ALMAAR BRUGGEN BOUWEN

bruggen bouwen

Oranjewoud-Heerenveen heeft een specialiteit: bruggen bouwen. Een prachtige activiteit van een Rotaryclub. Voortdurend probeert Rotary relaties te verstevigen met de maatschappij om ons heen en naamsbekendheid op te bouwen in het clubgebied. Dat laatste vooral om vindbaar en bereikbaar te zijn voor alles en eenieder waarvoor onze organisatie iets kan betekenen. Een verschil te maken, zoals ons jaarthema verkondigt: Making a Difference!

 

Maar Oranjewoud-Heerenveen doet dat bovendien op een wel heel letterlijke manier. Twee jaar geleden zorgde de club voor een prachtige loopbrug in It Easterskar, ten westen van Heerenveen. De toegankelijkheid van het prachtige natuurgebied werd daarmee aanzienlijk verhoogd, niet in de laatste plaats voor de vele vogelaars die zich daar kunnen vergapen aan maar liefst tachtig verschillende soorten vogels.

Het volgende project was duidelijk een maat groter. Over de Steggerdavaart in de Lindevallei ten oosten van Wolvega was het niet meer vertrouwd om de gammele loopbrug te betreden. De prachtige wandelroute door het gebied van natuurorganisatie It Fryske Gea dreigde daardoor van de kaart te verdwijnen. Het ging om een overspanning van maar liefst 22 meter, en tienduizenden euro’s. Teveel om zelf op te hoesten, ook al schaarde de Rotaryclub Wolvega zich in het gezelschap van de vrijwillige bruggenbouwers. De kunst was om bedrijfsleven, fondsen en lokale overheden over de brug te krijgen (…) en vervolgens een subsidie van district 1590 in de wacht te slepen voor de samenwerking van meerdere Rotaryclubs. Het meeste werk dat met eigen handen kon worden verricht, gebeurde in een timmerfabriek. Aan de daadwerkelijke plaatsing moest meer dan menskracht te pas komen.

 

 

Inmiddels droomt Jan Bart Uildriks van It Fryske Gea (lid van Oranjewoud-Heerenveen) al van een grootser project met meer facetten, ten oosten van Oosterwolde, rond het Grootdiep. Maar dan zal er eerst nog wat water door de Stellingwerfse kanalen moeten stromen.

 

Foto’s: Iwan van Nieuwenhoven, RC Wolvega