© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Beilen kraait victorie bij stimuleringsprijs

 
Beilen kraait victorie bij stimuleringsprijs

 

Terwijl de baasjes hun uiterste best deden om de dikste prijs in de wacht te slepen van de Rotary Jeugd Stimuleringsprijs, hadden de meegebrachte dieren van het Beiler dierenweide Stroomdal even de vrijheid om van de stamtafel de laatste kruimels op te pikken. En om als dank de nodige uitwerpselen achter te laten. Maar het latere schoonmaakwerk hadden de jonge  “rangers” er graag voor over, toen ze even later met de hoofdprijs van 5.000 euro werden beloond.

Voor de zesde keer verdeelde een jury het prijzengeld onder inzendingen uit de noordoostelijke provincies. Leuke toevalligheid is, dat de jaarlijkse jeudstimuleringsprijs van Rotary in het leven werd geroepen door oud-gouverneur Izaäk Buwalda, afkomstig van de RC Beilen.

Een paar weken eerder waren uit de vier regio’s van het Rotarydistrict 1590 al even zovele winnaars uit de in totaal twintig inzendingen gekozen. Dat gebeurde door de Rotaryclubs in het betreffende gebied. Het leverde heel verschillende projecten op, die in ieder geval elk 2.500 euro kregen om hun werk verder te ontwikkelen. Alle projecten zagen op persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen, moesten een maatschappelijk effect hebben, realistisch in hun uitvoerbaarheid zijn, en voorwaarde was dat bij de uitvoering veel vrijwilligers waren betrokken.

Zie de video's voor deze vier mooie voorbeelden van jeugdstimulering...

Bij de finale in Appelscha was voor het meest indrukwekkende project nog een bonus van 2.500 euro te verdienen. Datmaal besliste een vakjury die bestond uit Judith Gunneweg, Nabil Sahhar (in 2017 zelf winnaar) en Harm Meijer. Na uitvoerige en levendige presentaties door de genomineerden, was de jury er vlot uit: Beilen moest het ditmaal worden.

Daarmee gaf Rotary Noord-Nederland het extra zetje en waardering aan een project waarin jongeren opklimmen van passieve doelgroep tot actieve en verantwoordelijke uitvoerders. “Een sterk model”, oordeelde de jury. “De doelgroep wordt zelf vrijwilliger. De jongeren zijn voortdurend bezig zichzelf te herontwerpen.”

De kinderboerderij in het centrum van Beilen is 2,5 ha. groot en herbergt honderden zeer uiteenlopende dieren, van kavia’s tot ezels en herten, van pluimvee tot veel water- en volièrevogels. Er zijn twee weides, bijenkasten en moestuinen. De dieren met hun vaak hoge aaibaarheid trekken wekelijks meer dan 750 bezoekers. Niet alleen kinderen, ook ouderen en gehandicapten die van het vertier en de lekkere plekjes komen genieten.

Een klein kind begint als gewoon genieter, maar gaat daarna ook zelf klusjes doen. In de moestuin bijvoorbeeld, of ze krijgen in het fokprogramma een “eigen” dier toegewezen. Vanaf 12 jaar kunnen ze “Ranger van dierenweide Stroomdal” worden, komen ze in een serieus opleidingsprogramma en krijgen zij steeds meer verzorgingstaken. Zij zetten zich dan zeer breed in voor zowel accommodatie, dieren als bezoekers. Ze leren sociale vaardigheden, EHBO en omgang met dementie.

Voorzitter Peter Vereijken kwam de prijsuitreiking op zaterdag niet zo goed uit. Het is dan toch al een drukke dag. “De enige met een trekhaak”, legt hij uit. “Dus elke week de mest wegbrengen naar een boer. Ze noemen mij de strontman…..”

winnaar regio 1

Jongerenwerkvakantie Mahanaïm-Remeti (RO)Een groep jongeren offert vakantiedagen op om naar een dorpje in Roemenië te reizen om te bouwen aan een vervallen vakantiekamp voor kansarme kinderen.

winnaar regio 2:

petje af EemsdeltaIn het dorpje Spijk draait 30 zondagen per jaar een weekendschool om jongeren extra gelegenheid te geven talenten te ontwikkelen.

winnaar regio 4

sint voor elk kindIn Lelystad komen jaarlijks 500 tot 700 kinderen naar het Agoratheater om er sinterklaas te vieren en gratis naar een voorstelling te kijken. In hun gezin is daarvoor geen geld.

foto's: Martin van Nieuwenhoven

1 / 25

deel deze pagina: