TWEEDE LEVEN DANKZIJ ROTARY

Dankzij een initiatief van de Rotaryclub Dronten hebben 180 perenbomen in haar werkgebied een nieuw leven gekregen. De plaatselijke teler Marinus Huijsmans had besloten de 50 jaar oude bomen te laten inslapen, maar door toedoen van de RC vrolijken ze nu met hun mooie bloesem heel wat gemeentelijke plantsoenen en particuliere tuinen op.

 

Dronten heeft wel wat met 50. De club heeft 50 leden en bestond enige tijd geleden 50 jaar. Rond de oprichting van de polderclub moeten de perenbomen zijn gepoot. In telersogen zijn ze nu aan het eind van hun productieve leven. De Rotarians in Dronten legden evenwel een mooie verbinding met de oproep van de internationale president die wereldwijd elk lid een boom wilde laten planten op World Earth Day. In Nederland zou dat ongelukkig vallen, omdat vele gemeenten meedoen aan de jaarlijkse boomplantdag in maart. Wel besloot de RC Appingedam-Delfzijl om rond de Dag van de Aarde 32 bomen te planten bij steenfabriek Fivelmonde.

Dronten vertolkte de oproep op zijn eigen manier. Vijftig vaak kunstzinnige laagstambomen werden vakkundig verhuisd naar het openbare groengebied in Biddinghuizen, Swifterbant en Dronten, alsmede plantsoenen van woningcorporatie OFW. De gemeentelijke overheid heeft beloofd die te gaan onderhouden. Daarnaast vonden 130 stuks een goede bestemming in particuliere tuinen. Zelfs hoveniers toonden interesse. De verkochte bomen bleken een gemiddeld een 125 euro per stuk op te leveren. Ook daarmee zit RC Dronten niet in de maag. Er zijn inmiddels verschillende plannen voor de besteding van de opbrengst van deze mooie, duurzame en zelfs lucratieve actie.

In de Flevopolder, en dus ook in de RC, is ruim kennis voorhanden over het verplanten van oude bomen. De ene perenboom is de andere niet. Bijvoorbeeld van het ras Doyenne du Comice moet beslist een drietal op korte afstand van elkaar worden geplaatst om kans op bevruchting te hebben. Omdat bij het verplanten vaak wortels moesten worden doorgestoken, hebben de bomen twee jaar nodig om de stress van de verhuizing helemaal te boven te komen.

 

Twee gangmakers van het project inspecteren op de foto de perenbloesem. Arjen Postma en Fenette van Zwieten waren namens Community drijvende krachten.