POLIOTULPEN VERZACHTEN ECONOMISCH LEED

Het coronavirus heeft het vooralsnog op een akkoordje gegooid met de bevolking van Schiermonnikoog. Net als in de oorlog, toen een 600 man sterk Duits garnizoen tamelijk mild was voor de eilanders. Dat wil niet zeggen dat '40-'45 niet ook ellende bracht op het Waddeneiland, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall. En ook nu raakt de nieuwe vijand het eiland wel degelijk. Economisch is er een kleine ramp gaande. Waar de bevolking voor bijna honderd procent direct en indirect afhankelijk is van het toerisme, moet de komst van vreemdelingen noodgedwongen worden ontraden.

 

In 1945 was Schiermonnikoog het laatste stukje Nederland dat door de Canadezen van bezetters werd gezuiverd. Pas op 11 juni. Aan dat feit zou groots aandacht worden besteed. Manifestaties voor duizenden mensen op het strand, met zang, muziek, vliegtuigen, ambassadeurs. Alles live op de nationale tv.

In het kader van dit herdenkingsjaar werden door toedoen van RC Schiermonnikoog op verschillende plaatsen in het dorp duizenden tulpen gepoot. Bij het monumentale gemeentehuisje zelfs op een heel speciale manier: in de vorm van de cijfers 75. Alle mooie dingen die Schier in gedachten had, gaan niet door. Maar in deze nieuwe oorlog laten de End Polio Now-tulpen zich niet knechten.

 

Foto: Foppe Schut