Eindejaar prikkelt Rotary

De decembermaand zet veel Rotaryclubs op scherp. Er zijn traditioneel veel kerstmarkten, kerstconcerten en dergelijke. En niet te vergeten kerstetentjes voor groepen in de samenleving die juist in die periode van het jaar wat extra aandacht kunnen gebruiken. We geven graag wat speciale zorg aan mensen om ons heen die in een moeilijke of eenzame fase zitten. Door de vrijgevigheid van het publiek in deze maand vol warme gevoelens valt er goed te scoren in het belang van goede doelen.

Eén van de clubs waar de activiteit vanaf spettert, is Coevorden. Nog voordat de leden weer diverse zaterdagen gaan houthakken voor de lucratieve pakketten met haardhout, werd iedereen ingezet voor de grote markt “Kerst op het plein” in Dalen. Sinds enige tijd zijn er nauwe banden met de praktijkschool van koepel De Nieuwe Veste in Coevorden. Tijdens een clubbezoek aan de school raakte men ervan overtuigd dat deze leerlingen, die het met hun opleiding vaak moeilijk hebben, zeer geholpen zouden zijn met aandacht en middelen vanuit Rotary. Besloten werd om de kerstmarkt die de school vorig jaar zelf organiseerde, ditmaal samen een stevige impuls te geven in het compacte centrum van Dalen. Al weken van tevoren waren leerlingen en Rotarians in de weer met het bakken van duizenden “knieperties” en vele cakes. Daarnaast werden allerlei andere seizoensartikelen gemaakt, zoals vogelhuisjes, voederbakjes, vogeltaarten en kerststukjes.

Ina Boelen, zelf heel lang in de zorgsector werkzaam, was namens Rotary veelvuldig het aanspreekpunt. Tussen de marktbeslommeringen door werd ook nog een muzikale avond belegd in theater De Hofpoort voor mensen met een verstandelijke beperking. Een aantal jaren heette dat (in de Sinterklaastijd) het pepernotenconcert. Ditmaal werd het een feestelijk kerstpopconcert, waarop de Kerstman en kadootjes niet ontbraken. “Dit is echt Rotary, prachtig samen klaar staan voor anderen. Het geeft zó veel energie”, zegt Ina.