© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

basic education & literacy

SEPTEMBER 2023

 


RI-maandthema:  basiseducatie & geletterdheid


Het thema voor de maand september van Rotary International draait zoals elk jaar om onderwijs. Leren doen we op veel verschillende manieren. Binnen Rotary leren we vooral veel van elkaar bijvoorbeeld omdat er binnen een club allerlei verschillende classificaties zijn vertegenwoordigd. 

Daarnaast leren we als we samenwerken in projecten of als we een bepaalde functie binnen onze club of in ons district vervullen. In deze maandbrief komt een aantal onderwerpen voor die ook met onderwijs en leren te maken hebben.


 

Rotaryleerinstituut (RLI)


De eerstvolgende training begint in het najaar en wel op de volgende data:


  • 12 oktober 2023 om 20.00 uur virtuele introductiebijeenkomst (opdracht en zelfstudie in de weken daarna)
  • 11 november 2023 Interactieve bijeenkomst van 09.30  – 16.30 uur in Boerderij Op de Haar in Marum.


De training is zeer geschikt voor (inkomende) bestuursleden en commissievoorzitters, maar zeker ook voor ieder ander die een actieve rol binnen zijn/haar Rotaryclub wil vervullen.


De kosten zijn beperkt: € 125,- p.p. inclusief de lunch en afsluitende borrel. Wij stellen het op prijs als de club de kosten – of tenminste een deel daarvan – wil dragen.

 

We hebben plaats voor maximaal 15 personen en er zijn nog een paar plekken beschikbaar.


MEER INFO EN AANMELDEN...


OF STUUR EEN MAIL AAN JAAP BOS...


 

Nog een cursus, georganiseerd door het district


Op zaterdag 7 oktober organiseert ons district ook een korte cursus voor diegenen die nog niet zo lang lid zijn van Rotary. Tijdens de nieuweleden bijeenkomst die we afgelopen februari hebben georganiseerd bleek er veel behoefte te zijn aan wat meer kennis over Rotary. Inhoud van deze cursus zal dan ook basiskennis over Rotary zijn. Ook hier is nog een enkele plek beschikbaar.


GEÏNTERESSEERDEN KUNNEN EEN MAIL STUREN AAN JAAP BOS...


 

Informatieavond voor secretarissen, penningmeesters en webmasters op 5 oktober


Rond 1 juli is overal de nieuwe ploeg clubbestuurders aan de slag gegaan. Rotary kent vele trajecten om met name de voorzitter op weg te helpen. Ook vanuit de andere clubbestuursleden zijn er af en toe vragen over praktische dingen, waarop niet altijd direct een antwoord te vinden is.

Het bestuur van het district heeft daarom besloten om met name voor nieuwe secretarissen, nieuwe webmasters en ook nieuwe penningmeesters een informatieavond te houden waar we zullen proberen op de meeste voorkomende vragen samen een antwoord te vinden.

Plaats: Hof van de Koning te Heerenveen.


GRAAG OPGEVEN VOOR 1 OKTOBER PER MAIL BIJ DE SECRETARIS O.V.V. FUNCTIE EN NAAM VAN DE CLUB...IHE


Rotary stelt buitenlandse studenten in staat om in Delft hun Mastersdiploma te halen. Deze studenten willen zich graag ontwikkelen op het gebied van “water”. Ze zijn afkomstig uit veel verschillende landen van over de hele wereld. Tijdens hun studie in Delft verdiepen ze zich in een “waterprobleem” wat speelt in hun land. Na afloop van hun studie gaan ze met veel nieuwe kennis terug naar hun land, waar ze een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van dat probleem. Bovendien doen ze natuurlijk veel internationale ervaring op die belangrijk zal zijn in hun latere leven. Het zal iedereen duidelijk zijn dat dit geld kost. Dus als jouw club IHE wil steunen, is dat heel erg welkom.

 


 

Even voorstellen: de nieuwe ledencommissie


Afgelopen jaar had de ledencommissie nog maar één lid over. Gelukkig hebben we nieuwe enthousiaste leden gevonden om de commissie te versterken.


  • Jaap Bos, RC Groningen
  • Bodo Agterhof, RC Heerenveen
  • Jacolien Visscher RC Oosterwolde
  • Marc Steenhuis RC Winschoten


De volgende maand zullen zij zich met een filmpje aan jullie voorstellen.


 

Poliotulpen


Sinds Rotary in Nederland met zijn tulpenactie startte om mee te helpen de strijd tegen polio wereldwijd te financieren, zijn er al duizenden doosjes met tulpen verkocht.

Rotary in Nederland gaat ook dit jaar door met deze actie. De clubbesturen in ons district ontvangen hiervoor weer de brief met gegevens en bestellijsten. Bestellen vóór 15 november betekent: poten voordat de vorst in de grond zit.


MEER INFO EN BESTELLEN...


 

Eindfeest ‘100 jaar Rotary in Nederland’ & start Rotaryvoedselbos

zaterdag 16 december 2023: denk mee, doe mee, draag bij!


Met een eindfeest en de aanplant van het eerste Rotaryvoedselbos in Nederland. Op zaterdag 16 december zijn Rotaract- en Rotaryleden uit heel Nederland uitgenodigd om in Hulst het einde van de emissieloze estafette te beleven en feest te vieren. In Hulst of Terneuzen gaat die middag ook symbolisch de eerste schop de grond in voor het Rotaryvoedselbos.

De schop dragen we over aan Rotary in België, zij vieren in 2024 hun eeuwfeest en realiseren ook een bos. Hiermee laten we als People of Action zien dat we het jongste Rotaryfocusgebied, 'leefmilieu', belangrijk vinden voor nu en voor de toekomst. Meer informatie over het eindfeest in Hulst vind je t.z.t. op www.rotary.nl/100

LEES VERDER IN HET ROTARYMAGAZINE...


MEER OVER DUURZAME VOEDSELBOSBOUW...


Sponsor worden, meedoen, een bijdrage leveren, ideeën? Neem contact op met Anja Rijlaarsdam (gouverneur district 1610):

CONTACT...100-jaar-Rotary-in-Nederland-puzzel


De opbrengst van de unieke ‘ROTARY 100 JAAR in NEDERLAND PUZZEL’ gaat naar het voedselbos. Doe mee en steun het voedselbos, koop de puzzel als cadeau voor bijv. clubsprekers of relaties. Als elke club er 10 koopt wordt deze actie zeker een succes!


DE PUZZELS ZIJN HIER TE KOOP...Wie wordt gouverneur van district 1590 in het jaar 2026-2027?


Mijn taak als gouverneur is per juli 2023 gestart. Volgend jaar juli neemt Francie Kaaijk het van mij over, en vanaf juli 2025 zal Nabil Sahhar onze gouverneur zijn. Ook al duurt het nog even, we zijn nu al weer op zoek naar de geschikte opvolger van Nabil die vanaf voorjaar 2024 in het districtsbestuur kan instromen als inkomend-inkomend gouverneur ofwel district governor nominee (DGN).


Om de functie van gouverneur goed invulling te kunnen geven is het belangrijk dat je gemotiveerd bent, dat je club er achter staat en natuurlijk dat je de mogelijkheden bezit om de functie in te vullen en de taken en verantwoordelijkheden aan te kunnen. Voorwaarde is dat je clubvoorzitter bent geweest en in het gouverneursjaar minimaal 7 jaar Rotarylid bent. Ook moet je bereid zijn (internationale) trainingen te volgen.

Ook al ben ik nog maar kort gouverneur, toch kan ik zeggen dat het een prachtige mogelijkheid is om iets voor ons district en daarmee voor Rotary te betekenen. Ik vind het eervol om deze rol invulling te mogen geven en ik leer er veel van. Mijn  enthousiasme voor Rotary is sinds ik drie jaar geleden inkomend-inkomend gouverneur ben geworden alleen nog maar toegenomen. Ben jij ook enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor eind november 2023 aan mij als voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek over wat de functie inhoudt. Vanaf december 2023 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'.


CONTACT...

 


Impactrapport ShelterBox


Dit jaar zijn heel veel Rotaryclubs uit ons district naar aanleiding van de aardbeving in Turkije actief geweest voor ShelterBox. We mogen met z’n allen trots zijn op het resultaat van deze actie.

ShelterBox International maakt jaarlijks een Rotaryimpactrapport over de samenwerking tussen ShelterBox en Rotary. Het verslag over 2022 is dit jaar ook in het Nederlands verschenen. Mochten er nog vragen zijn, ik ben graag bereid die te beantwoorden.


LEES DIT RAPPORT...


  

deel deze pagina: