© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

The Rotary Foundation

NOVEMBER 2023

 


RI-maandthema: The Rotary Foundation


In de maand november besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de Rotary Foundation. “Onze” stichting is enorm succesvol: al vijftien jaar op rij scoort de Rotary Foundation in de Charity Navigator, een internationaal platform voor de beoordeling van grote charitatieve stichtingen, met vier sterren op het hoogst mogelijke niveau! 

Rotary International vraagt alle leden om per jaar $ 100,-  te doneren, dat is per maand nog geen € 10,- . We hopen deze bijdrage met alle clubs in ons district zoveel mogelijk te realiseren. 


Vanuit de Foundation stroomt na drie jaar de helft van het vanuit de districten gegeven geld weer terug voor ondersteuning van lokale en internationale projecten, de districtsgrants en de global grants.

Met de andere 50% en persoonlijke donaties helpt onze Foundation bijvoorbeeld polio uit te roeien, door natuurrampen getroffen mensen te ondersteunen, en nu ook de mensen te helpen die door oorlog hun thuis hebben verloren of die naar andere landen moesten vluchten.


Dus ook dit jaar doen we weer een beroep op de clubs om een bijdrage te leveren aan de Rotary Foundation. Als gouverneur vraag ik de clubs via deze maandbrief, mede uit naam van de voorzitter van de districts-Rotary Foundationcommissie om de bijdrage voor het Rotaryjaar 2023-2024 uiterlijk 1 februari 2024 te voldoen.

De bijdrage kan rechtstreeks overgeschreven worden naar de bankrekening van Rotary International bij de Deutsche Bank in Düsseldorf. IBAN-rekening: DE51300700100255020000

Clubbijdrage voor
The Rotary Foundation 
over te maken
vóór 1 februari 2024


Persoonlijke donaties, eenmalig of regelmatig, zijn mogelijk, ook nalatenschappen. Giften zijn fiscaal aftrekbaar indien voldaan is aan de voorwaarden in de wet. Het Nederlandse RSIN (fiscaal nummer) van de Rotary Foundation is 823993449.

Heb je vragen over de Rotary Foundation dan kun je die stellen aan de voorzitter van de Rotary Foundationcommissie in ons district, Clemens Groppe. Clemens is ook van harte bereid om in jullie club meer te vertellen over de Rotary Foundation.

Rotarians zijn mensen van actie voor goede-doelen-projecten. De Rotary Foundation ondersteunt deze projecten financieel. De aanvragen voor projectondersteuning nemen elk jaar toe. Ik ben er trots op dat in ons district alle clubs bijdragen aan de Rotary Foundation en de laatste jaren met de EREY (Every Rotarian Every Year) het meest succesvol was van alle districten in Nederland.

 

De hoogst presterende clubs in ons district in 2022-2023:


 • 1ste plaats: RC Uithuizen-Het Hogeland ($ 102,56)
 • 2de plaats: RC Raalte ($ 78,32)
 • 3de plaats: RC Winschoten ($ 77,37)

 
Als blijk van waardering zullen de vaantjes van The Rotary Foundation tijdens de RBC of tijdens een clubbezoek aan de voorzitters van deze drie clubs worden overhandigd.

 


Laatste oproep om tulpenbollen voor End Polio Now te bestellen


Inmiddels hebben de meeste clubs hun tulpenbollen voor End Polio Now besteld. Heeft jouw club dit nog niet gedaan dan kan dit nog tót 15 november


TULPENBOLLEN BESTELLEN...


 

Financiën van Rotary


Daar er geregeld vragen komen over de hoogte van de contributie van Rotary, willen we in deze nieuwsbrief hier enige duidelijkheid over geven. De contributie van Rotary bestaat uit verschillende onderdelen:


 

 1. Contributie district (via RAN)

  Op basis van de in LEAD geregistreerde leden per 1 juli en 1 januari, ontvangt de penningmeester per half jaar een contributienota van de stichting Rotary Administratie Nederland (RAN). Dit uitvoeringsorgaan van de zeven Nederlandse districten int (via een incasso) de verplichte bijdragen per lid bij de clubs, waarvan de hoogte door de districten is vastgesteld en goedgekeurd door de clubs. De hoogte van de bijdrage per Rotarydistrict verschilt, afhankelijk van de omvang van het district en de daarin begrote activiteiten. Voor ons district is dat € 36,- voor de afdracht RAN en € 36,- voor de kosten van het district, dus totaal € 72,- op jaarbasis.
   
 2. Contributie Rotary International

  De contributie wordt jaarlijks door Rotary International vastgesteld en per halfjaar gefactureerd (via email). Deze contributie is gebaseerd op het aantal clubleden volgens Club Administration per 1 januari en 1 juli. In het bedrag is per lid een kleine bijdrage opgenomen ter dekking van de kosten voor de Council on Legislation (CoL) die om de drie jaar wordt gehouden. Let op, het verschuldigde bedrag luidt in US$, waarbij RI een internationale maandkoers heeft vastgesteld voor andere valuta. Het bedrag ligt rond de $ 68 per persoon en wordt ieder jaar door Rotary International vastgesteld.

 3. The Rotary Foundation

  Ieder jaar stuurt de gouverneur een brief, waarin hij/zij vraagt om een vrijwillige bijdrage aan The Rotary Foundation (TRF): ons eigen internationale fonds. Hiervoor worden geen facturen e.d. gestuurd, maar clubs dienen het te schenken bedrag zelf over te maken op de Deutsche Bankrekening van The Rotary Foundation (Zürich), onder vermelding van RI clubnummer. Het streven van TRF is $ 100 per lid. Vanuit deze bijdragen worden ook de districtsgrants en de global grants weer voldaan.

 4. Eigen clubbijdrage, hangt af van hoe de maaltijden en de overige kosten binnen de club zijn geregeld.


 

Verslag RYLA


Van 6 t/m 8 oktober is er weer een succesvolle RYLA geweest die georganiseerd is door de clubs van Hoogeveen. De deelnemers kregen te maken met heel gevarieerde opdrachten. Zo was er bijvoorbeeld een opdracht over natuurlijk leiderschap die ze uitvoerden met paarden. Het afsluitende onderdeel was debatteren. Voorafgaande het daadwerkelijke debat waar ouders en andere genodigden ook bij aanwezig waren, hadden ze training hiervoor gehad.

Heel boeiend was het laatste debat met als stelling: “We hebben meer vrouwen in de top nodig voor ander leiderschap”. De deelnemers mochten laten weten of ze voor of tegen deze stelling waren. Vervolgens moesten ze de tegenovergestelde mening verdedigen. Dat leverde een heel boeiend debat op. Na de afsluitende borrel gingen deelnemers en organisatoren heel tevreden naar huis.


1 / 5

Klik op het foto-album om alle afbeeldingen te zien.

 


Foundationseminar op 25 november


Op zaterdag 25 november is weer het jaarlijkse Rotary Foundationseminar in Antwerpen met een heel interessant programma.MEER INFO EN INSCHRIJVEN...Friendship exchange


De “friendship exchange” is een leuke en laagdrempelige manier om contact te krijgen met Rotarians uit andere landen. De clubs van Pekela en Winschoten hebben afgelopen jaar een geslaagde exchange gehad met Rotaryclubs uit de omgeving van Göteborg. Ik kan het jullie dus vanuit eigen ervaring van harte aanbevelen.

Zijn jullie als club hierin geïnteresseerd neem dan contact op met Hans Jansen van RC Assen-Noord. Hij is voor ons district de coördinator.


INFO OP ROTARY.ORGGrande finale van viering 100 jaar Rotary in Nederland


Op dit moment reist de estafette door Zuid-Holland  en zal tenslotte naar Zuidwest-Nederland gaan. Op zaterdag 16 december is de grote finale van de viering van 100 jaar Rotary in Nederland en de emissieloze estafette. Rotaract- en Rotaryleden uit heel Nederland en België zijn welkom om in Terneuzen en Hulst dit feest mee te vieren. Anja Rijlaarsdam, districtsgouverneur Zuidwest-Nederland, bracht alvast een bezoek aan het pittoreske Hulst: “Ik sta hier bij de sfeervolle brasserie de Koning van Engeland. Hier sluiten we 16 december de viering finalewaardig af met een muzikaal en feestelijk programma!” Bestel voor 4 november de kaarten voor de finale van 100 jaar Rotary in Nederland. Er zijn slechts 140 kaarten beschikbaar! VOL=VOL.


MEER INFO EN AANMELDEN...


 

Puzzelen voor het Rotaryvoedselbos


Het is heel bijzonder dat we ons 100 jarig bestaan afsluiten met het aanleggen van een voedselbos. Dit wordt een blijvende herinnering aan ons eeuwfeest. Om dit voedselbos te financieren kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Er zijn nog steeds puzzels te koop. 


MEER INFO EN PUZZEL BESTELLEN...Vacatures


Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1590? Stuur dan een motivatiebrief voor eind november 2023 aan mij. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt.  Vanaf december 2023 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'. 


LEES VERDER...Save the date...


 

 • Nieuweledenbijeenkomst op 20 jan. 2024
  De nieuweledenbijeenkomst was vorig jaar een groot succes. We hebben om die reden besloten om het dit jaar weer te organiseren. Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en verwachtingen, het stellen van vragen en het kennismaken met andere nieuwe leden in het district. Op een interactieve - en ongedwongen manier leer je meer over Rotary. Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst bij districtssecretaris Victor Sterk.
 • RBC (regionaal bestuurscontact) voor bestuursleden van Rotaryclubs
  • regio 1 Friesland: woensdagavond 1 november om 19.30 uur
  • regio 2 Groningen: donderdagavond 2 november om 19.30 uur
  • regio 3 Drenthe: woensdagavond 8 november om 19.30 uur
  • regio 4 Overijssel en Flevoland: donderdagavond 9 november om 19.30 uur
 • pre-PETS (pre president-elect training seminar) voor alle inkomend voorzitters
  • regio 1 Friesland: dinsdagavond 14 november
  • regio 2 Groningen: donderdagavond 16 oktober
  • regio 3 Drenthe: dinsdagavond 21 november
  • regio 4 Overijssel en Flevoland: donderdagavond 23 november

deel deze pagina: