© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

growing local economies

OKTOBER 2023

 


RI-maandthema: economische en sociale ontwikkeling


Bijna 800 miljoen mensen leven van minder dan $ 1,90 per dag. Rotaryclubs over de hele wereld spannen zich in om hulp te bieden en duurzame oplossingen te vinden voor armoede.


Onze leden en onze Rotary Foundation werken aan het versterken van lokale ondernemers en gemeenschapsleiders, met name vrouwen, in verarmde gemeenschappen.


Ook in het rijke Nederland leven steeds meer mensen in armoede. Daarom is het goed dat Rotaract- en Rotaryclubs zich met diverse acties inzetten om iets te betekenen in de eigen omgeving. Het is verborgen leed en maar al te vaak gebeurt het dat juist mensen die het het hardst nodig hebben uit schaamte geen hulp vragen en steeds dieper in de problemen komen.


 

24 oktober: wereldpoliodag


Rotary strijdt al vele jaren tegen polio. Soms vragen mensen zich af of het inmiddels niet genoeg is. Maar we kunnen niet stoppen voordat polio echt de wereld uit. Anders is alle moeite voor niets geweest.

Alle secretarissen van de clubs hebben in september de brief thuis ontvangen samen met het bestelformulier voor de EndPolioNow-tulpenbollen. Met het bestellen van de bekende tulpenbollen steunen we de strijd tegen polio.

Bestellen van de bollen kan tot 15 november.


MEER INFO EN BESTELLEN...Polio plus society


Misschien is dit ook de maand om te besluiten lid te worden van de polio plus society. Voor $ 100,- per jaar steun je de strijd tegen polio.


INSCHRIJVEN...
RBC’s en pre-Pets


Voor alle besturen van de Rotaryclubs in ons district is het weer een uitdaging om er een mooi en inspirerend Rotary jaar van te maken. Om de besturen hierbij te ondersteunen organiseren we RBC’s (= regionale bestuurscontacten). Op deze manier komen bestuursleden van de clubs in contact met elkaar en met de assistent gouverneurs en de gouverneur. We hopen dan ook de bestuursleden van de clubs te ontmoeten op deze avonden.

Daarnaast is er in de maand november ook de pre-PETS voor alle inkomende voorzitters, bedoeld als eerste stap in de voorbereiding op hun voorzittersjaar (PETS = president-elect training seminar).


RBC's voor bestuursleden van Rotaryclubs

  • regio 1 Friesland: woensdagavond 1 november om 19.30 uur
  • regio 2 Groningen: donderdagavond 2 november om 19.30 uur
  • regio 3 Drenthe: woensdagavond 8 november om 19.30 uur
  • regio 4 Overijssel en Flevoland: donderdagavond  9 november om 19.30 uur

pre-PETS voor alle inkomend voorzitters

  • regio 1 Friesland: dinsdagavond 14 november
  • regio 2 Groningen: donderdagavond 16 oktober
  • regio 3 Drenthe: dinsdagavond 21 november
  • regio 4 Overijssel en Flevoland: donderdagavond 23 november


Zowel de RBC's als de pre-PETS zijn fysieke bijeenkomsten. Uitnodigingen met programma zijn al verstuurd of volgen zo spoedig mogelijk.Rotaryjeugdstimuleringsprijs


Afgelopen juni heeft het districtsbestuur besloten om dit jaar de stimuleringsprijs niet meer te organiseren. Dit heeft vooral te maken met het kleine aantal projecten dat zich afgelopen jaar heeft aangemeld voor de RJSP.


Zojuist verscheen er een uitgebreider artikel over de RJSP op de website. Hierin wordt teruggeblikt op de jaren dat wij in ons district jeugdprojecten hebben gesteund door deze prijs uit te reiken.LEES VERDER...Estafette, voedselbos en puzzels


Op dit moment reist de estafette door Zuid-Nederland en zal vervolgens via Zuid-Holland naar Zuidwest-Nederland gaan. De estafette en het vieren van 100 jaar Rotary in Nederland zullen feestelijk afgesloten worden in Zeeuws Vlaanderen.

Op zaterdag 16 december zijn Rotaract- en Rotaryleden uit heel Nederland uitgenodigd om in Hulst het einde van de emissieloze estafette te beleven en de start van het voedselbos mee te maken. In Hulst of Terneuzen gaat die middag ook symbolisch de eerste schop de grond in voor het Rotary voedselbos. De schop dragen we vervolgens over aan Rotary in België; zij vieren in 2024 hun eeuwfeest en realiseren ook in België een bos.


Het Rotaryvoedselbos

Het is heel bijzonder dat we ons 100 jarig bestaan afsluiten met het aanleggen van een voedselbos. Dit wordt een blijvende herinnering aan ons eeuwfeest. Om dit voedselbos te financieren kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Er zijn nog steeds puzzels te koop. Bestellen gaat heel gemakkelijk:


PUZZELS BESTELLEN...Update over ShelterBox in Marokko en Libië


ShelterBox komt in actie in Marokko en ondersteunt duizenden mensen die dakloos zijn geworden door de aardbeving. We werken er hard aan om tenten, thermische dekens, lampen op zonne-energie en keukensets te krijgen voor gemeenschappen zonder voldoende onderdak in bergdorpen. Dorpen die grotendeels in puin liggen, waardoor mensen weinig andere keus hebben dan buiten te slapen of in gemeenschappelijke tenten.

Er zijn grote afstanden tussen bergdorpen en het zal een uitdaging zijn om hulp te krijgen voor de mensen die we ondersteunen. Sommige wegen in de bergen zijn nog steeds gedeeltelijk geblokkeerd, de toestand van de wegen wordt steeds slechter door puin en de naschokken gaan door.


Help ShelterBox om hulp te blijven bieden, nu en in de toekomst.

In Libië ontwikkelt ShelterBox een hulppakket dat mensen zal helpen die ontheemd zijn en onderdak moeten krijgen in gemeenschapscentra of bij gastgezinnen. Hiertoe behoort waarschijnlijk ook winterkleding, die van essentieel belang zal zijn om mensen warm te houden nu de temperaturen met het begin van de winter lager worden, en andere essentiële artikelen zoals hygiënepakketten.

Al duizenden mensen zijn omgekomen, nog eens duizenden worden vermist, en ruim 40.000 mensen zijn nog steeds ontheemd in het noordoosten van Libië. Tot overmaat van ramp is het natte seizoen bijna aangebroken, wat de dreiging van verdere overstromingen met zich meebrengt voor mensen die al zoveel hebben meegemaakt.

DONEER..!Empowering girls


Door de Verenigde Naties is 11 oktober uitgeroepen tot international day of the girl. Deze dag is uitgeroepen om meer kansen en bewustzijn te creëren voor gendergelijkwaardigheid op het gebied van onderwijs, voeding, medische zorg, bescherming tegen discriminatie, voorkomen van geweld en gedwongen kind-huwelijken.

Dit maakt oktober dé maand om aandacht te besteden aan girls' empowerment.


ZIE OOK...VacatureBen jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor eind november 2023 aan mij als voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt.  Vanaf december 2023 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'. 

 

LEES VERDER...Bijziendheid geen probleem? Toch wel!


Rotarian Ritsert Jansen komt graag op uw RC uitleggen waarom dit voor onze jongeren een groot probleem dreigt te worden en waarom actie nu dringend nodig is. Hij sprak al bij RC Roden-Leek en RC Joure. Een bezoek aan RC Oranjewoud-Heerenveen is al ingepland. RC Joure heeft op 28 september een oliebollen-actie gehouden voor het oogfonds t.b.v. preventie bijziendheid. Rotaryclub Roden-Leek organiseert hiervoor op 17 december de Santarun. Nieuwsgierig om hierover meer te horen en om wellicht ook met jouw club in actie te komen? Neem dan contact op met Ritsert Jansen. 


ZIE DE SPREKERSPOOL VOOR CONTACT...


Daarnaast is er In overleg met de directeuren van het  oogfonds en de oogvereniging  besloten dat dit een gezamenlijke actie wordt t.b.v. preventie bijziendheid. Niet zo gek, want samen sta je sterker!deel deze pagina: