© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

basic education & literacy


nummer 3 - september 2022


 

maandthema RI: basic education & literacy


Rotary en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Leren doe je o.a. van elkaar vanuit de verschillende kwalificaties, door het samenwerken aan activiteiten en projecten, inleidingen, levensberichten, bedrijfsbezoeken en door het oppakken van de verschillende taken en functies binnen je club, je district en mogelijk zelfs op landelijk en internationaal niveau. 

Lid zijn van je club is vaak de drive van je lidmaatschap. Actief zijn binnen het district kan het Rotary lidmaatschap meerwaarde geven. Het opent nieuwe deuren, is een uitbreiding van je netwerk en je leert Rotary vanuit een andere dimensie kennen. 


Er zijn vele mogelijkheden om in ons district actief te zijn. Op dit moment zijn we op zoek naar een districtssecretaris en kun je tot december dit jaar je belangstelling aangeven om in het Rotaryjaar 2025-2026 gouverneur te worden. Daarnaast zijn er verschillende commissies in het district waarin je je kwaliteiten kunt inzetten en zijn we op zoek naar een enthousiaste assistent-gouverneur in regio Drenthe-Oost. Het gaat er vooral om iets te doen wat past bij je kwaliteiten en interesse. Lees meer over de mogelijkheden in deze maandbrief.


'SUPPORTING EDUCATION' OP WEBSITE ROTARY INTERNATIONAL...


 

empowering girls, door onderwijs


Dat ieder kind in Nederland basisonderwijs krijgt is voor ons vanzelfsprekend. Dat basisonderwijs niet overal ter wereld vanzelfsprekend is heb ik zelf kunnen ervaren tijdens mijn bezoeken aan Nepal vanuit mijn functie bij stichting Studentenprojecten Nepal. Zo gaan kinderen van de 'onaanraakbare' families in de afgelegen berggebieden van de Himalaya vaak nog steeds niet naar school.

Bij wet is het kastensysteem in Nepal verboden, in de praktijk leven mensen er vaak nog wel naar. Meisjes en kinderen met een beperking worden in Nepal daarnaast vaak achtergesteld. Als je in de bergen 2 uren naar school moet lopen is het voor kinderen met een beperking vrijwel onmogelijk om onderwijs te volgen. Ouders die vaak zelf analfabeet zijn en het net redden om kinderen voldoende eten te geven kunnen een voortgezette studie in de stad niet betalen.

Hoe kun je hierin het verschil maken als Rotaryclub? Met een eenmalige bijdrage van € 1000,- via Stichting SPN uit Heerenveen 'empower' je een meisje of jongere met een beperking en geef je hen de mogelijkheid naar school te gaan en een studie te volgen.


WEBSITE STICHTING STUDENTENPROJECTEN NEPAL...


 

learning center


Wist je dat?

Er voor alle clubleden op MyRotary in rotary.org veel interactieve e-learningen staan? Ook specifiek voor de verschillende bestuursfuncties en commissieleden 
binnen de club. 

Een aantal voorbeelden van de e-learningen zijn:

 • Be a vibrant club;
 • Club administration committee basics
 • Club memberschip committee basics
 • Club president basics
 • Club public image committee basics
 • Club Rotary Foundation committee basics
 • Club secretary basics
 • Club treasurer basics
 • Creating an inclusive club
 • Diversity your culture club
 • Get ready: club Rotary Foundation committee
 • Public relations and your club

Ook als je in het district actief wordt zijn er e-learningen op MyRotary beschikbaar. Daarnaast word je natuurlijk goed ingewerkt en begeleid om je nieuwe taak op te pakken.

NAAR LEARNING CENTER...

  

 

RLI: het landelijk Rotaryleerinstituut


Enkele jaren geleden hebben wij een variant van het Rotary Leadership Institute opgezet binnen ons district en noemen dat het Rotaryleerinstituut (RLI). 

De trainingen die door het RLI worden gegeven, zijn bedoeld voor Rotarians die zich – hetzij vanuit hun functie, hetzij vanuit persoonlijke interesse – meer willen verdiepen in alles wat met Rotary International, haar projecten, activiteiten en mogelijkheden te maken heeft.

De stof wordt aangeboden in een hybride blended-learning-methodiek bestaande uit zelfstudie, een virtuele bijeenkomst en een interactieve bijeenkomst, waarin een aantal ervaren Rotarians (oud-gouverneurs, voorzitters van districtscommissies, et cetera) de deelnemers zullen bijpraten over relevante thema’s.

Op 29 september start de eerste boeiende cursus met een virtuele introductiebijeenkomst.


LEES VERDER...


 

RYLA, trainingsprogramma leiderschap voor jongeren

 

RYLA Emmen

 

Na vier jaar organiseren de drie Rotaryclubs uit Emmen dit jaar wederom een RYLA: Rotary Youth Leadership Award. In het weekend van 14-16 oktober 2022 ontvangen we 20 talentvolle jonge mensen met leidinggevende capaciteiten. Jongeren die duidelijk wat in hun mars hebben en niet bang zijn om met zichzelf geconfronteerd te worden. 

U kunt hiermee jong talent in uw organisatie of vanuit uw netwerk de kans geven een

Ouderen zijn er
om van te leren,
en jongeren zijn er
om ouderen
scherp te houden... 

-- Tim Smit

fantastisch weekend te beleven én een netwerk op te bouwen met jonge ambitieuze professionals in de regio. Daarnaast strijden de deelnemers gedurende
het weekend om de Rotary Youth Leadership Award.


Wie kan meedoen? 

De RYLA is voor mensen tussen de 20 en 27 jaar, die nog studeren (HBO/academisch) en in het 3e of 4e jaar van hun opleiding zitten, of die aan het begin van hun carrière staan (ca. 1 jaar werkervaring), affiniteit met management hebben en die het gehele weekend beschikbaar zijn. Per kandidaat wordt een bijdrage van € 375,00 in rekening gebracht.


MEER INFO EN AANMELDEN...RYLA Dokkum


Hoeveel wil jij groeien in 3 dagen?

 
In Dokkum wordt van vrijdagmiddag 30 september t/m zondagmiddag 2 oktober 2022 een inspirerend en leerzaam RYLA-weekend georganiseerd. Ben of ken jij iemand tussen de 18 en 28 jaar die gedurende een intensief weekend uitgedaagd wil worden zijn/haar leiderschapscapaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen? Het is een wereldwijd programma van Rotary International met als doel jonge (toekomstige) leidinggevenden te trainen en hen bewust te maken van hun talenten.

Contact: Jacqueline Visser, telefoon:0646403524 (09.00-15.00 uur)
Email: info@rylafriesland.nl


MEER INFO EN AANMELDEN...

 


vocational seminar


De landelijke commissie vocational service nodigt u uit voor het seminar "Hoe rechtvaardig is duurzaamheid?" op zaterdag 24 september in Amersfoort.

Een intrigerend seminar waarin filosoof en publicist Ronald Hünneman, Plastic Soup surfer Merijn Tinga en oud-directeur bij Staatsbosbeheer en Rotarian Erik Lammerts van Bueren u uitnodigen om, na hun aansprekende inleidingen, met elkaar in debat te gaan over duurzaamheid en hoe rechtvaardig is dat nu?

Ook Rotaracters leveren vanuit hun perspectief een actieve bijdrage aan deze dag. Na de lunch worden de discussies voortgezet en gaat men op zoek naar welke actieve bijdrage Rotarians kunnen leveren aan een duurzame wereld en samenleving. Ook is er de mogelijkheid een workshop te volgen over hoe je praktisch invulling geeft aan Vocational Service in je club.


MEER INFO EN AANMELDEN...


 

 

Imagine! Gouverneur jouw droom? 


Wie wordt onze gouverneur in 2025-2026...Mijn taak als gouverneur is per juli 2022 net gestart. Volgend jaar juli neemt Marijke Inklaar het stokje van mij over, en vanaf juli 2024 neemt Francie Kaaijk het gouverneursstokje weer van Marijke over. Toch zijn we nu al weer op zoek naar de geschikte opvolger van Francie die vanaf voorjaar 2023 in het districtsbestuur kan instromen als inkomend-inkomend gouverneur ofwel district governor nominee (DGN). Ben je enthousiast om het avontuur van gouverneur van district 1590 aan te gaan dan kun je tot november 2022 hiervoor je belangstelling aangeven.

Om de functie van gouverneur goed invulling te kunnen geven is het belangrijk dat je gemotiveerd bent, commitment hebt van je club en natuurlijk dat je de mogelijkheden bezit om de functie in te vullen en de taken en verantwoordelijkheden aan te kunnen. Voorwaarde is dat je clubvoorzitter bent geweest en in het gouverneursjaar minimaal 7 jaar Rotarylid bent. Ook moet je bereid zijn (internationale) trainingen te volgen.

Zelf ben ik erg enthousiast over het invulling mogen geven aan de rol van gouverneur in het district. Ik vind het een mooi avontuur waarin ik veel betrokken mensen ontmoet die de krachten graag bundelen om invulling te geven aan 'Service above Self'. Ik vind het eervol om deze rol invulling te mogen geven en leer veel. Mijn  enthousiasme voor Rotary is sinds ik 3 jaar geleden inkomend-inkomend gouverneur ben geworden alleen nog maar toegenomen. Ben jij ook enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor eind november 2022 aan mij als voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt. Naast geschikte kandidaten uit het hele district worden met name kandidaten uit regio 4 (Noord-West Overijssel en Flevoland-Noord) verzocht te reageren. Dit vanwege een evenwichtige vertegenwoordiging van gouverneurs vanuit het hele district. Vanaf december 2022 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'.

 

ALLE VACATURES...tulpen werpen hun schaduw vooruit


Sinds Rotary in Nederland met zijn tulpenactie startte om mee te helpen de strijd tegen polio wereldwijd te financieren, zijn maar liefst 88.000 doosjes met 25 bollen aan de man en vrouw gebracht. Zeker nog een paar jaar wil Rotary met deze zeer geslaagde actie doorgaan, en dat betekent: vooruitzien! Wie volgend jaar een mooie tuinhoek, gemeentelijke rotonde of plaatselijk plantsoen met de prachtige roodgele tulp wil opfleuren, zal nu al zijn bestelling moeten plaatsen. In een brief heb ik de clubbesturen in ons district onlangs gegevens en bestellijsten toegestuurd. Bestellen vóór 15 november betekent: poten voordat de vorst in de grond zit.


win een uniek kunstobject


Dit jaar is er aan de bollenverkoop in ons district een wedstrijdelement gekoppeld. Wat kun je winnen? Darren C. Jones, kunstenaar en broer van International Wereld President Jennifer Jones heeft een prachtig kunstwerk gemaakt dat wereldwijd in een beperkte oplage van 600 exemplaren is gedrukt. Het kunstwerk is gemaakt in de kleuren van het internationale jaarthema ‘Imagine Rotary’

 

Degene die dit jaar in ons district voor het hoogste bedrag bloembollen verkoopt ontvangt het ingelijste kunstwerk samen met een door de kunstenaar persoonlijk ondertekende echtheidsverklaring. Ik zal het kunstwerk persoonlijk overhandigen aan de winnaar.

Ook voor de 2de, 3de en 4de plaats zijn mooie prijzen te winnen. De kunstenaar heeft ook een prachtige shawl, stropdas met pochet en broche in de stijl van ‘Image Rotary’ ontworpen. Alle secretarissen ontvangen de brief met informatie over de stand van de strijd tegen Polio in de wereld en tips hoe je de verkoopcijfers van de bloembollen gemakkelijk kunt vergroten.


WEBSITE 'ENDPOLIONOW'-TULP...

 

  

EEUWig trots op..? 


Welk Rotaryproject in jouw club was een topper? Dat willen we graag weten, om te vermelden in een historische terugblik in een jubileumuitgave in verband met 100 jaar Rotary. Dus graaf even in jullie clubgeschiedenis: wat was een project om trots op te zijn. Langlopend, eenmalig, lang geleden of nog recent, wat heeft het in jullie club teweeggebracht?

Meld het via Rutger Mazel, info@rotary100jaar.nl


 

 

Indonesië-dag 


De Rotary Interland Commissie Indonesia-Nederland organiseert zaterdag 1 oktober a.s. in Bronbeek, Arnhem de tweejaarlijkse Indonesië-dag.


MEER INFO...

 delen is vermenigvuldigen


Laat iedereen weten wat voor mooie activiteiten en projecten
je organiseert... 


 • Heb jij ook informatie over activiteiten of projecten van je
  club die je graag wilt delen in de maandbrief? Lever je kopij dan uiterlijk voor de 20ste van de maand bij mij aan
  (dg2022-2023@rotary-d1590.nl)
 • Kijk voor voor actuele informatie ook regelmatig op  onze districtswebsite en Facebookpagina 
 • Wil je informatie over activiteiten of projecten van je club delen op de districtswebsite? 
  Stuur je informatie dan naar Martin en/of Koos
 • Nieuws van je club voor plaatsing op de Facebookpagina van Rotary Nederland kun je mailen naar: contentmanager@rotary.nl12 september a.s. online info-avond


Op 29 januari 1923 werd Rotaryclub Amsterdam als eerste in Nederland opgericht en op 13 maart volgde Rotaryclub Utrecht. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Op zaterdag 28 januari 2023 start de viering met de eerste kilometers van de Rotary 100 Jaar Estafette en is er een speciaal middag- en avondprogramma in de Stadsschouwburg van Amsterdam (ITA Amsterdam). Met de landelijke 100 jaar Rotary Estafette gaan we in 2023 van district naar district en verbinden zo 500 clubs met elkaar. 

We hebben nog veel vrijwilligers nodig om van 100 jaar Rotary in Nederland een succes te maken. En nodigen je van harte uit voor de online info-avond.

Maandag 12 september van 20:00 – 21:30 100 jaar Rotary in Nederland’; daar presenteren we de plannen en hoe je een bijdrage kunt leveren en is er voldoende ruimte voor vragen. Ook als je alleen wilt weten wat we gaan doen ben je van harte welkom. 


MEER INFO EN AANMELDEN ALS VRIJWILLIGER...

 deel deze pagina: