DE "LETTERLIJKHEID" VAN SINTERKLAASSPELEN

letterlijkheid

Dankzij de twee Rotaryclubs van Lelystad heeft Sint dit jaar ook aan 700 kinderen gedacht aan wie zijn schimmel anders voorbij zou gaan. Lelystad is een bloeiende plaats met een moderne uitstraling. Toch wonen ook daar teveel gezinnen met een bijstandsuitkering.

 

De plaatselijke Rotary werd twee jaar geleden benaderd door de burgemeester over de stille armoede in vele gezinnen. Krapte die er de oorzaak van is, dat bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest voor honderden kinderen niet is weggelegd. RC Lelystad en RC Lelystad-Batavia sloegen de handen ineen en richtten de stichting Sint voor elk Kind op. Doel was om begin december in theater Agora een prachtige theatervoorstelling voor de doelgroep te organiseren, met een cadeautje toe. De gemeente verdeelde de kaarten in de bijstandsgezinnen.

Het is een flinke opgaaf om voor het nu jaarlijkse feest (ditmaal voor bijna 700 kinderen) de benodigde 15.000 euro op tafel te krijgen. Eén van de passende acties van dit jaar bestond uit de verkoop van ambachtelijk gemaakte chocoladeletters in samenwerking met de plaatselijke chocolaterie Brouwer. Het bleek een schot in de roos. Een regionaal waterschap nam de eerste 500 voor zijn rekening. Bedrijven en particulieren haakten aan, waardoor de teller opliep naar 3.000. Daarnaast organiseert stichtingsvoorzitter Franc Heijke (RC Lelystad, foto) een huisconcert en enkele andere activiteiten. De beide clubs laten zich financieel ook niet onbetuigd, wat alles bij elkaar de begroting sluitend maakt. Andere RC’s informeerden inmiddels bij Heijke met de bedoeling dit initiatief te kopiëren.