© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Vluchtelingen verdringen zich om een jerrycan water

Vluchtelingen verdringen zich om een jerrycan water

“Daarna gaan we verder naar het eigenlijke doel: het dorpje Hartisheik met het gelijknamige kamp, waar de IDP’s (Internal Displaced People) ondergebracht zijn. Deze mensen zijn binnenlandse vluchtelingen, t.g.v. natuurgeweld, etnische conflicten of andere omstandigheden. De Ethiopische regering ontkent dat ze bestaan en doet niets aan de verbetering van hun levensomstandigheden. Ze vallen ook niet onder het mandaat van de UNHCR. Via een 25 km lang zandpad rijden we een half uur door een woestijnachtig gebied met af en toe links en rechts van ons zandtornado’s.”

Bovenstaand is een deel van het verslag dat RC Vlaardingen maakte over een reis naar het WatSan project van Stichting ZOA in Oost-Ethiopië, voor overleg met de plaatselijke autoriteiten en om zelf te zien of er enige voortgang in het project zat. Het verslag geeft aan hoe hoog de nood in deze kampen is en hoe acties - ook vanuit organisaties als Rotary - noodzakelijk zijn. De delegatie zag met eigen ogen hoe bar de situatie ter plaatse is en dat liet hen niet onberoerd.

Het verslag gaat verder: “Dan rijden we via het dorpje het kamp binnen, direct door naar de met prikkeldraad omheinde plaats waar de eerste truck met 10.000 liter water moet staan waar de mensen al weken op wachten. De situatie is chaotisch. Duizenden mensen, voornamelijk moeders met kinderen, staan zich schreeuwend te verdringen om hun jerrycans met water gevuld te krijgen. Want de nood is hoog. Door het absolute gebrek sterven er maandelijks 40 kinderen. Onder leiding en toezicht van het watercomité wordt het water verdeeld, jerrycans worden gevuld.”

“Het was echt shockerend, ik raakte er behoorlijk geëmotioneerd door. Maar iedereen van ons had dat”, vertelt Hans Treurniet.

Circa 150.000 euro hebben de Rotarians in samenwerking met Aqua4All en andere donoren bij elkaar gebracht om drie waterservice units te bouwen. De Vlaardingse Rotarians besloten bovendien ter plaatse om garant te staan voor de levering van water, totdat de units geplaatst zijn.

In vervolg op het huidige project wil RC Vlaardingen zich gaan inzetten om de schrijnende leefsituatie van de IDP’s in Hartisheik, en dan met name die van de kinderen, ook in ander opzicht te gaan verbeteren. Dit zou heel goed kunnen in samenwerking met andere Rotary Clubs in de regio of het district 1600. Clubs die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Rtn. Hans Treurniet, e-mail: hans.treurniet@xs4all.nl.