SUMMERCAMPS SCHOT IN DE ROOS

Veel clubs in Nederland zetten zich in de maand juli in om jongeren uit het buitenland te ontvangen tijdens een zomerkamp van twee weken. In voorgaande jaren waren er over het hele land een stuk of drie kampen, maar dit jaar is er sprake van een ware hausse van maar liefst zes Summercamps. In district 1590 zijn twee Noord-Groningse, twee Oost-Groningse en de RC Heerenveen er druk mee.

 

Landelijk coördinator Michiel de Graaff heeft er eveneens de handen vol aan. Het gaat om een kleine 90 kinderen, meestal uit Europese landen. Maar er zitten ook “exoten” tussen uit Brazilië, India, Taiwan en Egypte. Het merendeel van de kinderen komt uit niet-Rotary gezinnen. Van maar een vijfde is één van de ouders Rotarian. De meeste groepen variëren in leeftijd van 15 tot 18 jaar. Slechts één Summercamp draait met kinderen boven de 18. Overal werken meerdere clubs samen om de buitenlandse gasten te huisvesten en interessante weken te bezorgen. In veel plaatsen gaat het om actieve programmaonderdelen, en veel out-door. Daarnaast worden Nederlandse producten aangeboden: wind en water in al hun facetten.

Op districtsniveau is Barbara Tusveld de vraagbaak. Zij ziet dat naast veel leden van de organiserende clubs ook hun huisgenoten en Rotaracters zich actief inzetten. Zo zijn het niet alleen voor de buitenlandse kinderen boeiende weken, maar ook voor de gastgezinnen. De samenwerking tussen meerdere clubs (door de districtsleiding zo gepropageerd) krijgt in deze projecten duidelijk gestalte.

 

 

 

De RC’s Winschoten en Pekela toonden de bezoekers ondermeer het historische vestingstadje Bourtange. Ooit werden daar het water en het ondoordringbare moeras aangewend om indringers een halt toe te roepen. Naast enige educatie, was er natuurlijk ook genoeg tijd voor plezier, en….. Hollandse Nieuwe.

 

De deelnemers aan het Summercamp waarvoor RC’s Groningen-Noord en Uithuizen-Het Hogeland zich inzetten, kwamen uit dertien verschillende landen.

 

Martin van Nieuwenhoven