2

2018-2019

OKTOBER 2018

 

Beste Rotaryvrienden en -vriendinnen,

Als je in een bevoorrechte positie zit zoals ik dan hoor en zie je wat er door de verschillende clubs in ons district 1590 gepresteerd wordt. Zichtbaar zijn, handen uit de mouwen steken, bestendigen van onderlinge vriendschap en een grote bevlogenheid en inzet leiden tot een fantastische hoeveelheid activiteiten. Er gebeurt dus ontzettend veel in ons district. Zie bijgaand (nog niet eens compleet) activiteitenoverzicht …. En verras een andere Rotaryclub eens met een bezoek!

 

WIST U DAT…?

 

·

44 van de 62 clubs uit ons district op 1 t/m 4 oktober jl. vertegenwoordigd waren bij de network/regiobijeenkomsten? Veel verhalen gehoord over waar men trots op is hetgeen leidde tot nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën bij de bijna 100 (!) deelnemers.

·

Rotary Helpt een landelijke actie is om aan de samenleving te laten zien welke projecten wij organiseren?

·

de tulpenactie voor End Polio Now nog altijd loopt? En dat de opbrengst door de Bill en Melissa Gates Foundation wordt verdrievoudigd?…en dat de bollen uiterlijk november de grond in moeten?

·

de ramp op Sulawesi groot is maar dat ook ShelterBox helaas nog geen toestemming heeft gekregen om hulp te mogen bieden.

·

de DISCON, PETS en ALV op 6 april 2019 in Assen worden gehouden? Noteer alvast de datum!
Die dag is uw pitsstop in Assen…

·

RC Harlingen in het kader van wereldpoliodag een rotonde heeft beplant met 5000 tulpenbollen….!
"De rotonde bij Oostpoort in Harlingen verandert komend voorjaar in een bloemenzee. De gemeente plant 5000 tulpen en 12.500 narcissen. Rotary Harlingen en Stichting de Riedpolder financieren de bollen. Op deze End Polio Day wordt wereldwijd aandacht besteed aan het terugdringen van de ziekte polio. Rotary International spant zich al jaren in om de ziekte uit te bannen. De lokale afdeling in Harlingen doet daar aan mee door middel van de verkoop van tulpenbollen."

·

je een unieke kans hebt om relatief dichtbij huis een internationale Rotaryconventie te bezoeken….zie Hamburg 2019

·

gouverneur zijn een voorrecht is? Ook belangstelling voor deze fantastische rol? Meld je aan als gouverneur in het jaar 2021-2022.
Bel mij als je meer wilt weten.

·

de districtsvoorzitter van Rotaract en ik elkaar maandelijks ontmoeten bij Pernikkel in Groningen. Ons eerste gezamenlijke initiatief is de mogelijke oprichting van een internationale Rotaractclub in ons district.

·

in district 1580 (Noord Holland) het End-Plastic-Soup-Nowproject gaat starten met een voorlichtingsevenement op 26 november.

·

RC Raalte en RC Dronten nog steeds één Rotaryclub zoeken om samen met hen in de zomer van 2019 een zomerkamp te organiseren? Goof Visser, secretaris van RC Dronten, hoort graag wie er mee wil doen.

·

er internationaal een mooi jaarthema is waar je als club heel makkelijk bij aan kunt sluiten….

 

ROTARY HELPT

 

Om anderen te inspireren moeten we met onze acties naar buiten treden. Denk daarbij aan de landelijke actie “Rotary helpt”. De site http://www.rotaryhelpt.nl is er voor de clubs om hun projecten te tonen. Mensen buiten Rotary kijken er naar, zien waar Rotary voor staat en raken onder de indruk. Daaronder zijn dan waarschijnlijk nieuwe leden te rekruteren.

 

En zet a.j.b. je eigen project op de website om te promoten!

 

HAMBURG 2019

 

 

Rotary is een bijzondere en unieke organisatie en dat merk je vooral als je over de grenzen van je eigen club en district kijkt. Het begrip “Family of Rotary” wordt je pas echt duidelijk als je naar een Internationale Conventie gaat: een unieke ervaring!

De Internationale Conventie 2019 vindt plaats in Hamburg van 1 t/m 5 juni 2019. Hamburg is makkelijke te bereizen en dus een unieke gelegenheid om zo’n evenement mee te maken. Ik heb nog niemand gesproken die niet onder de indruk was van een bezoek aan de conventie en die zonder enthousiaste verhalen is.


 

Aanmelden voor december is goedkoper. Opgeven kan via www.riconvention.org

 

ROTARACT

 

Rotaractclubs bestaan uit leden in de leeftijd tussen 18 en 35. Zij wisselen ideeën uit over hun ambities en hebben over het algemeen een sterke wens zich persoonlijk te ontwikkelen tot de leiders van de toekomst. Vanzelfsprekend staat ook bij hen fellowship centraal. De Rotaractclubs hebben een Rotaryclub als moederclub en worden ook door die club gesponsord.

Zie voor meer informatie: https://www.rotary.org/en/get-involved/rotaract-clubs

 

END PLASTIC SOUP NOW

 

In district 1580 is End Plastic Soup Now opgezet. Hier willen ze meer bekendheid aan geven. De commissie van het project End Plastic Soup Now organiseert een inspiratie avond op 26 november. De inschrijving kan op de website.https://endplasticsoupnow.nl/event/rotary-inspiratieavond/

 

 

JAARTHEMA: "BE THE INSPIRATION"

 

Het jaarthema van Barry Rassin, onze Rotary International President, is ”Be the Inspiration”. Een mooi thema, waar we als Rotaryclubs heel veel mee kunnen. Want elk goed project begint toch ook met een inspirerend verhaal? Het maakt daarbij niet uit of dit komt van een Rotarian of vanuit een externe organisatie, bepalend is de passie en bevlogenheid.


 

NIEUWSTE UPDATE UIT INDONESIë

 

Het is zover. Nu er toestemming van de Indonesische regering is, helpt ShelterBox gezinnen in meest afgelegen dorpen buiten de hoofdstad Palu op Sulawesi.

We concentreren ons op de meest kwetsbare gezinnen in die gemeenschappen waarvan de huizen volledig zijn verwoest door de aardbeving. Deze afgelegen dorpen zijn vaak erg moeilijk bereikbaar en hebben minder aandacht en hulp gehad.

De situatie in Sulawesi is nog steeds complex en uitdagend. Bijna 70.000 huizen zijn beschadigd, evenals scholen, kantoren en winkels. Veel panden zijn volledig vernietigd. Toegang krijgen tot de meer afgelegen dorpen is nog steeds uiterst moeilijk. Communicatiemiddelen en stroom zijn in veel gebieden uitgevallen.

ShelterBox heeft nu teams aan het werk in zowel Jakarta als in Palu. We werken nauw samen met lokale Rotarians in Indonesië om zo die families te bereiken die ons het meest nodig hebben. Daarnaast is alle hulp goed afgestemd met nationale en lokale overheden. Dit is erg belangrijk om te borgen dat we de juiste hulpgoederen leveren die gezinnen nodig hebben (denk oa aan tenten, waterfilters en muskieten netten) en om ervoor te zorgen dat we kwetsbare gezinnen bereiken die anders geen ondersteuning zouden krijgen.

 

 

 

 

Hans (J.) Jansen
gouverneur 2018-2019
district 1590 Rotary International

 

jansen.hans.j@gmail.com

06 - 20 45 87 42

 

like us :    follow us :    watch us :

 

© 2018 ROTARY IN NEDERLAND