© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

community economic and development


nummer 4 - oktober 2022

 

maandthema RI: community economic and development


Een erg actueel thema omdat zelfs in het rijke Nederland steeds meer mensen in armoede leven. Geweldig dat Rotaract- en Rotaryclubs zich met acties inzetten om waar mogelijk te ondersteunen en iets te betekenen in de eigen omgeving. Het is verborgen leed en maar al te vaak gebeurt het dat juist mensen uit schaamte geen hulp vragen en steeds dieper in de problemen komen. Mijn oproep is: als clubs hierin zoveel mogelijk samen te werken (alleen ga je sneller, maar samen kom je verder) en de acties te delen op de districtswebsite. Het kan andere clubs op ideeën brengen en stimuleren om ook acties voor deze kwetsbare medemens op te pakken.


'COMMUNITY ECONOMIC & DEVELOPMENT' OP WEBSITE ROTARY INTERNATIONAL...11 oktober International day of the Girl


Door de United Nations is 11 oktober uitgeroepen tot International day of the Girl. Deze dag is uitgeroepen om meer kansen en bewustzijn te creëren voor gendergelijkwaardigheid op het gebied van onderwijs, voeding, medische zorg, bescherming voor discriminatie, voorkomen van geweld en gedwongen kindhuwelijken.


IMAGINE: EMPOWERING GIRLS...inspirerende gecombineerde clubbezoeken


Als gouverneur bezoek ik de clubs in gecombineerde clubbijeenkomsten. Soms met 2, 3, 4 of 5 clubs gezamenlijk. Mijn doelstelling voor de bijeenkomst is: het hebben van een gezellige, inspirerende en verbindende bijeenkomst. En ik kan nu al vaststellen dat deze doelstelling wordt gehaald. Gemiddeld heb ik 2 tot 3 bezoeken per week.

Het is genieten tijdens de bijeenkomsten. Ik zie erg betrokken (bestuurs)leden die graag en gemakkelijk met elkaar mixen en van elkaar willen leren. Veel leden geven aan het erg fijn en inspirerend te vinden om informatie met elkaar uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. Ook worden bij sommige bijeenkomsten inleidingen over de speerpunten Empowering Girls, EndPlasticSoup en Diversiteit georganiseerd waarop ik met mijn introductie en interactie met de leden mooi kan inspelen. Ik kijk met plezier uit naar de komende gecombineerde clubbezoeken.

Een wel heel bijzondere inspiratie mocht ik bij één mijn bezoeken ontvangen van voorzitter Mart Drissen van RC Veendam: een pootaardappel in een keurig Rotarydoosje met een zeer toepasselijke, opwekkende tekst.speciale Rotaryevents


Naast de clubbezoeken word ik ook door clubs gevraagd aanwezig te zijn bij speciale Rotaryevents die worden georganiseerd.


 • Zo had ik de eer bij RC Heerenveen een paulharrisfellowonderscheiding uit te reiken aan Cor Vogelenzang, een bijzonder actief en gewaardeerd lid en dat al 50 jaar lang.
 • Op uitnodiging van de 6 Rotary- en Rotaractclubs in Groningen was ik samen met het voltallige districtsbestuur aanwezig bij het zeer succesvol georganiseerde Rotaryterras op Bommen Berend waarmee maar liefst € 13.000 voor goede doelen is opgehaald.

 • In Leeuwarden heb ik de Ride for You binnen zien komen, georganiseerd met vrijwilligers van Rotaryclub Bergum, een tocht in indrukwekkende auto's speciaal voor kinderen met een onbekende(re) ziekte die zichtbaar genoten van de speciale rit vanuit Gaasterland naar Leeuwarden. Ik heb een aantal kinderen en ouders gesproken en ze gaven allemaal aan dat ze een geweldige dag hadden gehad.
 • Op uitnodiging van RC Emmeloord was ik samen met assistent-gouverneur Veronica van der Goot uitgenodigd aanwezig te zijn bij hun threecitymeeting op de Floriade met hun zusterclubs uit Duitsland en België en was ik gevraagd dagvoorzitter te zijn van deze internationale bijeenkomst op World Expo Floriade. Ik heb genoten van de mooie internationale meeting in een inspirerende en innovatieve omgeving. 
 • De RYLA in Dokkum van RC Dokkum, RC Leeuwarden-Zuid, RC Bergum en Rotaract Leeuwarden van vrijdagmiddag 30 september, 1 en 2 oktober gaat door. Bij de start en de afsluiting ben ik als gouverneur aanwezig en zal ook een onderdeel meedoen.

 


Dutch Orientation Course voor de exchangestudenten in Meppel


Van zondag 16 tot vrijdag 21 oktober a.s. organiseert Rotary Meppel wederom de Dutch Orientation Course (DOC) in het kader van het wereldwijde Rotary Exchange Program. Jaarlijks zenden Nederlandse Rotaryclubs jongeren uit naar clubs in het buitenland en komen er buitenlandse jongeren naar Nederland. Jongeren die aan het Rotary Youth Exchange Program deelnemen en vanuit de hele wereld naar Nederland komen, krijgen in Meppel gedurende een week een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur. 


Als gouverneur ben ik bij de start aanwezig en mag aan het eind van het programma de certificaten uitreiken. Wil je ook graag dat ik als gouverneur aanwezig ben bij een speciale bijeenkomst of activiteit? Laat het me weten, ik ben er graag bij! De foto werd bij de vorige door Meppel georganiseerde DOC gemaakt. 
tulpenbollen voor EndPolioNow al besteld? Bestellen kan tót 15 november 


Alle secretarissen van de clubs hebben in september mijn brief thuis ontvangen samen met het bestelformulier voor de EndPolioNow-tulpenbollen. Ik ben er trots op dat in 2021 44 van de 62 clubs in ons district Noord-Nederland actief hebben bijgedragen aan deze belangrijke strijd. Mijn droom als Gouverneur is dat dit jaar álle 67 Rotary- en Rotaractclubs in ons district meedoen aan de bloembollenactie en dat we een nieuw record breken met de verkoop. Dit is vooral te realiseren door naast de kleine verpakking vooral veel grootverpakkingen te verkopen. Het mes snijdt met deze actie altijd aan 2 kanten. Enerzijds levert de aanschaf van de bloembollen geld op om wereldwijd tegen polio te kunnen blijven vaccineren. Anderzijds is het vanaf de bloei lang genieten van deze prachtige tulpen. Lees verder voor verkooptips en de brief die iedere club heeft ontvangen. 

Maandag 24 oktober is het wereldpoliodag. Een dag die je als club kunt aangrijpen om EndPolioNow extra aandacht te geven en de tulpenbollen te promoten. Bestellen kan tot 15 november

 koop de limited-edition Rotarypostzegel 100 jaar Rotary in Nederland

en steun daarmee EndPolioNow


De fellowship Rotary On Stamps heeft ter promotie van 100 jaar Rotary in Nederland in 2023 een postzegel uitgegeven. Deze postzegel wordt uitsluitend verkocht in velletjes van 10 zelfklevende zegels voor € 13,50 per velletje + verzendkosten. Van dit bedrag is € 2,50 bestemd voor het Rotaryproject ENDPOLIONOW.

Velletjes kunnen uitsluitend worden besteld bij Ton van Vliet/Rotary on Stamps via e-mail a.van.vliet09@kpnmail.nlNa de bestelling ontvangt de besteller een factuur. 
Na ontvangst van de betaling worden de velletjes toegestuurd.

Bij de bestelling je naam, club en mailadres en adres vermelden i.v.m. verzending en facturering.
Bestelling per club heeft de voorkeur.We hebben een nieuwe Rotary-APP, de oude app vervalt!


Sinds 2 september is de Rotary-APP zowel qua uiterlijk als functioneel geheel vernieuwd. Zonder al die onnodige knopjes als ‘social media’, ‘clubtalk’ etc. 

De oude APP blijft tot 31 oktober nog werken, daarna stopt die versie. 

Klik op onderstaande knop om te zien wat er allemaal is veranderd, en hoe je de nieuwe APP-2022 kunt installeren:


NIEUWE ROTARYAPP...


De app is webbased en kun je daarom niet downloaden via de app store.
onze leefomgeving, onze verantwoordelijkheid


Onze leefomgeving staat steeds meer in de belangstelling en de reden daarvoor heeft geen verdere uitleg nodig. Ook Rotary International heeft vorig jaar ‘the environment’ als nieuw zevende aandachtsgebied toegevoegd aan de al bestaande aandachtsgebieden. Dat betekent dat Rotarians zich hiervoor door middel van projecten en met financiële steun nu gericht kunnen gaan inzetten.

In ons district Noord-Nederland is besloten om speciaal voor dit aandachtsgebied een Districtscommissie Leefomgeving in het leven te roepen, die de clubs gaat ondersteunen en waar men terecht kan met vragen, ideeën en suggesties. Als eerste voorzitter van deze commissie komt Rebecca Siebinga graag in contact met Rotarians en Rotaracters die willen meedenken en -doen bij het verder opzetten en vormgeven van deze nieuwe commissie. Dus heb je belangstelling, stuur dan een mail aan: leefomgeving@rotary-d1590.nl

 


feestprogramma 100 jaar Rotary in Nederland


bestel nú je toegangskaart en reserveer alvast een plekje in de bus
er zijn 100 kaarten beschikbaar voor het event
op is op, vol is volDe feestelijke opening van 100 jaar Rotary in Nederland is op zaterdag 28 januari 2023 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit event, waarbij wij ook het estafette-focusgebied WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) van ons district 1590 kunnen presenteren en waar de start van 100 jaar Rotary in Nederland zal plaatsvinden, is voor iedereen vrij toegankelijk. Dit programma duurt van 15.00 tot 17.00 uur. 

Aansluitend kan iedereen op eigen gelegenheid ergens in het mooie Amsterdam een hapje eten. Het officiële openingsfeest vindt plaats in het International Theater Amsterdam (voorheen de Stadsschouwburg) met het volgende programma:


19.00 – 19.30 uur:         Ontvangst van de gasten
19.30 – 21.00 uur:         Officiële hoofdprogramma 
21.00 – 23.00 uur:         Afterparty met muziek en bekendmaking loterij in diverse zalen binnen de Stadsschouwburg en ook mogelijkheden om lekker rustig na- en bij te praten.


Wij gaan ervan uit dat we als district 1590 daarbij in groten getale aanwezig zullen zijn. Voor het avondprogramma in de schouwburg zijn in totaal 750 kaarten beschikbaar om met 7 districten te verdelen (maximaal aantal in de grote zaal). Toegangskaarten zijn te bestellen voor € 50 per kaart, de kaarten zijn alleen beschikbaar voor Rotarians (dus geen introducees). In deze prijs zit ook een bedrag van minimaal € 5 voor het goededoelenproject. Wees er dus snel bij en bestel nu alvast je toegangskaart voor het hoofdprogramma in het International Theater Amsterdam.

 

gezellig samen op stap!

Als er voldoende belangstelling is komt er de mogelijkheid om samen met een eigen bus te reizen met verschillende opstappunten in het district. Het plan is om dan zowel het middagprogramma als het avondprogramma mee te maken. We verwachten dat de reiskosten bij 60 personen ongeveer liggen rond de € 20 p.p. en bij 30 personen rond de € 30 p.p. Het zou leuk zijn om met een grote bus en groep van zo'n 60 leden samen af te reizen naar dit speciale jubileumfeest!!

Bestel je alvast je toegangsticket(s) en reserveer alvast een plaatsje in de bus:

Je kunt je bestelling en je reservering én je belangstelling voor de gezamenlijke busreis mailen naar districtssecretaris: ds@rotary-d1590.nl Vermeld daarbij 1. je naam 2. het aantal kaarten (alleen leden) 3. je mailadres waarop je de kaarten wilt ontvangen 4. de naam van je club 5. of je belangstelling hebt voor de gezamenlijke busreis en voor hoeveel personen. 
Je mag ook bellen om je kaarten te bestellen: 06 53 34 15 18 (Victor Sterk)

 


nieuwe informatie estafette 100 jaar Rotary in Nederland


Er was landelijk veel belangstelling voor de online informatiebijeenkomst 100 Jaar Rotary in Nederland van 12 september jl. Naast de geweldige opkomst zijn er al meer dan 160 Rotarians die mee willen denken en doen om van 100 jaar Rotary in Nederland een groot succes te maken. Namens de landelijke werkgroep dank voor jullie enthousiasme en actieve bijdrage aan de bijeenkomst. 

De plannen voor de 100-jaarviering in 2023 zijn besproken en toegelicht, en met elkaar zijn ideeën uitgewisseld voor de start van de landelijke estafette op 28 januari 2023. 

Kon je niet bij deze informatiebijeenkomst aansluiten? Kijk haar terug op bovenstaande video. Alle inspirerende ideeën van deze avond zijn hier te vinden.

 


Save the date! 

RBC (Regionaal Bestuurs Contact) voor alle voorzitters

 • regio 1: maandagavond 7 november
 • regio 2: dinsdagavond 8 november
 • regio 3: donderdagavond 10 november
 • regio 4: donderdagavond 17 november


Pre-PETS (Pre President Elect Training Seminar) voor alle inkomend voorzitters

 • regio 1: woensdagavond 23 november
 • regio 2: donderdagavond 27 oktober
 • regio 3: donderdagavond 10 november
 • regio 4: donderdagavond 24 november

Zowel de RBC als de Pre-PETS zijn fysieke bijeenkomsten. Uitnodigingen en het programma volgen zo spoedig mogelijk

 

Aanbevolen events:

 • Doe mee met de Rotarymidnightwalk Dokkum op 28 oktober a.s. kijk voor meer informatie en opgave: www.midnightwalkdokkum.nl
 • Bezoek de 1ste editie van de gratis toegankelijke Rock & Read-beurs op 7, 8 en 9 oktober a.s. in de Mediacentrale in Groningen. De beurs is gestart vanuit het initiatief van Rotaryclub Groningen-Zuid. Koop er je favoriete boeken en platen en help daarmee goede doelen in Noord-Nederland te ondersteunen die zich met laaggeletterdheid bezig houden.

 

ROCK & READ BOEKEN- EN PLATENBEURS...Vacatures in het district 1590


Ik ben blij in deze maandbrief te kunnen vermelden dat we in de persoon van Frank Holtrop van Rotaract Leeuwarden een nieuwe vertegenwoordiger voor Rotaract hebben gevonden in ons districtsteam. Frank stelt zich in de volgende maandbrief persoonlijk voor.

Ook ben ik blij dat we de vacature van assistent-gouverneur voor regio Groningen-Noord hebben kunnen invullen. Janny Gerda-de Jonge, lid van Rotaryclub Appingedam-Delfzijl, is enthousiast om deze functie op te pakken en stelt zichzelf graag aan u voor.

 

Janny-Gerda de Jonge, de nieuwe assistent-gouverneur van regio IIa (Groningen-Noord) stelt zich voor:


Onlangs ben ik gevraagd assistent-gouverneur te worden bij het district 1590. Ik ben Janny-Gerda de Jonge , geboren te Assen in 1954 en sinds eind 2003 woonachtig in het mooie stadje Appingedam. Bijna tegelijkertijd ben ik gevraagd om lid  te worden van Rotaryclub Appingedam-Delfzijl. Een fijne club waar ik inmiddels bijna 20 jaar met veel plezier kom. Ik ben voorzitter geweest en heb uiteraard deel uitgemaakt van talloze commissies waarbij de betrokkenheid van Rotary met de eigen omgeving  voor mij hoog in het vaandel staat. Rotary is veel meer eigentijds dan ons imago doet denken.  Dat laten we het beste zien door aansprekende acties en projecten. Ik wil mij graag inzetten voor ons district en zo meewerken aan een goede relatie tussen de Rotaryclubs onderling.

 Samen werken is toch samen sterker!


Ik hoop jullie snel te ontmoeten! 

Word jij de gouverneur in 2025-2026 van ons district? Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor eind november 2022 aan mij als voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt. Naast geschikte kandidaten uit het hele district worden met name kandidaten uit regio 3 (Drenthe) en regio 4 (Noordwest-Overijssel en Flevoland-Noord) verzocht te reageren. Dit vanwege een evenwichtige vertegenwoordiging van gouverneurs vanuit het hele district. Vanaf december 2022 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'. Lees voor de voorwaarden en verwachting de informatie in de maandbrief van september.

Daarnaast zijn er nog vacatures voor districtssecretaris en assistent-gouverneur voor regio IIIa (Drenthe-Oost).Een mooie kans voor Rotaryleden die hun horizon binnen Rotary willen verleggen.


VACATURES...

 deel deze pagina: