© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Eerste polio-bollen op weg naar Jordanië

Een zware overdoos met 350 stuks nieuwe oogst van de End Polio-tulpenbol werd in het gemeentehuis van Westerkwartier binnengetorst. Dat gebeurde met behulp van een wel zeer speciale gast, zelf sinds zijn tiende levensmaand slachtoffer van kinderverlamming. Bashar Asfour, Rotarian in Jordanië, werd op zeer jonge leeftijd geïnfecteerd en hield er een levenslange handicap aan over.

Op twee plaatsen in Nederland, bij de RC Groningen-West en vervolgens in Amsterdam, kwam hij er begin september een lezing over houden. Over de ziekte, maar vooral over de geweldige inspanningen sinds Rotary in 1988 de wereldwijde strijd tegen polio startte. Een autorit van 8500 km. in 54 dagen zette Bashar uit langs 16 Europese landen en 42 stopplaatsen. Die tocht moet geld genereren, want polio zal zich nooit helemaal gewonnen geven, hoe effectrijk de coalitie van Rotary met Bill en Melinda Gates ook is. Vooral waar oorlogen en rampen de lopende vaccinatieprogramma’s doen haperen, blijft het poliogevaar op de loer liggen.

Toch boekt Rotary ook daar successen. In 2018 bijvoorbeeld weigerde de Taliban in het risicoland Afganistan om de Rotary-aanpak te ondersteunen. Maar dit jaar kreeg internationaal presidente Jennifer Jones een bedankbrief van….. de Taliban!

Bashar Asfour (midden op de foto) leerde de pootkunst ondermeer van gouverneur Marijke Inklaar en Cees Smit Sibinga (links), landelijk voorzitter van het Nationaal Polio Comité. Medewerkers van Westerkwartier zullen in hun gemeente een paar vruchtbare plantsoenen aanwijzen.