© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

preventie en behandeling van ziekten


nummer 6 - december 2022

 

maandthema RI: preventie en behandeling van ziektenIn de maand december staat voor Rotary International de preventie en behandeling van ziekten als thema centraal.

De meest bekende Rotaryaanpak van dit thema is voor ons het voorkomen van Polio met de 'EndPolioNow'- actie. In Nederland hebben we ons best gedaan om met de verkoop van tulpenbollen weer zoveel mogelijk geld binnen te halen voor deze actie.

De verkoop van de bollen is nu gesloten. Veel leden hebben de handen alweer uit de mouwen gestoken om samen de bloembollen te planten zodat ze veilig voor de vorst in de grond zitten.


De definitieve balans moet nog worden vastgesteld maar het is nu al duidelijk dat het aantal verkochte doosjes met tulpenbollen landelijk ruim hoger dan is dan vorig jaar. Ook in ons district is er een record aan verkoop. Dat is een prachtig resultaat! Het blijft nog even spannend wie in ons district de meeste doosjes heeft verkocht en het mooie kunstwerk in ontvangst mag nemen. Zodra de uitslagen definitief bekend zijn zal ik ze in mijn maandbrief delen. Bedankt voor alle inspanningen om ook dit jaar van de tulpenbollenactie een succes te maken en een mooie bijdrage voor EndPolioNow te realiseren. De verkoop heeft ook weer bijgedragen aan fellowship in de club, samenwerking met andere clubs en lokale organisaties en bedrijven en de wereld zal er in april 2023 weer kleurrijker bij staan met al die prachtig bloeiende tulpen!even voorstellen: Wytse Bouma, de nieuwe AG van regio Drenthe-Oost

 

Met groot genoegen kan ik melden dat Wytse Bouma de nieuwe assistent-gouverneur (AG) is geworden van regio Drenthe-Oost. Wytse is lid van RC Emmen en stelt zichzelf graag aan u voor:


"Als nieuwe assistent-gouverneur wil ik mij graag even voorstellen. Een maand geleden had ik mij niet kunnen bedenken dat ik assistent-gouverneur zou zijn, daar had ik nog nooit over nagedacht. Sinds april 2002 ben ik lid van RC Emmen. In de loop van de jaren heb ik bij deze club vele functies vervuld. Dit jaar ben ik voorzitter van de programmacommissie. Pas als je je er wat meer in verdiept zie je hoe bijzonder Rotary is. Wat deze club vrijwilligers wereldwijd voor elkaar krijgt is heel bijzonder. Ergens in dat grote wiel kan ik als AG hier een steentje aan bijdragen.

Mijn naam is Wytse Bouma, 63 jaar, en vele jaren werkzaam geweest als directeur in het basisonderwijs. Jenaplan onderwijs was mijn grote passie. Nadat ik gestopt ben als directeur ben ik mij actief gaan inzetten voor de wijk Emmerhout waar ik sinds halverwege de jaren tachtig woon. Als voorzitter van Wijkbelangen Emmerhout houd ik me op die manier met heel veel zaken bezig. Ik heb er een dagtaak aan, zeg ik vaak. Bij de roll-call roep ik altijd: ‘liefdewerk oud papier!’ Ik woon samen met mijn partner Marchien. Ons samengesteld gezin omvat zes kinderen, allemaal de deur uit, met aanhang 10. En we hebben één kleinkind. Als deze nieuwsbrief verspreid wordt zijn er het er mogelijk al twee. En in het voorjaar van 2023 verwachten we nummer drie!"


Voor de Rotaryclubs Assen-Noord, Coevorden, Uelsen-Coevorden, Emmen, Emmen-Monarch en Emmen-'t Loo wordt Wytse de directe aanspreekpersoon voor het district. Wytse wordt als AG de vraagbaak, adviseur, aangever en aanjager in de regio en zal regelmatig eens een bezoek aan de clubs brengen en de contacten onderhouden. Wytse, nogmaals van harte welkom in het districtsteam en ik wens je namens het bestuur ook vanaf deze plek veel plezier in je nieuwe functie. Ik verheug me op onze samenwerking in het district.charterviering Rotaryclub Leefklimaat bij het IHE op 28 november

 

  

Op een bij het focusgebied leefklimaat goed passende locatie bij het IHE in Delft vond 28 november j.l. aansluitend aan het Rotary Foundation (TRF) seminar een feestelijke charterviering plaats van de nieuwe paspoort-RC Leefklimaat. Ik had de eer als gouverneur van het district waarin RC Leefklimaat is gecharterd om het door RI President Jennifer Jones en mijzelf ondertekende officiële charterdocument aan voorzitter Rebbeca Siebinga te overhandigen. Het nieuwe bestuur en de nieuwe leden van de digitale club waren goed vertegenwoordigd samen met de districtsgouverneurs van Nederland. 

MEER INFO OP HUN WEBSITE...koop nu je kaart voor het spetterende eeuwfeest op zaterdag 28 januari in Amsterdam

Wees er snel bij want het aantal kaarten is beperkt


De kaartverkoop voor het landelijke eeuwfeest '100 jaar Rotary in Nederland' is inmiddels gestart. Je hebt hierover een persoonlijke mail ontvangen.

Voor het feestelijke middagprogramma in het Olympisch Stadion is iedereen welkom. Neem daarom vooral ook je familie en vrienden mee. Er is veel te doen en te zien op het festivalterrein. Alle voorzitters of vertegenwoordigers van de meer dan 500 clubs lopen mee in het vaantjesdefilé en er is de start van de landelijke estafette door heel Nederland. Het middagprogramma is gratis, alleen registreren is voldoende. 


REGISTREER JE VOOR HET MIDDAGPROGRAMMA...


Het officiële openingsfeest is vanaf 19.00 uur in International Theater Amsterdam  (voorheen Stadsschouwburg). Er zijn in totaal 750 kaarten voor alle Rotarians beschikbaar dus wees er snel bij. 


KOOP JE KAARTEN VOOR HET AVONDPROGRAMMA...

 

Gezellig samen met de bus naar het feest!

Het is ons plan om met een grote groep mensen gezamenlijk met de bus naar het feest in Amsterdam af te reizen. Bij voldoende belangstelling reizen we met een eigen bus met verschillende opstappunten in het district. 

Het plan is om dan zowel het middagprogramma als het avond programma mee te maken. We verwachten dat de reiskosten bij 60 personen ongeveer liggen rond de € 20 p.p. en bij 30 personen rond de € 30 p.p.

Je kunt je belangstelling voor de gezamenlijke busreis tot 15 december mailen naar Victor Sterk districtssecretaris. Vermeld daarbij 1. je naam, 2. aantal te reserveren plaatsen in de bus 3. naam van je club


Na 15 december besluiten we of er voldoende belangstelling is voor de gezamenlijke busreis of een alternatief.

 


de '100 jaar Rotary in Nederland' puzzel nu al te koop!

Bestel vandaag nog en maak puzzelaars blij met deze speciale puzzel voor sinterklaas of kerst


Rotary doet in Nederland al 100 jaar serviceprojecten rond de kerktoren én in het buitenland. Dit eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100-jaar-Rotary-in-Nederland-bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten bij gelegenheid van de finish van de estafette. De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld. De puzzel is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.


MEER INFO EN BESTELLEN...

 

 

Rotaract goes global in Utrecht!


Jaarlijks wordt tweemaal de Rotaract Europe Meeting (REM) georganiseerd met een voor- en een natrip in een Europese stad. Aankomende 23-26 januari gaat de Pre-REM plaatsvinden in Utrecht! Dat betekent dat er 35 Rotaracters vanuit heel de wereld afreizen naar Utrecht om ons land te leren kennen.

Dat betekent fietsen, pannenkoeken, canal tours, molens en natuurlijk Utrechtse forten. Nederland is natuurlijk meer dan molens en tulpen, daarom  wil de organisatie alle Rotaractors op woensdag 25 januari uitnodigen in Utrecht om samen te borrelen!

Ze hopen alle deelnemers een mooi beeld te geven van Nederland en een onvergetelijke ervaring te geven en zien jullie graag op 25 januari! 

 

MEER INFO...


 

Vlielandkamp verhuist naar Schiermonnikoog


Na 49 jaar Rotary Vlielandkamp op - hoe kan het anders, het eiland Vlieland - verhuist het kamp in 2023 naar Schiermonnikoog en gaat daar verder onder de naam Rotary Kinderkamp.

Het kamp bezorgt kwetsbare kinderen die niet met vakantie kunnen, bijvoorbeeld als gevolg van financiële nood of door bijzondere gezinsomstandigheden, een onvergetelijke week op het eiland Schiermonnikoog.

Net als op Vlieland, zullen jaarlijks twee kampen voor ieder 40 kinderen worden georganiseerd in het tijdvak eind juli tot half augustus.

Gezien de vele voorbereidingen en afstemmingen die de verhuizing met zich meebrengt, wordt er in 2023 om te beginnen eerst één kamp georganiseerd van zaterdag 29 juli t/m zaterdag 5 augustus

De mogelijkheid om voor dit kamp kinderen via de website aan te melden start vanaf 1 februari 2023

LEES VERDER...


WEBSITE ROTARYKINDERKAMP... 

nieuws vanuit de districtsjeugdcommissie (DJC)


Het weekend van 18, 19 en 20 november was het selectieweekend voor jongeren uit Nederland die graag via Rotary willen meedoen aan het uitwisselingsprogramma.

Leden van de districtsjeugdcommissie komen in je club graag vertellen over de mogelijkheden. Zo kan een club ook een jaarkind ontvangen zonder dat er een jongere vanuit de club naar het buitenland gaat.

 

LEES VERDER...


 


Nieuw in Rotary? Nieuwsgierig, en wil je meer weten over Rotary?Je bent van harte uitgenodigd voor de nieuweledenbijeenkomst op 18 februari in Heerenveen


De bijeenkomst is op zaterdag 18 februari van 10.00-14.00 uur  op een nader te bepalen lokatie bij Heerenveen. Ook leden die de afgelopen jaren lid zijn geworden en nog niet aan een nieuweledenbijeenkomst hebben deelgenomen  zijn van harte uitgenodigd. 

De bijeenkomst wordt begeleid door mij als gouverneur, inkomend gouverneur Marijke Inklaar en inkomend-inkomend gouverneur Francie Kaaijk (foto). Er is tijdens de bijeenkomst veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en verwachtingen, het stellen van vragen en het kennismaken met andere nieuwe leden in het district. Op een interactieve - en ongedwongen manier leer je meer over Rotary. Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst  bij Victor Sterk districtssecretaris


save the date in 2023

 

  • 1 Januari tot 1 maart: aanmeldingen mogelijk voor Rotaryjeugdstimuleringsprijs
  • 28 januari: Eeuwfeest 100 jaar Rotary in Nederland en start landelijke estafette
  • 18 februari: nieuweledenbijeenkomst in Heerenveen
  • 18 maart:  PETS verplichte training voor inkomend voorzitters in hotel Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 20-31 maart: 2 weken open clubbijeenkomsten
  • 15 april: ALV/DA én districtsverkiezing Rotaryjeugdstimuleringsprijs in Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 22 april: binnenkomst landelijke estafette in ons district in Lelystad
  • 13 mei 2023: districtsconferentie (DISCON) in Harlingen van 12.00-18.00 uur. Hét feestelijke event om in het district het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren voor alle leden van het district
  • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raalte

 


deel deze pagina: