© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

vocational service

nummer 7 - januari 2023

 

Maandthema RI: vocational service


Vocational service is één van de vijf 'avenues of service'. Binnen vocational service staat de vraag centraal: hoe kan ik het ideaal van Rotary in mijn werk of andere activiteiten bevorderen? Hierbij horen het stimuleren en toepassen van hoge ethische normen in bedrijf en beroep. Daarnaast wordt maatschappelijke problematiek vanuit verschillende beroepsgroepen (classificaties) bezien en herkenbaar gemaakt in de club.  

Door de vocationalcommissie van district 1570 is een filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd wat vocational service inhoudt.


Binnen ons district is Lineke Verkooijen (RC Sneek) voorzitter van de commissie vocational service. Naast LIneke zijn Riek Nauta (RC Heerenveen, regio 1),  Geert Nuus (RC Winschoten, regio 2), Johan van der Veen (RC Oosterwolde, regio 3) en Lily van Diepenbrugge (RC Raalte, regio 4) lid van de commissie. Als je in je club vragen of ideeën hebt over vocational service, kun je Lineke of één van de commissieleden hiervoor benaderen.

Mooie voorbeelden van vocationalprojecten waaraan je als Rotaryclub actief kunt meedoen zijn:

 • De projecten 'Maatje op Maat' en 'Mentoring@work' van bedenker en
  Rotarian Nabil Sahhar (RC Ommen-Dedemsvaart). In 2017 heeft het project
  'Maatje op Maat' de RotaryJeugdstimuleringsprijs gewonnen.


 • JobRotary: de missie van JobRotary is o.a. het begeleiden en ondersteunen van langdurig werkzoekenden op weg naar nieuw werk. Lily van Diepenbrugge (RC Raalte) is ambassadeur van dit project binnen ons district • Digibende is een landelijk project voor jongeren van 12-28 jaar die uitvallen in het reguliere onderwijs en daardoor geen startkwalificatie hebben (13.000-15.000 in Nederland). Vaak zitten deze jongeren in het hoogbegaafdheidspectrum en/of het autistisch spectrum. Jasper Jansen van RC Sneek zet zich in om Digibende ook in ons district 1590 van de grond te krijgen.


Spetterend eeuwfeest op zaterdag 28 januari in Amsterdam

Het is bijna zover! Heb je je nog niet aangemeld? Doe het dan nu!


 


Je bent van harte uitgenodigd om samen met je partner, familie, vrienden en andere belangstellenden aanwezig te zijn bij het feest '100 jaar Rotary in Nederland' op zaterdag 28 januari in Amsterdam. Het middagprogramma vindt plaats in het Olympisch Stadion, het avondprogramma in de Stadsschouwburg

In 1923 is de eerste Nederlandse Rotaryclub in Amsterdam opgericht. Vijf jaar later kwam in ons huidige district 1590 de eerste club in Leeuwarden, kort daarna gevolgd door Groningen. Nu, in 2023, zijn er ruim 500 Rotaryclubs en Rotaractclubs in ons land. Iedereen is welkom om het eeuwfeest mee te vieren. Van elke club verwachten we in ieder geval de voorzitter en/of een vertegenwoordiger van de club om tijdens het middagprogramma mee te lopen in het vaantjesdefilé. Neem dus het vaantje van je club mee voor deelname in het vaantjesdefilé en het fotomoment. Natuurlijk hopen we op zo veel mogelijk deelname van leden vanuit alle districten van Nederland. Net als het Rotaryfestival van vorig jaar zal het een feestelijk en inspirerend evenement zijn waarin je de kracht van Rotary in Nederland zult ervaren.

Wegens onvoldoende belangstelling laten we het idee varen om vanuit ons district samen met de bus te gaan. Wel blijven we graag stimuleren om samen te reizen in het kader van duurzaamheid en gezelligheid.


middagprogramma

Het middagprogramma is gratis, start om 15.00 uur en het officiële programma duurt tot 16.30 uur. Alle Rotarians zijn welkom. Ook familie, vrienden en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.


REGISTREREN...

Het middenterrein van het Olympisch Stadion is ingericht als Rotaryfestival. Onder het genot van een hapje en drankje vieren we dat Rotary in Nederland 100 jaar bestaat. De start van de estafette door heel Nederland zal door Holger Knaack (President Rotary International 2020-2021) worden gedaan.

Er is veel te zien en te doen: er is een DJ, er staan foodtrucks en inspiratiestands met o.a. de 100 jaar Rotarypuzzel waarvan de opbrengst gaat naar het speciaal aan te leggen "100 jaar Rotarybos". Alle 7 focusgebieden van Rotary worden door de 7 districten in Nederland op verrassende manier in beeld gebracht.


avondprogramma

Het officiële openingsfeest vindt plaats in het ITA (voorheen Stadsschouwburg) met het volgende programma:


 • 19.00 uur ontvangst van de gasten
 • 19.30 uur start feestelijke hoofdprogramma met het presentatieduo Jörgen Raymann en Astrid Elburg
 • 21.00 uur afterparty met muziek in diverse zalen


KAARTEN BESTELLEN...

De kosten voor het avondprogramma zijn € 51,- 
(Gekochte kaarten worden niet gerestitueerd. Wel kunnen kaarten eventueel worden overgedragen aan derden). De kaarten voor het avondprogramma zijn ook beschikbaar voor niet-Rotarians. Kom dus samen met je partner, familie of andere belangstellenden. 
Samen puzzelen voor de aanleg van het Rotarybos


Wat een fantastische puzzel is het geworden! In navolging van de succesvolle puzzels die RC Winschoten maakte rond EndPlasticSoup en de Rotaryzomerkampen, is op initiatief van de landelijke werkgroep en met steun van Winschoten een speciale puzzel ontworpen over '100 jaar Rotary in Nederland'.

De puzzel bestaat uit 1000 stukjes en heeft een afmeting van 68,5 x 48 cm. Er is te zien wat Rotaractclubs en Rotaryclubs in Nederland samen organiseren in de 7 districten en rondom de 7 focusgebieden. Puzzelen is een heerlijk ontspannen bezigheid om alleen of samen te doen. Het is een prachtig cadeau om als club aan te schaffen als welkomstcadeau voor nieuwe leden, bedankje voor gastsprekers en bij bedrijfsbezoeken of als cadeau voor puzzelfanaten in de familie- of vriendenkring. 


MEER INFO EN BESTELLEN...

Er zijn in totaal 5000 puzzels gemaakt. Dat betekent dat verwacht wordt dat iedere club gemiddeld 10 puzzels bestelt. Als dat lukt, kan met de opbrengst een start worden gemaakt met de aanleg van het speciale Rotarybos. Bestel de puzzels bij voorkeur per club. Het zou geweldig zijn als iedere club in ons district minimaal en het liefst natuurlijk méér dan 10 puzzels afneemt.

 


 

Zet jongerenprojecten in de schijnwerpers

Aanmelding voor de Rotaryjeugdstimuleringsprijs 2023 kan vanaf nu!


Het kan voor jongeren best lastig zijn om hun weg in de huidige ingewikkelde maatschappij te (blijven) vinden. Gelukkig zijn er vaak mooie lokale initiatieven die deze jongeren een steuntje in de rug geven. Voor deze jongerenprojecten is meedoen aan de Rotaryjeugdstimuleringsprijs een kans om de wind in de zeilen te krijgen of te houden. Enerzijds door het kunnen winnen van een mooi geldbedrag anderzijds doordat meedoen aan de Rotaryjeugdstimuleringsprijs betekent dat het kans geeft op samenwerking met Rotaryclubs.  Er hoeft op dit moment nog niet sprake te zijn van samenwerking met een Rotaryclub. 


MEER INFORMATIE EN AANMELDEN...


Het jongerenproject moet zichzelf aanmelden door het insturen van een kort filmpje. Dat kan vanaf 1 januari tot 1 maart 2023.
De vraag aan iedere Rotaryclub is om jeugdprojecten in je regio te attenderen op deze mooie kans! 

De Rotaryjeugdstimuleringsprijs wordt na zes succesvolle edities voor de zevende keer in ons district georganiseerd. In de eerste beoordelingsronde wordt in elk van de vier districtsregio's een regiowinnaar gekozen. In de tweede ronde, op 15 april a.s. in Heerenveen, wordt daaruit door een jury de districtswinnaar aangewezen.
Aanmelden deelnemers Rotarykinderkamp start op 1 februari a.s.


Clubs die iets moois willen doen voor kinderen die nooit op vakantie kunnen? Die kunnen nu alvast beginnen met het zoeken van kinderen die in aanmerking komen voor het Rotarykinderkamp (lange tijd bekend als het Vlielandkamp), dat komende zomer voor het eerst op Schiermonnikoog wordt gehouden. Wil je er meer over weten? 


LEES DAN VERDER...

 Aanmeldingen stromen binnen voor de nieuweledenbijeenkomst 


Er wordt door nieuwe leden enthousiast gereageerd op de uitnodiging om deel te nemen aan de nieuweledenbijeenkomst. Deze vindt plaats op zaterdag 18 februari van 10.00-14.00 uur in Fletcher Hotel "Heidehof" te Heerenveen.

Omdat er in verband met corona vanaf 2020 geen nieuweledenbijeenkomsten zijn georganiseerd, hebben alle leden in ons district die vanaf 2020 lid zijn geworden een uitnodiging ontvangen.

Het is een informele bijeenkomst die in het teken staat van kennismaking met elkaar en met Rotary. Er is ruimte voor het uitwisselen van verwachtingen en ervaringen. De lunch is bij het programma inbegrepen. Deelname is gratis. Ben je nieuw Rotarylid en wil je ook graag aan de bijeenkomst meedoen?

Meld je dan nu meteen aan bij Victor Sterk, onze districtssecretaris. 

Staat de districtsconferentie (DISCON) op 13 mei 2023 al genoteerd in je agenda?


De DISCON is hét Rotaryfeest voor alle Rotary- en Rotaractleden in ons district. Na het vernieuwende landelijk Rotaryfestival van vorig jaar is besloten om dit jaar weer een DISCON per district te organiseren. De werkgroep bestaande uit leden van RC Bolsward (mijn club), RC Franeker en RC Harlingen, is al diverse keren bij elkaar geweest om een programma te maken dat nog lang zal worden herinnerd.

De estafette die door heel het land toert in het kader van het eeuwfeest rond Rotary in Nederland, doet rond die tijd ons district aan. Wij zullen de deelnemers aan de estafette vooral met het thema "water" in contact brengen. Daarom is besloten om ook de DISCON in dat teken te stellen. 

Waar kan dat beter plaatsvinden dan in het gezellige Harlingen, havenstad aan de Waddenzee met meer dan 500 monumentale panden. Nergens anders in Nederland vind je zoveel gerestaureerde monumenten per vierkante meter. Het wordt een afwisselend middagprogramma vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur, dat start met een landelijk bekende spreker op het gebied van water in de Maritieme Academie. Vervolgens  komt er een route langs diverse projecten in de haven en door de stad waarin veel geleerd en bekeken kan worden rondom het thema "water" en de stad Harlingen. Ook met minder valide bezoekers wordt rekening gehouden. De DISCON wordt afgesloten met een swingend feest. 

Er wordt gerekend op de komst van veel leden van alle clubs uit ons district. Ook niet-Rotarians zijn van harte welkom.

 

Houd de volgende maandbrieven in de gaten voor nadere informatie en opgave. 

 Belangrijke datums in 2023

 

 

 • 1 januari tot 1 maart: aanmeldingen mogelijk voor Rotaryjeugdstimuleringsprijs
 • 28 januari: Eeuwfeest 100 jaar Rotary in Nederland en start landelijke estafette
 • 18 februari: nieuweledenbijeenkomst in Fletcher Hotel Heidehof, Heerenveen
 • 18 maart:  PETS verplichte training voor inkomend voorzitters in hotel Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
 • 20-31 maart: 2 weken open clubbijeenkomsten
 • 15 april: ALV/DA én districtsverkiezing Rotaryjeugdstimuleringsprijs in Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
 • 22 april: de landelijke estafette komt ons district binnen in Lelystad
 • 13 mei 2023: districtsconferentie (DISCON) in Harlingen van 12.00-18.00 uur. Hét feestelijke event voor alle leden van het district om het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren
 • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raaltedeel deze pagina: