MEER SAMENWERKING TUSSEN CLUBS BEPLEIT

PETS 2017

Twee jaarthema’s van Rotary. Dit jaar: “Rotary Helpt”. Volgend jaar: “Rotary maakt het verschil”. In beide gevallen valt of staat het met een goede aansturing door met name de clubvoorzitters. Daarom werden de presidenten voor 2017-2018 in Groningen extra onder handen genomen op de PETS, de verplichte jaarlijkse voorzitterstraining.

 

Louwrens Hacquebord, de aftredende districtsgouverneur, heeft tijdens zijn bezoeken aan de ruim zestig clubs in district 1590 duidelijk waargenomen, dat goede voorzitters leiden tot actieve clubs. Maar hij stelde ook vast, dat er tussen de clubs nog te weinig wordt samengewerkt. Met de laatste tijd als goede uitzonderingen de Leeuwarder clubs (op weg naar Culturele Hoofdstad van Europa) en de drie Friese clubs langs de Sintrale As.

Nieuwe gouverneur Jaap Bos (RC Groningen) is van plan om samenwerking tussen de clubs sterk te stimuleren. Het district heeft daarvoor in het clubjaar 2017-2018 een bijzondere ondersteuning bedacht. Als clubs samen een project gaan trekken, krijgen ze een bijdrage van het district. De eigen financiële inspanning van de clubs wordt dan door “1590” verdubbeld tot maximaal tien euro per lid. Als drie clubs samen 120 leden hebben, ligt er voor een geslaagd gezamenlijk project dus een schouderklop van 1200 euro klaar. “Maar het gaat niet enkel om het geld”, zegt Jaap Bos. Bij onze inzet voor duurzaamheid en een betere wereld, moeten we vooral met elkaar een vuist maken. Samen doen leidt vaak tot veel meer dan een optelsom.”

Dat laatste geldt ook voor een internationale actie die voor volgend clubjaar op het programma staat. Naast de finale inspanning om polio definitief de wereld uit te krijgen, wil Rotary bomen planten. Een paar bomen meer of minder lijkt geen effect te hebben, maar het maakt wél indruk als 1,2 miljoen Rotarians dat gaan doen. Dit stukje duurzaamheid moet volgens plan zijn verwezenlijkt op de Earth Day, 22 april volgend jaar.

 

The Big Building in Groningen (voorheen PTT Post), centrum van PETS en Discon.