© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

The Rotary Foundation


nummer 5 - november 2022

 

maandthema RI: The Rotary Foundation


In de maand november besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de Rotary Foundation. “Onze” stichting is enorm succesvol: al veertien jaar op rij scoort de Rotary Foundation in de Charity Navigator, een internationaal platform voor de beoordeling van grote charitatieve stichtingen, met vier sterren op het hoogst mogelijke niveau! 


MEER INFO OVER DE FOUNDATION...

Rotary International vraagt alle leden om per jaar 100 $ te doneren, dat is per maand rond 8,60 €. We hopen deze bijdrage met alle clubs in ons district zoveel mogelijk te realiseren. Vanuit de Foundation stroomt na drie jaar de helft van het vanuit de districten gegeven geld weer terug voor ondersteuning van lokale en internationale projecten, de districtsgrants en de global grants. De global grants richten zich op een van de zeven focusgebieden.

Met de andere 50% en persoonlijke donaties helpt onze Foundation bijvoorbeeld polio uit te roeien, door natuurrampen getroffen mensen te ondersteunen, en nu ook de mensen te helpen die in Oekraïne door de oorlog hun thuis hebben verloren of die in andere landen moesten vluchten. Ook daarvoor bestaat een apart fonds, het Disaster Release Fund. Daardoor worden acties van Rotarians en Rotaryclubs financieel mogelijk gemaakt.

Persoonlijke donaties, eenmalig of regelmatig, zijn mogelijk, ook nalatenschap. Giften zijn fiscaal aftrekbaar indien voldaan is aan de voorwaarden in de wet. Het Nederlandse RSIN (fiscaal nummer) van de Rotary Foundation is 823993449.

Heb je vragen over de Rotary Foundation dan kun je die stellen aan de voorzitter van de Rotary Foundationcommissie in ons district, Clemens Groppeclubbijdrage voor Rotary Foundation overmaken vóór 1 februari 2023

 

Rotarians zijn mensen van actie voor goededoelenprojecten. De Rotary Foundation ondersteunt deze projecten financieel. De aanvragen voor projectondersteuning nemen elk jaar toe. Ik ben er trots op dat in ons district alle clubs bijdragen aan de Rotary Foundation en de laatste jaren met de EREY (Every Rotarian Every Year) het meest succesvol was van alle districten in Nederland.

de hoogst presterende clubs in 2021-2022:

 • 1ste plaats: RC Hoogezand-Sappemeer ($ 108,19)
 • 2de plaats: RC Uithuizen ($ 93,18)
 • 3de plaats: RC Hoogeveen-De Wolden ($ 84,27)

Als blijk van waardering zullen de vaantjes van The Rotary Foundation tijdens de RBC aan de voorzitters van de drie best presterende clubs worden overhandigd.

Ook dit jaar doen we weer een beroep op de clubs om een bijdrage te leveren aan de Rotary Foundation. Het streven is dat elke Rotarian gemiddeld $100,- bijdraagt. We hopen deze bijdrage met alle clubs in ons district zoveel mogelijk te kunnen realiseren. Als gouverneur vraag ik de club via deze maandbrief, mede uit naam van de voorzitter van de districts-Rotary Foundationcommissie om de bijdrage voor Rotaryjaar 2022-2023 uiterlijk 1 februari 2023 te voldoen. De bijdrage kan rechtstreeks overgeschreven worden naar de bankrekening van Rotary International bij de Deutsche Bank in Düsseldorf:

Het geld wordt goed besteed aan de vele humanitaire en educatieve projecten die Rotary ondersteunt in binnen- en buitenland. Ook de districtsgrants en global grants die kunnen worden aangevraagd binnen ons district worden vanuit de Rotary Foundation gefinancierd en zijn gebaseerd op de bijdrage die vanuit de clubs is bijgedragen aan de Rotary Foundation. Bij de toekenning van een grant naar een project van een club wordt ook gekeken naar de bijdrage die de club aan de Rotary Foundation heeft overgemaakt. We rekenen ook dit jaar weer graag op de bijdrage van uw club!

In november ontvangt het bestuur van de club ook een brief met het verzoek om de bijdrage voor 1 februari 2023 over te maken.laatste oproep om tulpenbollen voor End Polio Now te bestellen

 

Dit kan nog tót 15 november a.s.

Inmiddels hebben de meeste clubs hun tulpenbollen voor End Polio Now besteld. Heeft jouw club dit nog niet gedaan dan kan dit nog tót 15 november. Het loopt heel goed met de tulpenactie. De laatste tussenstand geeft aan, dat in ons district al een derde meer tulpen worden afgenomen dan vorig jaar. Een leuke constatering is ook, dat het een echt exportartikel wordt. Van alle bollen gaat er volgens de laatste cijfers 38% naar Rotaryclubs in landen om ons heen. Hieronder nog even wat tips op een rijtje om de tulpenverkoop tot een succes te maken:

 • Aandacht in de lokale pers en social media zoals Facebook/Instagram/LinkedIn
 • Aandacht bij je buitenlandse zusterclubs
 • Verkoop de bollen op een braderie of feest
 • Verkoop de bollen op andere verenigingen waar je lid van bent zoals tennisclub of golfclub
 • Geef de bollen aan sprekers bij clubbijeenkomsten
 • Geef de bollen cadeau bij verjaardag, jubileum en sinterklaas

Dit jaar is er in ons district aan de verkoop een wedstrijdelement gekoppeld door Rotary International Wereld President Jennifer Jones. Jennifer haar broer Darren C. Jones is kunstenaar en heeft een prachtig kunstwerk
gemaakt dat in een beperkte oplage van 600 exemplaren is gedrukt. Het kunstwerk is gemaakt in de kleuren van het internationale jaarthema ‘Imagine Rotary’.

Degene die dit jaar in ons district voor het hoogste bedrag bloembollen verkoopt ontvangt het ingelijste kunstwerk samen met een door de kunstenaar persoonlijk ondertekende echtheidsverklaring. Ik zal het kunstwerk persoonlijk overhandigen aan de winnaar. Ook voor de 2de, 3de en 4de plaats zijn mooie prijzen te winnen. Zo heeft de kunstenaar ook een prachtige shawl, stropdas met pochet en broche in de stijl van ‘Image Rotary’ ontworpen.

Alle acties hebben tot doel om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om Polio de wereld uit te krijgen. Imagine Rotary, droom van een wereld zonder polio. Droom groot en zet je dromen om in actie door het bestellen van heel veel bloembollen.vacatures in het district

 

gouverneur in het Rotaryjaar '25-'26? Geef je belangstelling aan voor eind november '22Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor 1 december a.s. aan mij. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek over wat de functie inhoudt. Vanaf december 2022 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'.

LEES VOOR MEER INFO...


assistent-gouverneur voor regio Drenthe-Oost

Ben je:

 • lid van een club in regio Drenthe-Oost?
 • clubvoorzitter geweest?
 • werk je graag samen en ben je pro-actief?
 • vind je het leuk om je Rotaryhorizon en Rotarynetwerk te verbreden?
 • vind je het leuk om aanspreekpersoon te zijn voor clubs in je regio?

Dan zijn we op zoek naar jou! Als assistent-gouverneur (AG) werk je aan een langdurige relatie met de clubs in je eigen regio en daardoor ben je ook het eerste aanspreekpunt voor de clubs. 


Als AG ben je betrokken bij de training van de inkomend clubvoorzitters op weg naar hun voorzitterschap. Ook ben je ondersteunend bij de RBC's (regionale bestuurscontacten) die twee keer per jaar in iedere regio plaatsvinden. Je zorgt als AG voor onderlinge verbinding tussen de clubvoorzitters en die met de gouverneur, Je bent vraagbaak, adviseur, aangever en aanjager. Je brengt regelmatig eens een bezoek aan de clubs en je onderhoudt verder de contacten telefonisch, via mail en via whatsapp.

Het district 1590 is opgedeeld in vier regio’s, die elk weer zijn onderverdeeld in twee subregio's. Bij een volledige bezetting zijn er dus acht assistent-gouverneurs in ons district actief.


commissie ledenbeleid

Voor regio 1 (Friesland), regio 3 (Drenthe) en regio 4 (N-W Overijssel en Flevoland-Noord) zijn er vacatures voor de commissie ledenbeleid. Voorzitter van de commissie is Jaap Bos. Wij roepen leden uit de drie genoemde regio’s die zich herkennen in de onderstaande oproep, op om te reageren. Jaap Bos geeft de volgende toelichting:


 De aantallen leden binnen ons district nemen elk jaar af. Rotary is maatschappelijk veel te waardevol om dat te laten gebeuren. Commissies ledenbeleid in Nederland ontwikkelen plannen om deze terugval tegen te gaan. De ledencommissie in ons district wil Rotaryclubs helpen bij het ontwikkelen van activiteiten om nieuwe leden te werven en natuurlijk te behouden. Wij helpen clubs zichzelf goed te positioneren, hun eigen unieke kwaliteiten te herkennen en te benutten en bovenal concrete acties te ontwikkelen om de continue instroom van nieuwe leden te borgen. Wij doen dat samen met de assistent-gouverneurs, beginnen met de Rotaryclubs die drie jaar of langer met ledenverlies te maken hebben, en monitoren deze clubs voor drie jaar. Je begrijpt dat dit veel werk is. De commissie is onder-bemenst en daarom zoeken wij mensen die ons willen helpen. Herken jij je in het probleem en in de aanpak? Doe dan mee en meld jezelf aan mij.

Jaap T.B. Bos

 

Frank Holtrop stelt zich voor als nieuwe Rotaractvertegenwoordiger binnen ons districtsbestuur

De 5 Rotaract clubs (sinds juli 2022 officieel onderdeel van de Rotaryfamilie) hebben in ons district in de persoon van Frank Holtrop nu een vaste afgevaardigde in ons districtsbestuur. In deze maandbrief stelt hij zich voor:


Hallo Rotarians,

Komend jaar ga ik namens de noordelijke clubs van Rotaract de rol van districtsvertegenwoordiger voor D1590 uitvoeren. Vanuit deze rol ben ik niet alleen aanspreekpunt voor alle Rotaract clubs in ons district, maar vertegenwoordig ik ook Rotaract in het districtsteam. Na enkele jaren van maatregelen en lockdowns waardoor veel plannen niet door konden gaan, hoop ik dat we met z’n allen dit jaar weer een vol programma kunnen draaien. Voor ik mijn visie op de rol als districtsvertegenwoordiger deel, eerst iets over mijzelf:

Ik ben 32 jaar, woon in Leeuwarden en ben momenteel voorzitter van Rotaract Leeuwarden. Ik werk in het basisonderwijs op een STEAMlab (STEAM staat voor Science, Technology, Enginering, Arts en Mathematics) waarin we kinderen problemen leren oplossen volgens de methode van onderzoekend en ontwerpend leren. Wat er op neerkomt dat we niet, zoals veelal in het onderwijs, voordoen zodat de kinderen het honderd keer na kunnen doen, maar kinderen middels vragen stellen zelf tot een oplossing laten komen voor een gegeven probleem. Deze problemen zijn altijd vormgegeven vanuit de STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathmatics) componenten.

In mijn rol als districtsvertegenwoordiger wil ik eenzelfde houding aannemen. Ik wil alle Rotaractclubs in ons district zo snel mogelijk bezoeken zodat ik een beter beeld krijg van waar ze mee bezig zijn, en waar ik als DRR kan ondersteunen. Binnen het districtsteam kan ik deze informatie meenemen om niet alleen de clubs beter te vertegenwoordigen, maar ook om de aansluiting tussen Rotaract en Rotary te bevorderen. 

In coronatijd heb ik online veel Rotaracters van over de hele wereld ontmoet, waarmee ik diverse sociale evenementen heb ondernomen en zelfs her en der een actie voor een goed doel op heb kunnen zetten. Ik spreek velen van hen nog wekelijks en ik wil deze ervaring ook graag met clubs delen om te laten zien dat ondanks dat elke club haar eigen identiteit heeft en iedereen het jaar op zijn/haar eigen manier invult, er ook veel te bereiken is door de handen ineen te slaan.

Mocht je meer willen weten, schroom niet om contact op te nemen:

Veel succes allemaal dit jaar met de plannen en activiteiten!

Frank Holtrop
DRR 1590

 

 

 

feestprogramma 100 jaar Rotary in Nederland

bestel nú je toegangskaart en reserveer alvast een plekje in de bus


De feestelijke opening van ons 100 jaar Rotary in Nederland jaar is op zaterdag 28 januari 2023 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit event, waarbij wij ook het estafette-focusgebied WASH (water, sanitatie en hygiëne) van ons district 1590 kunnen presenteren, en waar de start van de estafette '100 jaar Rotary in Nederland' zal plaatsvinden, is voor iedereen vrij toegankelijk. Bestel nú je toegangskaart en reserveer alvast een plekje in de bus. Er zijn 100 kaarten beschikbaar voor het event. Op is op, vol is vol.

Dit openingsprogramma duurt van 15.00 tot 17.00 uur. 


Aansluitend kan iedereen op eigen gelegenheid ergens in het mooie Amsterdam een hapje eten.
Het officiële openingsfeest vindt plaats in het International Theater Amsterdam (voorheen de Stadsschouwburg) met het volgende programma:


 • 19.00 – 19.30 uur: ontvangst van de gasten
 • 19.30 – 21.00 uur: officiële hoofdprogramma 
 • 21.00 – 23.00 uur: afterparty met muziek en bekendmaking loterij in diverse zalen binnen de Stadsschouwburg en ook mogelijkheden om lekker rustig na- en bij te praten.


Als district 1590 willen we in groten getale aanwezig zijn.
Voor het avondprogramma in de schouwburg zijn in totaal 750 kaarten beschikbaar om met zeven districten te verdelen (maximaal aantal in de grote zaal). Wees er dus snel bij en bestel nu alvast je toegangskaart voor het hoofdprogramma in het International Theater Amsterdam.

Toegangskaarten zijn te bestellen voor € 50 per kaart inclusief een bedrag van minimaal € 5 voor het goede doelen project.

De kaarten zijn in eerste instantie alleen beschikbaar voor Rotarians. Dit vanwege de beperkte ruimte in de schouwburg. Als je toch graag een introducee wilt meenemen, geef dit dan aan bij de aanmelding voor vermelding op de wachtlijst. Als blijkt dat er toch ruimte is voor introducees wordt de wachtlijst gevolgd.  

 

Gezellig samen op stap!

Als er voldoende belangstelling is komt er de mogelijkheid om samen met een eigen bus te reizen met verschillende opstappunten in het district. Het plan is om dan zowel het middagprogramma als het avond programma mee te maken. We verwachten dat de reiskosten bij 60 personen ongeveer liggen rond de € 20 p.p. en bij 30 personen rond de € 30 p.p. Het zou leuk zijn om met een grote bus en groep van zo'n 60 leden samen af te reizen naar dit speciale jubileumfeest. Bestel alvast je toegangsticket(s) en reserveer alvast een plaatsje in de bus:

Je kunt je bestelling en je reservering én je belangstelling voor de gezamenlijke busreis mailen naar districtssecretaris
Vermeld daarbij 1. je naam, 2. het aantal kaarten (alleen leden), 3. je mailadres waarop je de kaarten wilt ontvangen, 4. de naam van je club, 5. of je belangstelling hebt voor de gezamenlijke busreis en voor hoeveel personen. Je mag ook bellen om je kaarten te bestellen: 06 53 34 15 18 (Victor Sterk).

 


Foundationseminar op 26 november 2022 in Delft: waterproject IHE staat centraal.

 

Tijdens de estafette '100 Rotary in Nederland' staat in ons district het focusgebied WASH (water, sanitatie en hygiëne) centraal. 

Clubs in ons district kunnen zich daarbij gaan inzetten om met de estafette geld bij elkaar te fietsen, te lopen, te varen of misschien nog op een andere emissieloze manier van voortbewegen.

Als je als club geïnteresseerd bent in het sponsorprogramma, ben je van harte uitgenodigd voor het Foundationseminar op 26 november a.s. in Delft.

 Meer informatie over dit scholarshipprogramma voor internationale studenten kun je vinden in de IHE-brochure op onze site.PROGRAMMA EN AANMELDEN......mooi cadeau voor sinterklaas of kerst

de '100 jaar Rotary in Nederland' puzzel nu al te koop!


Rotary doet in Nederland al 100 jaar serviceprojecten rond de kerktoren én in het buitenland. Dit eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100 jaar Rotary in Nederland bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten bij gelegenheid van de finish van de estafette. De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld. De puzzel is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.

MEER INFO EN BESTELLEN... 


geef jongeren een steuntje in de rug met de Rotaryjeugdstimuleringsprijs 2023


Zet je jongerenproject in de schijnwerpers! 


Veel projecten staan in deze tijd onder druk en het is zeker voor jongeren extra lastig om hun weg in de maatschappij te (blijven) vinden. Daarom is een stimuleringsprijs voor jongerenprojecten meer dan ooit van groot belang. 

Na 6 succesvolle edities wordt in ons district in 2023 voor de zevende keer de Rotary Jeugdstimuleringsprijs georganiseerd. Vanaf 1 januari tot 1 maart 2023 kunnen jongerenprojecten zich aanmelden om mee te doen.

Het is de taak van de Rotaryclubs om jongerenprojecten te attenderen op de Rotary Jeugdstimuleringsprijs waarmee mooie geldprijzen te winnen zijn.

LEES ALLES OVER DE RJSP 2023...na succes: TWEE weken open clubbijeenkomsten in maart 2023De week van de open clubbijeenkomsten 2022 was een groot succes! We organiseren daarom in 2023 een nieuwe week van de open clubbijeenkomsten van 20 t/m 31 maart 2023. Met deze activiteit willen we meer mensen kennis laten maken met onze Rotary- en Rotaractclubs in Nederland. Het is de bedoeling dat veel clubs hun clubbijeenkomst toegankelijk maken voor iedereen. De actie loopt over twee weken, zodat iedere club de gelegenheid krijgt om mee te doen. Elke Rotarian kan iemand of meerdere personen meenemen naar de clubbijeenkomsten. Zo kunnen mensen op een heel laagdrempelig wijze kennismaken met Rotary. Heel erg prettig en het is geen “moeten”. Puur deelnemen vanuit belangstelling en samen het goede werk delen dat wij als Rotarians verrichten.

deelname is gratis!

Deze actie wordt landelijk onder de aandacht gebracht door middel van persberichten, social media posts en een speciale website. Door alle open clubbijeenkomsten in dezelfde week te plannen, kunnen we meer zichtbaarheid genereren, wat leidt tot meer belangstelling, imagoverbetering en een groter aantal bezoekers die kunnen kennismaken met Rotary.

Deelnemende Rotaryclubs aan deze actieweek worden o.a. ondersteund met een concept draaiboek, wervingsmateriaal, voorlichtingsmateriaal en conceptteksten voor een uitnodiging en persbericht. De Rotaryclubs worden ook vermeld op de speciale promotiewebsite. Doe mee aan de Week van de Open Clubbijeenkomsten! Laten we samen ervoor zorgen dat Rotary meer bekendheid krijgt.

MELD JE CLUB AAN...Dutch Orientation Course voor de exchangestudenten in Meppel


Zoals in de oktobermaandbrief beschreven heeft de Dutch Orientation Course voor alle 38 exchangestudenten die in Nederland verblijven, plaatsgevonden.

Bij de start op zondag had ik de eer ze toe te spreken als voorzitter van het landelijk gouverneursoverleg. Daarbij grapte ik dat ik hoopte ze op vrijdag aan het eind van de training in het Nederlands hun certificaat te mogen uitdelen.

Mijn verbazing was groot om bij de uitreiking te merken hoe goed ze een aantal eenvoudige Nederlandse zinnetjes al konden verstaan en spreken. De studenten en trainers hebben ook veel plezier met elkaar gehad. De filmpjes en foto's spreken daarbij voor zich.


LEES VERDER...1 / 3Rotaryclub Leefklimaat gecharterd als eerste Nederlandse cause-based paspoortclub


27 oktober is de online-Rotaryclub Leefklimaat gecharterd met als initiator en voorzitter oud-gouverneur Rebecca Siebinga. Bijzonder is dat de club toegankelijk is voor alle Nederlandstalige leden in binnen- en buitenland. 

De clubleden ontmoeten elkaar 2 keer per maand online, en zo nu en dan worden er fysieke bijeenkomsten georganiseerd.

Ik ben er als gouverneur trots op dat Rebecca het voor elkaar heeft gekregen om de eerste Nederlandse cause-based paspoortclub op te richten. Voor informatie en aanmelding kun je bij Rebecca terechtdeel deze pagina: