Update noodhulp voor de Cariben

ShelterBox Nederland heeft de afgelopen weken ruim € 225.000 aan donaties mogen ontvangen. Het overgrote deel hiervan komt van Rotary clubs en districten.

Er is helaas onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet hulp bieden van ShelterBox aan de Koninkrijkseilanden, waaronder Sint Maarten.

Aangezien ShelterBox niet werkt met landen- en itemspecifieke donaties en ter plekke bepaalt waar onze hulp het hardst nodig is, konden we geen harde garanties geven over de bestemming van de donaties. We konden slechts aangeven dat Sint Maarten op de targetlist voor noodhulp stond.

En natuurlijk begrepen en deelden we de hoop dat ShelterBox hulp ook op Sint Maarten terecht zou komen.

De afgelopen weken hebben we meerdere malen overleg gehad met het ShelterBox hoofdkantoor en met de teamleiders in het Caribisch gebied en we laten u hierbij weten dat ShelterBox na gedegen onderzoek heeft besloten geen hulp te leveren aan Sint Maarten.

Alhoewel wij dat betreuren is de verklaring begrijpelijk.

De afwegingen over de bestemming van de noodhulp zijn door onze ShelterBox Response Teams ter plekke gemaakt, ten tijde van de tweede orkaan Maria (op de uitvalsbases Panama en Antigua), in nauw overleg met andere hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en CDERA (Caribbean Disaster Emergency Response Agency).

Als relatief kleine noodhulporganisatie kiest ShelterBox ervoor om de hulp geconcentreerd, dus niet versnipperd in te zetten (daar hebben we de mensen en de middelen niet voor).

Op deze wijze is de impact van onze hulp het grootst, en worden de zwaarst getroffenen het best geholpen.

De moeilijke beslissingen waarvoor onze ShelterBox teams telkens weer komen te staan worden niet licht genomen.

Door het coördinerende team ter plekke is zorgvuldig onderzocht:

·

welke eilanden veilig zijn voor onze mensen/vrijwilligers;

·

waar de nood het hoogst is (qua behoefte aan onderdak);

·

waar andere hulporganisaties overwegen naar toe gaan (zoals Rode Kruis en Unicef);

·

waar andere overheden of marines te hulp kunnen schieten;

·

waar transport, logistiek en distributie beschikbaar, mogelijk en veilig zijn.

Het resultaat van alle afwegingen was dat de hulp van ShelterBox zich concentreert op Dominica, Barbuda en de Dominicaanse Republiek en dat andere hulporganisaties zich hebben ontfermd over andere eilanden, waaronder Sint Maarten.

We vertrouwen erop dat de Rotary clubs in Nederland ShelterBox onverminderd een warm hart toedragen. U kunt erop rekenen dat uw donaties altijd daar terecht komen waar mensen onze hulp het hardst nodig hebben.

Mocht uw Rotary Club zich niet kunnen vinden in onze werkwijze en de keuzes die gemaakt zijn, dan kunt u ons dat voor 1 november laten weten. We staan u dan graag te woord en zullen desgewenst uw donatie terugstorten.

Voor alle vragen kunt u terecht bij ShelterBox Nederland. info@shelterbox.nl

Heel hartelijke dank voor uw begrip, uw steun en uw gulle donaties.

 

Jo Krill,

Voorzitter ShelterBox Nederland