MIDDELBARE SCHOOL BEKRONING INSPANNINGEN IN KENIA

 

De Rotaryvlag was één van de dundoeken die in top ging bij de opening van de Siaya Central Secondary School in Kenia door de Nederlandse ambassadeur Frans Makken. De feestelijke ceremonie kreeg gul applaus (foto) van Pieter de Nes, die genoot van de bekroning van zijn meer dan twaalf jaar inzet. Bij de totstandkoming van vele projecten in het afgelegen Siaya kreeg hij vaak zijn RC Oosterwolde en andere clubs mee.

Een half miljoen euro was er al geïnvesteerd in een nieuwe basisschool (momenteel bijna tweeduizend leerlingen!) en aanverwante projecten op het gebied van educatie, water, sanitatie, voedselvoorziening en opvang van verweesde kinderen en ouderen. Hoe mooi ook die basisschool (van de 20.000 lagere scholen in Kenia momenteel op de kwaliteitsladder nummer 17), steeds moeilijker werd het te accepteren dat veel talent zich daarna in een geïsoleerd gebied niet verder kon ontwikkelen.

Een middelbare school was een wens die men niet hardop durfde uitspreken. Maar het Keniaanse schoolhoofd meester George maakte een paar jaar geleden bij zijn bezoek aan de club Oosterwolde zoveel indruk, dat zich eind 2015 een anonieme sponsor meldde. Die legde meer dan een miljoen euro op tafel, met als sluitstuk dat in februari dit jaar de Nederlandse ambassadeur (links op de foto) het openingsfeest extra luister bijzette. Hij roemde daarbij het principe dat veel van de bijkomende projecten niet alleen in de schoolbehoeften voorzien, maar door verkoop van overschotten ook inkomsten genereren voor later onderhoud. Daarmee voldoen zij in belangrijke mate aan de millenniumdoelstellingen en zetten zij aan tot zelfredzaamheid. Zich bewust van de zwakten in zijn land, zei meester George ook vanaf het eerste moment: “Ik vraag geen geld, maar geef me materialen.” In de lijn van wat in Rotary vaak wordt gepropageerd: geef geen vis, maar schenk een hengel.

 

Foto: Iwan van Nieuwenhoven