt, verdeeld over 72 projecten. De noordoostelijke clubs scoren bovengemiddeld.  Zuidlaren-Anloo was één van de eerste die Oekraïne te hulp schoot.

In eigen regio werden uit de eerste vluchtelingenstroom enkele gezinnen opgevangen en op allerlei vlak geholpen: woonruimte, werk, school, instanties, integratie. Hulpgoederen vanuit Zuidlaren gingen in een konvooi van vier vrachtwagencombinaties mee naar Moldavië, waar ook veel oorlogsvluchtelingen zitten in een land dat het zelf al niet breed heeft. Luiers, incontinentiemateriaal, onderleggers, zeepmiddelen, voedselpakketten, aardappelen, slaapzakken; in totaal 70 ton. RC Zuidlaren-Anloo stak er zelf € 10.000 in. Verder werd een goederentransport ondersteund naar het Poolse Poznan, waar voor nog eens € 30.000 aan goederen naartoe ging. Ondermeer slaapzakken, kinderbedjes. Ook de RC Poznan betaalde mee.


1 / 3


Tussen alle ellende door was de wandeltocht in het park Drentsche Aa een rustpunt. Heerlijk wandelen langs zeven parels in het landschap. Een ontmoeting met jeugddansers, een boeiende vertelling, muzikale optredens. Weldadige rust, ongerepte natuur, heerlijk weer. Even denken dat er niks aan de hand is. Maar wel nadat eerst de beurs voor Oekraïne was getrokken. Dan mocht je even in Wonderland zijn en daarvan genieten. Want morgen is de wereld weer anders en wil Rotary met dat geld weer zoveel mogelijk slachtoffers bijstaan.

 

Zoals met eigen activiteiten clubs als Stadskanaal, Assen, Groningen-Noord (samen met haar Duitse zusterclub) inmiddels volgden. Uit het centrale fonds gingen verder bijdragen naar de RC’s Dronten, Raalte, Roden-Leek, Hoogezand-Sappemeer, Sneek-Zuidwesthoek, Steenwijk-Regio, Groningen-West, Groningen en Appingedam-Delfzijl.

 

                                                                                                          Martin van Nieuwenhoven

 deel deze pagina: