KUNST HELPT HOSPITAAL UIT DE BRAND

Twee jaar geleden richtte een grote brand ernstige schade aan in het 1400 bedden tellende hospitaal van het Kroatische Split. RC Heerenveen, na een jarenlange focus op Afrika, had toevallig besloten een nieuw project in Europa te zoeken. Dankzij een clublid met een Kroatische achtergrond, kon een mooie match worden gemaakt. In drie dagen tijd werd meer dan € 10.000 voor het getroffen ziekenhuis ingezameld.

 

Het was vooral de neurologische afdeling van het stedelijke hospitaal waar veel schade ontstond. Er is dringend behoefte aan revalidatiebedden, apparatuur voor het verwijderen van hersentumoren en monitoren voor de IC.

Rotary Heerenven besloot het aangename met het nuttige te verenigen. Eerst was er een fundraisingbijeenkomst waarop voorlichting werd gegeven over het Kroatische project, lekkere dingen konden worden genuttigd, en alvast een kijkje kon worden genomen bij de kunstwerken die zouden worden geveild. Ondermeer burgemeester (tevens veilingmeester) en plaatselijke ziekenhuisdirecteur hadden meegeholpen om bezoekers te interesseren. In het weekeind na deze openingsavond vond een kunstbeurs plaats waarbij het goede doel meedeelde in de opbrengst van een breed scala aan door kunstenaars ingebracht werk.