“CLUB VAN STATUUR” LEVERT VERSE GOUVERNEUR

Een kersverse gouverneur in een historische entourage. Jaap Bos (RC Groningen) werd “ingewijd” als gouverneur van district 1590 voor het Rotaryjaar 2017-2018. Louwrens Hacquebord stond zijn versierselen af in het prachtige Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, waar RC Groningen (een middagclub) altijd in de Engelse zaal mag bijeenkomen.

 

Evenals Leeuwarden viert Groningen komend jaar haar negentigste verjaardag. Een club van statuur dus, constateerde de clubvoorzitter, en trots dat er in de persoon van Jaap Bos nu weer een districtsgouverneur kan worden geleverd. In die functie komen de Groningers de laatste tijd ruim aan bod. Doorgaans betekent dat ook de organisatie van de jaarlijkse DisCon, maar daar zou best eens een kentering in kunnen komen. Er zijn (nog voorzichtige) plannen om dat te ontkoppelen, en bijvoorbeeld te combineren met toch al uitgeschreven evenementen in noordoostelijk Nederland. Het zou best kunnen zijn dat de manifestatie Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa zo’n eerste aanknopingspunt gaat worden.

Louwrens Hacquebord kijkt terug op een enerverend jaar wat zijn werkzaamheden voor het district betreft. Overigens vindt hij dat het fenomeen district bij de clubs nog te weinig leeft. Dat zij zich niet genoeg bewust zijn van welke mogelijkheden de districtsorganisatie hun biedt, en welke kracht er juist door samenwerking in breder verband kan worden ontwikkeld.

Bij de gouverneurswisseling zette Jaap Bos letterlijk de toon voor een mooi jaar. Met hemzelf op gitaar, had hij samen met clubleden een leuk nummer ingestudeerd. “Met samenspel kunnen we een verschil maken”, beeldde hij uit, refererend aan het jaarthema “Rotary: Making a Difference”. Het district gaat samenwerking tussen clubs sterk stimuleren. Als schouderklop kunnen clubs die samen een project opzetten, een waardering van honderd euro per lid tegemoet zien. Het districtsbestuur heeft daar voor het komende Rotaryjaar maximaal 25.000 euro voor uitgetrokken.