ST-MAARTEN: VER OVER DE HONDERD SHELTERBOXEN

sint-maarten

De Rotaryclubs in Noordoost-Nederland hebben op een voorbeeldige wijze gereageerd met steun aan het zwaar getroffen Sint-Maarten. Vele dagen voordat van landelijke acties sprake was, draaiden de Rotary-wielen al op volle toeren via het zeer doeltreffend kanaal Shelterbox. Een week nadat een oproep naar de aangesloten clubs uitging, kon de honderdste box worden toegezegd. En nog steeds groeit het aantal.

 

Het toeval wilde, dat twee dagen nadat de vernietigende orkaan over Sint-Maarten raasde, in Meppel het districtsbestuur van district 1590 vergaderde. Hoewel dat niet op de agenda stond, kon men natuurlijk niet om Sint-Maarten heen. Duidelijk was ook, dat men snel wilde handelen. Geen stroperige procedures, maar een snelle actie recht uit het hart. Staande de vergadering besloot het districtsbestuur om tien shelterboxen te bekostigen, waarmee € 7.500 is gemoeid. Nog dezelfde dag benaderde gouverneur Jaap Bos alle 64 clubvoorzitters in zijn gebied. Met het klinkende voorbeeld hoopte hij hen te verleiden om spontaan aan te haken en ook vanuit de clubs shelterboxen gedoneerd te krijgen.

Indrukwekkend was binnen een paar uur de vlotte reactie van de Rotaryclub Schiermonnikoog. Als men ergens met het eiland Sint-Maarten meeleeft, is het natuurlijk daar. In vierkante kilometers heeft Schiermonnikoog de omvang van het Nederlandse deel van Sint-Maarten. Doch slechts 950 vaste inwoners, heel wat minder dan de ruim 40.000 die het bovenwindse koninkrijksdeel bevolken. Maar zoals bij vele acties, staat Schiermonnikoog ook ditmaal zijn mannetje. De kleinste Rotaryclub van district 1590 was de eerste die de gouverneur liet weten een shelterbox beschikbaar te stellen onder het motto “Eiland helpt Eiland”. Oranjewoud was een andere opvallende donor. De club beloofde maar liefst zeven boxen en is daarmee totnutoe koploper onder de meer dan vijftig clubs die positief reageerden. Inmiddels hebben ook minstens drie andere districten zich in de actie gevoegd. Zij stelden elk tien shelterboxen beschikbaar. Op wat hun afzonderlijke clubs daar nog aan toevoegden, is geen zicht.

 

 

Rotary is wereldwijd verreweg de grootste sponsor van Shelterbox. Bij grote rampen wordt nauw samengewerkt met Rode Kruis en V.N. Haïti, Nepal, Chili en Eduador zijn voorbeelden van de afgelopen jaren. Tijdens de laatste Discon in Groningen lieten vrijwilligers van Shelterbox nog eens zien wat voor € 750 in een grote kunststofkist (185 liter) kan worden gestopt: een “winterharde” familietent, slaapmatjes, dekens, gereedschap, brander, eetgerei, plastic zakken, touw, allerlei gereedschap, kinderpakketjes. En niet te vergeten zuiveringstabletten om tien personen drie maanden lang van veilig drinkwater te voorzien.

Het noodonderdak bij natuurrampen biedt getroffenen veiligheid, warmte maar ook (door tussenwanden in de grote tent) de nodige waardigheid. Marijke Inklaar van RC Pekela is al een jaar of zes vrijwilligster en verzorgt veel informatie. Ondermeer was zij (zie binnenfoto) met een stand aanwezig op de laatste Discon in Groningen. Marijke weet dat Shelterbox heel snel kan reageren in overleg met verwante organisaties en lokale autoriteiten. De afgelopen 16 jaar zijn maar liefst 135.000 boxen gevuld, meestal op het hoofdkwartier in het Engelse Cornwall. Van daaruit worden de twintig depots bevoorraad die zich zo dicht mogelijk bij risicogebieden bevinden. Het aantal boxen dat nu bijvoorbeeld in district 1590 wordt aangeboden, gaat in de praktijk vanuit het regionale depot in Panama zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming. Met het gedoneerde geld wordt dan via Cornwall de buffervoorraad weer op peil gebracht..Volgens Marijke worden niet alleen complete shelterboxen geleverd, maar ook zogenaamde shelterkits. Daarin is voor gedupeerden die” slechts” woningschade hebben, de tent vervangen door grote dekzeilen.

Marijke Inklaar is natuurlijk bijzonder ingenomen met de snelle actie voor Sint-Maarten. Zij mocht daar in het Groningse uiting aan geven in enkele radioprogramma’s. Ook in vele lokale en regionale kranten werden de Rotary-inspanningen voor Sint-Maarten belicht.