MUSIKNACHT SLECHT VOOR TIENDE KEER GRENZEN

uelsen musiknacht

“Musik verbindet. Muziek heeft geen taal nodig.” Marja Ritterfeld glundert als ze dat voor de tiende keer in praktijk ziet brengen door haar Rotaryclub Uelsen-Coevorden. Uit zeventien locaties in een niet al te groot Duits dorp dringen traditioneel op de derde vrijdagavond van januari de klanken tot op straat door, waar vuurkorven de duizend bezoekers verwarmen. Internationale klanken, in velerlei opzicht. En in tien jaar tijd een financiële opbrengst van bijna twee ton.

Marja Ritterfeld is lid van de grensoverschrijdende Rotaryclub. De ene keer komt haar club bijeen in het Drentse Dalen, de andere keer in het Duitse Uelsen. Marja is van Nederlandse afkomst, zoals de helft van haar wekelijkse vrienden. Ze woont in Uelsen, maar is lerares Duits in Almelo. De grenzenloosheid is op haar lijf geschreven.

 

Marja Ritterfeld legt uit, dat het Spaanse kinderkoor wegens de storm pas midden in de nacht in Uelsen was gearriveerd

 

Een decennium geleden was zij één van de initiatiefnemers van de alsmaar groeiende muzieknacht. Voorzichtig begonnen op drie locaties. Nu wordt iedere kerk, kroeg, molen of leegstaand winkelpand benut. De Musiknacht is een begrip geworden, bij de bevolking en bij muzikanten. Het is een eer om belangeloos in Uelsen op te treden. Veel musici staan te trappelen om te mogen meedoen.

 

 

Klokkenspeler uit het Poolse Zelów. Daisy uit Meppel won een wedstrijd en mocht voor de VIP’s optreden

 

In dit jubileumjaar waren er twee internationale groepen waarvan de reis door buitenlandse Rotaryclubs werd gesponsord. De Engelstalige Rotaryclub van Majorca betaalde de reis van een muzikale kindergroep. Vanuit Polen kwam een zeldzame jeugdgroep die optrad met een groot arsenaal aan handklokken. De plaatselijke Rotaryclub Lódz sponsorde de reis, de gemeente Uelsen stelde de jeugdherberg beschikbaar. In andere gevallen schieten gastgezinnen te hulp. “We kunnen altijd op iedereen een beroep doen. Dankzij de Musiknacht kent de hele streek Rotary op een positieve manier. Het is een enorme muzikale happening geworen. Onze eigen clubleden houden dit weekeind absoluut vrij. We kunnen hier heel veel Rotary-doelstellingen verenigen.” Vorig jaar woonde een Texaanse vriend van Marja de Musiknacht bij. Dit jaar vloog hij speciaal voor dit treffen opnieuw de oceaan over.

Eén groep was alle tien maal present: de Musikverein Uelsen. De eerste keer bewust ingezet, omdat je dan met ouder, opa’s een oma’s de grote Reformatorische Kirche gegarandeerd vol krijgt. Ook nu was die weer te klein. Daar was ditmaal een extra reden voor. Voor het eerst trad er de zanggroep Voices op, bestaand uit kinderen uit Nederland en Duitsland (grote foto). Vorig jaar opgericht met een impuls van de Rotaryclub. Een deel van de opbrengst van de Musiknacht 2017 werd eraan besteed, en een districtsgrant van D1850 zorgde voor uniforme kleding. Tussen de bezoekers die naar deze frisse zanggroep luisterden, zat D1590-gouverneur Jaap Bos. Alsof het nog niet internationaal genoeg was…..

 

Martin van Nieuwenhoven