STIMULERINGSPRIJS 2018 VOOR KINDERKAMP

Vijftien gedreven vrijwilligers met een groot hart voor kinderen in achterstandsituaties, sleepten de hoofdprijs in de wacht van de Rotary Stimuleringsprijs 2018. De drie Rotaryclubs van Emmen droegen hen voor, en zowel de vakjury als de 111 zaalstemmers wezen hun jaarlijkse zomerkamp als de winnaar aan.

 

De Stichting Kinderkamp Zuidoost Drenthe, waarin de vrijwilligers zich hebben verenigd, heeft daardoor dit jaar 7.000 euro extra om handen. Daarnaast was er nóg 3.000 euro te verdelen. Als tweede project (€ 2.000) kwam uit de bus “De slimme douchebak” van de Pretty Smart Power Girls uit Groningen. Zij waren voorgedragen door RC Groningen-West. Voor de derde plaats maakten RC Oosterwolde (beroepenvoorlichting via speeddaten) en RC Emmen-’t Loo (Microprojecten Jongeren Burundi) er een nek-aan-nekrace van. Door het zwaardere gewicht van de stemmen uit de in groot aantal aanwezige clubvertegenwoordigers, ging een geldbedrag van € 1.000 naar de laatstgenoemde inzending. Veel succes dus voor de Emmer clubs.

Het was de derde keer dat de Rotary Stimuleringsprijs werd uitgereikt. Het aantal deelnemende projecten was dit jaar opgelopen tot boven de twintig. Een vakjury had daaruit zeven geselecteerd voor de eindronde. Presentatrice Baukje Galama (RC Stadskanaal) had dat tot het begin van de finaleavond in Assen verborgen gehouden. De uitverkorenen kregen elk drie minuten de tijd om in een korte presentatie hun project aan te bevelen.

De Stimuleringsprijs is in het leven is geroepen om actie en innovatie in relatie tot jongeren te stimuleren. De voorgedragen initiatieven dienen jongeren in staat te stellen om kennis en ervaring op te doen. Of het moet hen helpen hun weg te vinden in de samenleving. Rotary beloont dat omdat het goed is dat mooie ideeën worden verspreid en anderen tot actie aanzetten. Of, zoals winnaar 2017 Nabil Sahar het nog eens verwoordde: “Als je iets goeds hebt, mag je het niet voor jezelf houden.” Juryvoorzitter Rob Staal (die wederom werd geassisteerd door Lambert Zwiers en Judith Gunneweg) legde uit dat de vakjury vervolgens vooral let op oorspronkelijkheid, betrokkenheid en uitvoerbaarheid.

Het winnende project in Z.O.-Drenthe voorziet in het organiseren van een ontspannende week voor kinderen die door problemen thuis of op school, door ziekte, wegens de financiële thuissituatie of anderszins, niet op vakantie gaan. En dat terwijl ze dat juist zo goed kunnen gebruiken. Zo’n vakantieweekje betekent heel veel voor kwetsbare kinderen die het echt hard nodig hebben. Zij krijgen de kans zich in een beschermde omgeving te ontplooien. Tijdens een vakantieweek komen de kinderen in aanraking met veelsoortige activiteiten, die hun ontwikkelingskansen vergroten.

 

Foto’s: Martin van Nieuwenhoven

 

meer foto's …