Rebecca Siebinga

nieuwsbrieven Rebecca

juli 2019

 

 

EINDELIJK!

 

Het is een grote eer dat ik mijn eerste Nieuwsflits aan jullie kan richten als jullie gouverneur, na een lange en gedegen voorbereiding, die begon in september 2017. Iets waarvan ik in het begin nut en noodzaak niet zo inzag, het zelfs betitelde als “Amerikaans gedoe”, maar waarvan ik nu al de waarde weet in te schatten.

Tijdens die voorbereiding leer je over Rotary, je ontmoet andere Rotarians, je krijgt de gelegenheid om over de grens van je eigen club heen te kijken. En je krijgt veel, héél veel informatie over je rol als districtsgouverneur, waarin je een intermediair bent tussen Rotary International en de autonome clubs.

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik ergens halverwege weleens heb gedacht: ”Waar ben je nú weer aan begonnen?” Maar…. zo gaandeweg vallen de puzzelstukjes op hun plaats, je hebt de tijd om dingen te overdenken en je maakt keuzes uit de veelheid aan informatie; wat past wel en wat niet, in het district én bij mijzelf.

Want dat laatste, dáár geloof ik oprecht in; wat je doet en zegt moet voortkomen uit een intrinsieke motivatie. Dat is voor mij ook de reden waarom ik Rotarian ben. Een diepgewortelde overtuiging om belangeloos iets voor een ander te willen doen, samen met andere Rotarians. Dat is de servicegedachte waar Rotary voor staat en dát is ook de reden dat ik “ja” heb gezegd tegen het gouverneurschap.

 

 

 

THEMA'S EN SPEERPUNTEN

 

Dit jaar is het internationale thema “Rotary connects the world”. Een thema dat velen zal aanspreken. Want wees eerlijk; wáár je ook een mede-Rotarian ontmoet, er ontstaat iets - een gesprek, een nieuw idee, een nieuw project. Het heeft effect, klein of groot. Rotary verbindt daardoor, zowel Rotarians als niet-Rotarians. Met dit thema is de basis gelegd voor wat volgend jaar 3 speerpunten zullen zijn in ons district, namelijk: "Sluit je aan – Denk mee – Doe mee".

Sluit je aan, door nieuwe leden en nieuwe clubs. Bijvoorbeeld op de eilanden; alleen Schiermonnikoog heeft een Rotaryclub. Er ligt een uitdaging voor Vlieland, Ameland en Terschelling. Om de clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe leden, heeft het district een “nieuweledenregeling” in het leven geroepen. Elk nieuw lid jonger dan 45 jaar krijgt het eerste jaar een reductie op de contributie van € 200,-.

Denk mee, door Rotarykennis op te doen en je in te zetten, in je eigen club of in het district. Zodat we met elkaar nieuwe wegen kunnen inslaan.

Doe mee, want Rotarians zijn mensen van actie en Rotary is en blijft een serviceorganisatie. En er zijn fondsen (district- en global grants) om onze projecten van de grond te tillen.

 

Deze speerpunten zijn niet dichtgetimmerd en er bestaat geen Rotaryhandleiding voor. Het is juist de bedoeling dat de clubs zélf hun eigen weg vinden voor een flexibele invulling. Door met elkaar in gesprek te gaan en na te denken hoe er nieuwe manieren te vinden zijn om ervoor te zorgen dat mensen gaan denken: “Die Rotarians, die doen écht mooie dingen, dáár wil ik ook aan meedoen!”

 

 

 

SAMEN ROTARY VERNIEUWEN

 

 

 

Het jaarthema ’19-’20 voor ons district is om deze reden “Samen Rotary Vernieuwen”.

We mogen Rotary vernieuwen, omdat de tijd rijp is om nieuwe wegen in te slaan.

We kunnen Rotary vernieuwen, door flexibel te zijn, met behoud van wat Rotary zo bijzonder maakt – service en fellowship.

En … we gaan Rotary vernieuwen, zodat wij gezien worden als organisatie waar je bij wilt horen.

Ik sta klaar om ons district als gouverneur in 2019-2020 te mogen dienen. Het is een grote eer; dank jullie wel!

 

 

 

TERUGFLUITEN OF DE ZWEEP EROVER ...?

 

 

Bij de gouverneursoverdracht was ook een delegatie van Rotaryclub Arnsberg aanwezig. Ik was daar erg mee ingenomen. Al 55 jaar onderhoudt mijn eigen club Drachten vriendschapsbanden met deze Duitse club, wat ook één van de hoekstenen is van onze Rotarytradities. Ik kreeg van hen zelfs een heel leuke attentie: een luxe zweepje met fluitje. Ik zal er zuinig op zijn, maar ik weet ook dat ik het dit jaar in dit fijne district Noord-Nederland niet nodig zal hebben.....

 

 

 

CLUBLUSTRUMS

 

RC Schiermonnikoog-het eiland viert op 20 juli haar vijfde lustrum, en RC Steenwijk-regio bestaat op 26 juli alweer 35 jaar!

PROFICIAT!

 

klik op het icoontje voor een lijst met de lustrumdata van alle clubs in ons district …

 

 

Voor iedereen een mooie zomer gewenst en we zien elkaar …

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020