Rotarydeuren wijd open voor kindertehuis

kindertehuis

“Rotary Opens Opportunities”. Tot volgende zomer zullen Rotarians van over de hele wereld zich bewust zijn van dit jaarthema. Wessel Veenstra van RC Franeker kwam er op treffende wijze al mee in aanraking, toen hij een maand of vier als vrijwilliger en projectcoördinator in het noorden van Thailand verbleef.

In Chiang Mai zijn een honderdtal meestal ouderloze kinderen, en vaak ook nog eens hiv-geïnfecteerd, opgenomen in het kindertehuis Nikki’s Place. Bijna een kwarteeuw wordt het geleid door de missionaris Avis Rideout. Al vrij kort na de start kwam Wessel Veenstra (RC Franeker) ermee in aanraking. Ooit, nam hij zich voor, wilde hij zich voor de kinderen gaan inzetten. Met het bereiken van zijn pré-pensioen was het eindelijk zo ver. Enkele maanden lang verruilde hij Franeker voor een sobere huisvesting bij het Thaise tehuis om daar diverse projecten te realiseren.

Er bleek werk te over om lang opgespaarde wensen in vervulling te laten gaan. Voor elk idee moest Wessel ook zelf de benodigde fondsen regelen. Iedereen die hij benaderde reageerde positief: zijn eigen club Franeker, de Duitse partnerclub Wildeshausen, en verschillende buurclubs in Friesland. De projecten lagen op het vlak van betere huisvesting voor geestelijk beperkte kinderen, het inrichten van een soort sociale werkplaats en het daarvoor werven van orders, en het inrichten van een tandartsenkliniek voor zowel de kinderen van het tehuis als voor kinderen uit de omgeving. Van de plaatselijke universiteit werd de toezegging verkregen dat die regelmatig voor tandartsen zal zorgen.

 

 

Avis Rideout en Wessel Veenstra

 

Al snel na zijn aankomst presenteerde Wessel zich bij de internationale Rotaryclub van Chiang Mai. Met het clubvaantje van Franeker ging de deur voor hem wijd open, en vervolgens leek het elke veertien dagen alsof hij tot de club was gaan behoren. Het opende bovendien de mogelijkheid om het kindertehuis in de schijnwerper te zetten, helemaal toen in de club werd gepraat over een speciale districtsprijs: “The One” humanitarian Award" van district 3450 dat China en ommelanden omvat. Een beetje te vergelijken met de Rotarystimuleringsprijs van ons district 1590, maar dan wel veel groter. De hoofdprijs is maar liefst 100.000 dollar. Veenstra kreeg voor elkaar, dat Avis Rideout van het kindertehuis tot degenen behoorde die een presentatie in de Rotaryclub mocht geven om te bepalen welke nominatie door Chiang Mai zou worden ingezonden. Avis en Wessel wonnen. “Maar je moet wel zelf de hele procedure doen”, temperde de Thaise voorzitter de vreugde.

Wessel stortte zich op het maken van een indrukwekkend bid book dat naar de jury in Hong Kong ging. Daarna werd het geruime tijd stil. Groot was de vreugde toen, terug in Franeker, het nieuws kwam dat kindertehuis Nikki’s Place bij de drie finalisten zit. Dat betekent in ieder geval een donatie van 50.000 dollar, met een voorzichtige vooruitblik naar 100.000. Maar daarover zal men nog wel enige tijd in spanning moeten blijven. Corona heeft de planning flink vooruit geschoven. Desalniettemin is Wessel Veenstra opgetogen over dit bewijs dat Rotary wereldwijd kansen schept en deuren geopend weet.