STIMULERINGSPRIJS: THUISCLUB MAATJE TE GROOT

maatje op maat

And the winner is: Ommen-Dedemsvaart! Twee keer is de Rotarystimuleringsprijs nu uitgereikt, en beide malen ging dezelfde Rotaryclub ermee vandoor. Werd vorig jaar de schouderklop van 10.000 euro toegekend aan hun project “Deuroe Veuroe” in Nieuwleusen, ditmaal was Ommen-Dedemsvaart opnieuw een maatje te groot met de bekroonde inzending “Maatje op Maat”. Vakjury en publieksstemmers waren het roerend eens, wat tot een afgetekende overwinning leidde.

 

 

Met respect voor de drie andere nominaties, zo benadrukte gouverneur Louwrens Hacquebord bij de prijsuitreiking. Die andere waren geselecteerd uit in totaal negen inzendingen, twee meer dan de eerste keer. Vanuit alle hoeken van het werkgebied van district 1590 kwamen die inzendingen. Het dichtst in de buurt van de winnende score (8,7) kwam nog het project rond het Apple Museum van Orvelte (7,7) ondersteund door RC Beilen. De andere genomineerde projecten waren ”Meesterschap in Techniek” (RC Lelystad) en “Wisdom from Abroad” (RC Groningen-West).

 

 

Links: de delegatie van Groningen-West in discussie over de toekenning van hun punten. Rechts: RC Lelystad presenteert het project “Meesterschap in Techniek”.

 

De Rotarystimuleringsprijs Noord-Nederland wil beweging, actie en innovatie in relatie tot jongeren stimuleren en waarderen. Initiatieven moeten jongeren in staat stellen kennis en ervaring op te doen die hen helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling en/of beroepskeuze. Ook internationalisering is een te waarderen aspect. De jury let op oorspronkelijkheid, uitvoerbaarheid en betrokkenheid.

Nabil Sahhar, ooit uit een ander land gekomen, is al twaalf jaar lid van Rotary. Hij voelt als geen ander hoe het is om in een vreemde omgeving bij tijd en wijle een maatje te hebben, een vrijwilliger die aanvoelt hoe hij of zij een goede raad of een gepaste stimulans kan geven. “Soms sta je in een snel veranderende wereld die steeds meer eist, op een kruispunt in je leven, ben je even de draad kwijt, staat je motivatie op een laag pitje, zoek je naar eigen identiteit”, legt hij uit. Nieuwkomers maar ook anderen die het in deze drukke maatschappij moeilijk hebben met vragen, dilemma’s en uitdagingen, kunnen vaak met een luisterend oor, begrip en advies worden geholpen. Zo’n persoon die een stukje met iemand meeloopt en hem dan weer loslaat, heet simpelweg “een maatje”.

 

Gouverneur en RC Ommen-Dedemsvaart gaan graag met de Maatjes op de foto in Dalfsen aan de Vecht, waar thuisclub Ommen-Dedemsvaart het ”songfestival” organiseerde. Op de voorgrond v.l.n.r. Abdi (voorheen Somalië), Bettie Vellinga, Nabil Sahhar en Fatuma (vroeger Congo)

 

Nabil zit in het onderwijs, en is daar samen met een honderdtal andere vrijwilligers al voor heel velen een Maatje geweest die steeds “op maat” bijspringt. Hij geeft voorbeelden van nieuwkomers uit verre landen. Maar ook van een zeventienjarig meisje uit Kampen dat binnen twee maanden haar beide ouders verloor en waarvoor een maatje klaarstond. Ze doet het nu heel goed op een school in Zwolle. Al deze inzet geeft de helpende vrijwilligers veel voldoening en erkenning. Nu dus ook van Rotary. De prijs van 10.000 euro wil Nabil (zoals in de spelregels van de Stimuleringsprijs staat) deels aanwenden om deze aanpak verder uit te rollen over het district. Want ook dat wil Rotary met dit jaarlijkse songfestival: steek anderen aan, zegt het voort, zegt het voort:
A song is no song till you sing it.”

Martin van Nieuwenhoven