STIMULERINGSPRIJS NAAR SCHOOL OEGANDA

De Rotarystimuleringsprijs 2019 is toegekend aan een schoolproject in Oeganda. Rotaryclub Schiermonnikoog droeg met succes de eilander Vera Linn Harthoorn voor, die momenteel in Dokkum werkt en zich heeft ontfermd over de erbarmelijke schoolsituatie in Oeganda.

 

Het was de vierde keer dat district 1590 de stimuleringsprijs uitschreef. Ditmaal kwamen van over het hele werkgebied verspreide clubs zestien voordrachten, die op een drukbezochte bijeenkomst in Assen alle kort werden gepresenteerd door de jury (Lambert Zwiers, Judith Gunneweg en Rob Staal). Die besliste dat zeven projecten een nominatie verdienden en ruimer door de indieners aan de zaal mochten worden gepresenteerd. Via een modern systeem werd de mening van 132 stemmers bij het juryoordeel opgeteld. In beide waarderingen ging de Kabira Non Formal School in Oeganda met de hoogste score aan de haal. Daarmee kwam het overgrote deel van de 10.000 euro aan prijzengeld terecht bij Vera Harthoorn.

Vera (24) vertelde dat zij meerdere keren naar Afrika is geweest. Twee jaar geleden was zij aan het werk in Oeganda. Op een regenachtige dag trof zij op een geïmproviseerde school kinderen aan die in een modderpoel, zittend op een boomstam, les kregen van niet geschoolde onderwijzers. Zij slaagde erin een deal te maken met de onderwijsinspectie: elke keer als zij geld levert voor de bouw van een lokaal, zorgt de overheid voor een gekwalificeerde leerkracht. Terug in Nederland inspireerde Vera talloze geldgevers. Zelf ging ze terug om de mensen in Oeganda verder te coachen en de bouw te begeleiden. Inmiddels staan er twee klaslokalen en is er goed personeel. Met de 6000 euro van de Stimuleringsprijs hoopt Linda Harthoorn opnieuw een lokaal te stichten.

De vreugde bij haar en een grote delegatie van Schiermonnikoog (met evenveel stemgerechtigden!) was dan ook groot.

Als winnaar van de tweede prijs (€ 3000) kwam een project uit de bus dat door Rotaryclub Hardenberg was aangedragen: de jaarlijkse boottocht over de Vecht (“G-Parade”) voor mensen met een achterstand en hun begeleiders.

Een bedrag van € 1000 ging naar Science @ Robotics, voorgesteld door Rotaryclub Stadskanaal. Verdere rangschikking: 4. Terug naar Westerbork (Rotary Emmen-’t Loo); 5. Van Mond tot Grond (Rotary Bergum); 6. Biggetje’s Verjaarsfeest (Rotary Zwolle-IJsselland); 7. Kinderzwerfboeken (Rotary Kampen). De overige inzendingen kwamen via de Rotaryclubs Oosterwolde, Meppel, Emmen, Hoogeveen, Hoogeveen-De Wolden, gezamenlijke clubs van Leeuwarden, Emmen, Staphorst-Reestland, Emmen-Monarch, Franeker en nogmaals Emmen-‘t Loo.

 

Druk beraad over de rangschikking tussen v.l.n.r. Lambert Zwiers, Judith Gunneweg, Hans Klopstra, Tamara Norden en André Bergsma.

 

Foto’s: Martin van Nieuwenhoven

meer foto’s …