CLUBS INVENTIEF EN HULPVAARDIG

 

Eigenlijk hoort “social distancing” totaal niet bij Rotary. Fellowship is het fundament van elke club, en daar past gedwongen sociale onthouding helemaal niet bij. Bouke van Zinderen, voorzitter van RC Groningen-Oost (niet toevallig met classificatie ict-management…..) sloeg aan het denken. Zijn eerste stap was om een bestuursvergadering via video-conference te houden. Dat was even wennen. Daarnaast kwamen er mailtjes, appjes en telefonische geluiden dat leden elkaar al begonnen te missen. Daarom dacht de voorzitter: het is tijd voor een virtuele lunch meeting. Zo gezegd, zo gedaan. Alle leden kregen een beschrijving van hoe een speciale app te installeren. Wie geen laptop heeft, kreeg een telefoonnummer en code. Resultaat: de eerste keer waren er al meteen twintig deelnemers, waaronder verrassend genoeg ook heel wat oudere leden die dat nog nooit eerder hadden meegemaakt. Werd het geen Groningse spraakverwarring? “Haha”, zegt voorzitter Bouke. “We hadden iedereen op “mute” gezet, wat betekent dat de microfoons uit staan en er maar één aan het woord is. Tenzij ik iemand faciliteer om zich even hoorbaar te maken. Op zich een geweldige functie die ik wel eerder had willen hebben…..”

 

RC Hoogeveen gaat de communicatie-armoe op een andere manier te lijf. Nu er geen fysieke bijeenkomsten zijn, is de leden verzocht om vragen, zorgen, ervaringen, ideeën naar het bestuur te mailen. Die worden in een weekbericht opgenomen en zoals gebruikelijk rondgestuurd. Hetzelfde gebeurt bij RC Emmen.

“Een mooie manier om als clubleden toch verbonden te blijven”, reageerde gouverneur Rebecca Siebenga.

RC Dronten heeft haar leden opgeroepen om persoonlijke verhalen rond te sturen. Dat leverde snel een aandoenlijk relaas op van Marion Kootstra, die met haar man Kars een touringcarbedrijf runt. De ene na de andere order werd de afgelopen weken geannuleerd. Na 80% omzetverlies bleef alleen het schoolvervoer over. Totdat….. Als verwoede EHBO-ers bood het tweetal zijn diensten aan bij het Witte Kruis. Daar kon men geoefende handen best gebruiken. En toen rees daar ook de vraag: kan er rollend materieel worden omgebouwd naar iets dat op een ambulance lijkt? Binnen een dag werden twee touringcars uitgekleed. Er pasten perfect vier brancards in, en de lift leek op maat gemaakt. Klaar om in te zetten, met begeleiding door een arts, verpleegkundige en twee EHBO-ers. Raden wie die laatste twee zijn…..

Het zijn slechts enkele ervaringen van de eerste coronaweek waarin de clubs werden platgelegd. Maar dus niet hun vindingrijkheid, en ook niet hun dienstbaarheid. Zo werd de RC Wolvega benaderd door een relatie die een dochter heeft die werkt in het MCL (Leeuwarden). Net als in andere ziekenhuizen en zorginstellingen dreigden de beschermingsmiddelen voor het personeel op te geraken. De oproep betrof concreet vuurwerk- en veiligheidsbrillen. Waar is dan die club met People of Action? Er werd een dringende oproep op de club-app gezet, speciaal gericht aan leden met een bedrijf waar mogelijk iets was te “halen”. Dat had razendsnel succes. Iedereen keek in het magazijn en stelde voorraad beschikbaar waar men wel even zonder kan. Mede dankzij deze snelle actie konden binnen een dag 500 brillen richting MCL.