ROTARY HELPT JANNA OM MENSEN TE REDDEN

Mede dankzij een donatie van de RC Uithuizen-Het Hogeland, wordt Janna Visser klaargestoomd als volwaardig bemanningslid van de twee reddingsboten van het KNRM-reddingstation Lauwersoog. Met diverse acties haalde de Rotaryclub voor dit nobele doel 6500 euro op.

 

Dat zij de enige vrouw in die mannenwereld is, deert Janna niet. Ze vindt het gewoon een heel gezellige groep, en ze wil niet gespaard worden. Als ze na een opleiding van twee jaar straks het predicaat “Opstapper” heeft, staat ze haar mannetje en moet ze alle taken uitvoeren: boot besturen, weer en water “lezen”, radioverkeer, en uiteindelijk mensen redden.

Janna werkt als verpleegkundige in het MCL te Leeuwarden. Ze groeide op en woont nog steeds aan de Friese noordkust. Daarmee komen twee aspecten samen die de fascinatie voor dit specifieke vrijwilligerswerk vormen. De twintiger helpt graag mensen. Haar medische scholing komt daarbij mooi van pas. Maar daarnaast is Janna een waterrat. Als op de surfplank wind en water door haar blonde haren vliegen, is ze in haar element.

Die elementen kunnen op de Waddenzee onder Schiermonnikoog en Ameland trouwens heel onvoorspelbaar zijn. De getijden zijn grillig, waardoor de KNRM-reddingboot Annie Jacoba zo’n zeventig keer per jaar in actie moet komen. “Je weet nooit wat je tegenkomt. Het meest heftige tot nu toe was een zeiljacht dat zinkende was in het Westgat. Maar soms gaat het ook om minder erge situaties. Bij het vastlopen van een boot op het Wad kunnen mensen vreselijk de kluts kwijt zijn en in paniek raken.”

De tweede reddingboot van Lauwersoog, de Springbok, ligt aan de binnenkant van de zeedijk, om het Lauwersmeer te bewaken. Ooit, toen het Lauwersmeer nog niet was afgesloten, gebeurde dat allemaal vanuit het piepkleine Oostmahorn. Dat reddingstation kreeg met de Insulinde in 1927 zelfs de eerste zelfrichtende reddingboot ter wereld. De legendarische gebroeders Toxopeus spaarden daarmee honderden mensenlevens.

In het zomerseizoen is het drie-vier keer per week raak. Via een goed oproepsysteem zijn dag en nacht altijd minstens vier bemanningsleden binnen een kwartier op het station om zich in hun overlevingspak te hijsen.

Janna Visser en haar twintig collega’s van Station Lauwersoog zijn heel blij met de steun van de naburige Rotaryclub. Of ze dit jaar nog tot “Opstapper” promoveert, wordt spannend. Dat gebeurt dan traditioneel tijdens een laatste trainingsweek in Schotland.

 

Martin van Nieuwenhoven