MAANDBRIEF JANUARI 2019


2019: KLIMAATVERANDERING, COMMUNICATIEBELEID EN SEMINARS!


Beste [voornaam]


Het nieuwe jaar is begonnen met een paar schokken die hun schaduwen ver vooruit werpen: klimaatverandering, het klimaatakkoord in ons land dat spanningen oplevert, Brexit die hetzelfde doet en u vult het bekende rijtje zelf verder wel in. Het goede nieuws is dat ik van veel clubs hoor dat ze klimaatverandering, duurzaamheid en een carbon-vrije 'footprint' op hun discussie-agenda hebben gezet...zelf ben ik in IJsland (foto) deze zomer gaan kijken naar de grote smeltende Vatnajokull-gletsjer (grootste gletsjer van Europa) en daar zie je klimaatverandering voor eigen ogen. Ander nieuws hierover is dat wij samen met Rotaract op 9 februari in Breda een Inspiratie-seminar over Circulaire Economie en Arbeidsmarkt organiseren in Theater De Avenue. Meld je als jonge professional snel nog aan, er zijn nog plaatsen voor deze inspirerende netwerkbijeenkomst. Datzelfde geldt voor de Rotary4Europe bijeenkomst op 23 februari in Rome, waar we met top-deskundigen van de EU praten over vernieuwing van de gemeenschappelijke idealen van EU en Rotary!

Tot slot: SAVE THE DATE van 25 mei voor onze jaarlijkse DISCON, nu in Rotterdam: 'Leve (-n) de stad!” Noteer die datum en komt allen..!2019 BEGINT GOED! SCHRIJF JE NU IN VOOR HET ROTARACT / ROTARY INSPIRATIE SEMINAR VOOR YOUNG PROFESSIONALS!


CIRCULAIRE ECONOMIE, ARBEIDSMARKT EN ETHIEK IN BEROEP: WHAT COMES FIRST?“
Breda 9 Februari as in Theater De Avenue.

Dat is de rode draad van een inspiratie-seminar op zaterdag 9 februari 2019 waar we met jonge professionals in Rotaract en Rotary willen discussiëren over de verdieping van onze samenwerking. Dat doen we in Breda in Theater De Avenue onder andere met een program waar we een inspirerende en bekende keynote speaker hebben over duurzaamheid en circulaire economie, persoonlijke groei en ethiek in beroep en bedrijf.

We beginnen de dag met drie interactieve workshops die draaien om de vraag hoe we elkaar kunnen aanspreken en stimuleren met het thema van circulaire economie, arbeidsmarkt en persoonlijke groei !

Na de lunch verzorgt GreenBuzz-oprichter en CEO Fenna Plaisier, duurzaamheidsnetwerker en -influencial, de plenaire middagspeech!

Q+A en interactie volgen!

Inloop vanaf 09.30 uur, aanvang 10.00u. Einde dag 16.00u borrel en netwerken.

Dus zien we jullie graag op 9 februari 2019 in Breda om deel te nemen aan het debat en te netwerken in een inspirerende omgeving.

Bekijk hier het programma en meld je snel aan! Kom netwerken in Breda en praat mee over Circulaire Economie en Arbeidsmarkt. 9 Februari, Theater De Avenue.

LEVE(N)DE STAD! SAVE THE DATE...DISCON 25 MEI 2019


Rotterdam....Bekijk de stad met andere ogen!

Op zaterdag 25 mei a.s. is het zover. Dan ontmoeten alle leden en genodigden uit Rotary District 1600 elkaar tijdens de Discon 2019 in Rotterdam. Een bijzondere Discon, die zich grotendeels zal afspelen in Rotterdam Zuid. Daar zullen we kennismaken met minder bekende en voor de hand liggende kanten van het leven in de stad. Het thema: Leve(n) de Stad! Hoe kunnen we in een metropool de stedelijke ruimte zo creatief benutten dat deze dienstbaar is aan samenleven met veel nationaliteiten?

Wereldwijd is er sprake van een ‘trek’ naar de stad. Binnen afzienbare tijd woont zo’n 70% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Het is een ontwikkeling die niet te stoppen valt en die vragen oproept rondom zaken als integratie, gezondheid en milieu. Rotterdam is als geen andere stad in Nederland het laboratorium waar we met elkaar uitvinden hoe de stad van de toekomst eruit moet gaan zien. Deze Discon is zowel een ode aan als een confrontatie met de stad als onontkoombaar fenomeen.

Het middagprogramma biedt keuze uit drie verschillende ‘assen’, waarlangs we de stad zullen doorkruisen: de Scheppende Stad (over innovatie en toepaste kunst), de Gezonde Stad (over levensverwachting en sport) en de Bloeiende Stad (over flora en fauna in de stad). Wij nodigen alle ruim 2500 fellows uit ons District 1600 plus partners en evt. belangstellingen uit..!

ROTARY4EUROPE: KOM NAAR ROME OP 23 FEBUARI AS!REMINDER! Samen met de Romeinse Districtgouverneur Patrizia Cardone en de Duitse oud-gouverneur Achim Goetz heb ik het initiatief genomen tot de 
Conferentie Rotary4Europe op 23 Februari 2019 as in Rome. Leidend idee is de titel: “Rotary, Rotaract en de EU, hoe kunnen we onze (gemeenschappelijke) idealen vernieuwen?”. Plaats van handeling: Het Angelicum, een 14e -eeuws Convent in Rome, niet ver van het Capitool waar het oorspronkelijke EU-verdrag van Rome is gesloten in 1958. Inmiddels is er een Manifest geschreven door een werkgroep met academici uit de zes oorspronkelijke lidstaten. Ook is er een website ( http://rotary4europe.eu) plus programma met boeiende sprekers en workshops plus registratie via EventBrite. Belangrijkste opbrengst van deze Conferentie op 23 februari 2019 kan o.a. zijn: deelname van Young Professionals zoals Rotaract-leden aan EU-programma’s die de waarden van Rotary en de EU bevestigen en vernieuwen. Zo zijn we in contact met de Europese Commissie om Rotaracters en Rotarians tot 30 jaar deel te laten nemen aan het EU-platform The Solidarity Corps. Een project waarin onze gedeelde idealen als dienstbaarheid, ethiek, integratie en samenwerking van de EU mooi tot uitdrukking komen. Meer informatie. Als opbrengst zou tenslotte ook een hernieuwd zelfbewustzijn tot stand kunnen komen bij een jonge generatie Europeanen over eigenaarschap voor die gedeelde waarden van Rotary en de Europese Unie in een tijd van 'fake nieuws en hernieuwd nationalisme.

Schrijf je nu in via deze link.

ROTARY NEDERLAND VERNIEUWT COMMUNICATIEBELEID MET PLAN!

LANDELIJK COMMUNICATIEBELEID 2019 – 2021


De 7 Gouverneurs in Nederland hebben een nieuw communicatieplan gemaakt voor de districten en de clubs. Kern is meer eenheid in communicatie tussen clubs, de districten en het landelijk beleid. Met meer aandacht voor samenhang van onze boodschappen in lokale pers en sociale media en een meer landelijk gezicht van Rotary! Als er fellows mee willen doen om de uitstraling en de communicatie zowel intern binnen Rotary als ook naar buiten toe te verbeteren, kunnen zij zich via mij aanmelden!


Rotary gaat de website aantrekkelijker maken en we stimuleren districten en clubs datzelfde te doen, waarbij de clubs ook goed kijken naar het onderscheid tussen intern en extern. En we maken een goede aansluiting tussen de sites van Rotary Nederland, de districtssites en die van clubs. De basis is de site www.rotary.org.


Clubs worden gestimuleerd om een communicatie functionaris of -commissie in te stellen. Voor de clubs wordt een TOOLBOX-communicatie gemaakt. De gouverneurs willen gebruik maken van een communicatie professional om gouverneurs en clubs te ondersteunen in hun communicatiebeleid.


Wil je het volledige communicatie stuk lezen klik dan hier

Reacties op het beleid of andere ideeën zijn van harte welkom!

Mail me: dg2018-2019@rotary-d1600.nl of bel: 06 11 16 36 10

DE TWEEDE SERIE RLI TRAINING GAAT VAN START!

MELD JE AAN!


Na het grote succes van de eerste serie RLI cursus vindt op verzoek en vanwege de bestaande wachtlijst een 2e RLI cursus plaats.

Tijdens 3 zaterdagochtenden hoor je alles over Rotary : de geschiedenis, de 5 avenues en onze eigen goede doelen Rotary Foundation. Natuurlijk is er veel meer zoals ledenbeleid en – behoud, het maken van een strategisch plan voor je club, het geheim van succesvolle clubs wordt ontrafeld . De Rotarians van de eerste RLI cursus hebben het met een ruime 8 gewaardeerd.

Ben je geïnteresseerd geraakt en nieuwsgierig? Klik dan hier en laat je informeren over data en inhoud:

Inmiddels zijn er vele aanmeldingen. Dus wil je nog dit Rotaryjaar mee doen? Meld je dan zo spoedig mogelijk aan (via bovenstaande link). Een 3e cursus zal hoogstwaarschijnlijk pas in het najaar 2019 zijn.

ROTARY SCHOLARSHIP PROGRAMMA BIJ IHE DELFT DRAAIT OP VOLLE TOEREN EN LEVERT RESULTAAT.


Vanaf 2012 hebben 96 door de Rotary Foundation gesteunde studenten, uit 31 verschillende landen, hun master studie kunnen afronden aan het wereld vermaarde en toonaangevende instituut voor water educatie: “IHE Delft Institute for Water Education”. Er is geen betere en effectievere manier om water management wereldwijd te verbeteren, dan door de volgende generatie op te leiden. Zij zijn het die het verschil gaan maken. Tot nu zijn ook al 11 van deze 96 studenten in ons program cum laude afgestudeerd, en 80% van hen is terug gekeerd en werkt in de water sector.


En we zien ook dat het programma resultaten oplevert. Drie van de afgestudeerde Rotary studenten hebben bijvoorbeeld in Bolivia een succesvol eco-sanitatie project opgestart en voltooid (gefinancierd met een Global Grant) waar 65 families van sanitaire faciliteiten zijn voorzien, inclusief de bijbehorende training en governance. Voor meer info, klik hier.

ONDERTUSSEN IN SAN DIEGO....

df28d4e0-34f9-4861-a3c4-f53b7523182f

Onze inkomend gouverneur Josje Bootsma (geheel rechts) geniet zichtbaar!

T1920EN_PMS-CSamen met 513 andere inkomend-gouverneurs zijn onze 7 inkomend gouverneurs op dit moment in San Diego voor hun training en kennismaking met “hun” inkomend wereldpresident Mark Malony. Het nieuwe thema van inkomend president Mark Malony is:

ROTARY CONNECTS THE WORLD:


Voor meer info zie jaarthema 2019-2020 en Mark Malony presenteert zijn thema


AGENDA


Voor de clubbezoeken van gouverneur Sjerp van der Vaart, klik hier.

E-mail: dg2018-2019@rotary-d1600.nl Telefoon 06 - 11 16 36 10

Voor data Regionaal Bestuurs Contact (RBC) 2018, klik hier.


Juni 2019: kom naar de Rotary Conventie in Hamburg!

In 2019 is de Rotary Convention in Hamburg. Een mooie gelegenheid om met leden van jouw club een conventie dichtbij bij te wonen. 

Meld je snel aan, nu zijn de hotelkamers nog te bestellen tegen redelijke prijzen!


Bijzondere data

Rotaract/Rotary inspiratie seminar, Breda

9 februari

Rotary4Europe, Rome

23 februari 2019

PETS/Assembly, Noordwijk

15 & 16 maart 2019

Dutch Rotary Water Seminar. locatie volgt

11 mei 2019

DISCON Rotterdam

25 mei 2019

RI Conventie Hamburg

1- 5 juni 2019


Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een e-mailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de online versie.