MAANDBRIEF JANUARI 2018

MAANDBRIEF JANUARI 2018

 

Dr. Harriette Verwey, Gouverneur D1600, 2017 - 2018


Beste [voornaam]


DROOM GROOT, DENK GROOT EN DOE GROOT

Allereerst wens ik jullie en allen die je liefhebt en je dierbaar zijn een jaar vol gezondheid, geluk, liefde en fellowship.

Een heel nieuw jaar ligt, vrijwel onbeschreven, voor ons. Ieder van ons heeft goede voornemens, wensen en dromen.

Als inkomend gouverneur kocht ik een schriftje met de titel ‘If you can dream it, you can do it’. Ik heb tijdens de pre-PETS ontmoetingen, de GETS, maar ook de International Assembly ideeën opgedaan en verwerkt tot mijn dromen voor het gouverneurschap. En… de uitkomsten tot nu toe zijn groter dan mijn verwachtingen.


Hoe kwam dat? Ik had een plan, mijzelf doelen gesteld en was daardoor gefocust. Hierdoor kon ik tijdig bijsturen en als zich nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden voordeden die invoegen; met als gevolg een betere uitkomst


Ik nodig jullie dan ook uit om in de komende 6 maanden grote dromen te hebben; dat kan zijn meer tevredenheid en fellowship in de club, meer diversiteit in de club, meer activiteiten, betere samenwerking met de regionale zusterclubs, oprichten van nieuwe en/of samenwerken met bestaande lokale Rotaractclubs, succesvolle aanvragen van grants en ga zo maar door.


Het allermooiste vind ik de fellowship en de vriendschap binnen de club. Als je aan elkaar gehecht bent, voorkomt dat gedoe en leidt het tot gezonde groei en activiteiten.

Rotary Magazine december 2017 staat vol tips hoe je de club vitaal en actief kunt krijgen en houden.

Het goede nieuws is: Rotarians doen het gewoon, het is onderdeel van ons DNA.

‘Rotary: making a difference’ aangevuld met ‘Dare to be different’.


Ik wens jullie een vruchtbaar jaar.

Brasa! (Surinaams voor omhelzing)

IN MEMORIAM Rtn GERDA VERHAAR EEUWIJK

 


Met groot verdriet deel ik jullie mede dat Gerda Verhaar Eeuwijk, lid van Rotary club Rotterdam-Kralingen, volkomen onverwacht zondagnacht is overleden. Gerda was jarenlang de stuwende kracht achter de Districts-RYLA. Mede door haar inzet werd die altijd weer een groot succes. Ook in de Districtsstaf was ze met haar markante optreden graag gezien. Zij zal zeer gemist worden. Klik hier voor haar overlijdensbericht.

ROTARY HELPT!

 


De campagne ‘Rotary helpt!’ is een prachtvoorbeeld van gezamenlijke inspanning met veel impact. Het doel is zoveel mogelijk mensen te laten zien wat wij, Rotarians doen. Rotarians raken zelf meer en meer geïnspireerd, getuige het feit dat de Nederlandse kaart steeds voller raakt met clubs die mooie dingen doen en zodoende invloed uitoefenen in hun omgeving. Hun invloed is duurzaam, brengt goede dingen voort en werkt door. Staat jouw club ook op de website www.rotaryhelpt.nl?

Vanaf medio maart 2018 staan de campagneborden weer langs de snelwegen.

GEZONDE GROEI


Een actieve en bruisende club vraagt zichzelf af en toe af of hij nog relevant is; voor de leden, voor Rotary en voor de maatschappij. Levert Rotary ons nog wat wij ervan verwachten? Is het sleets geworden? Zijn we nog steeds betrokken en bevlogen? Is iedereen nog aangehaakt ?


Allemaal vragen die op ieder willekeurig moment aan de orde kunnen zijn. Of je nog maar net lid bent of al jaren meeloopt. Dat geldt ook voor onze eigen clubs. Of we nu 20 leden tellen of 60; het gaat om de gezonde groei.

Halverwege het clubjaar is een goed moment voor reflectie en herijken. Het resultaat zal er naar zijn; sterke en bruisende clubs staan midden in de maatschappij, zowel lokaal als verder weg. Rotary heeft diverse ‘tools’ ontwikkeld om de club langs de lat te leggen.


En vergeet niet: jongeren zijn oprecht geïnteresseerd in Rotary. Het is mijn stellige overtuiging dat Rotary met een sterke profilering en aandacht voor de veranderende maatschappij een uitstekend alternatief is voor jongeren. Waarom worden anders ‘meet up’-clubs, die als paddenstoelen uit de grond rijzen, met hun wekelijkse meetings zo goed bezocht door juist deze jonge mensen? Daar hoor ik ze niet over gebrek aan tijd. Onder het motto ‘Beter goed gejat, dan slecht bedacht’ adviseer ik dan ook van harte met deze nieuwe categorie potentiële leden in gesprek te gaan.

Rotary in de 21e eeuw = Rotary komt naar je toe!


ROTARY CLUB CENTRAL

 


Op http://www.rotary.org/ vind je in Rotary Club Central een instrument dat clubs motiveert na te denken over de toekomst. Ook als je een gezonde club bent, kan het helpen tijdig bij te sturen en nog beter te worden en meer invloed te hebben.

Met het beantwoorden van 3 vragen over je clubdoelstellingen krijg je meer inzicht en kun je de doelen concreter maken. Het bevordert groei in leden, leidt tot meer activiteiten en zichtbaarheid in de lokale omgeving, waardoor Rotary bijvoorbeeld ook aantrekkelijker wordt voor sponsoren. Dus… meer mogelijkheden. Gebruik ze.


ROTARY CLUB HEALTH CHECK

 


Deze check is bedoeld om inzicht te krijgen in de behoefte van de leden en deze bespreekbaar te maken. Ieder lid doet mee en beantwoordt de vragen.

De Rotary Club Health Check gaat over tevredenheid van de leden en over fellowship, service, loyaliteit, het programma, inleidingen en de rol van het bestuur. Leden geven hiermee richting aan de club en zijn zo medeverantwoordelijk voor de vitaliteit van hun club.

Voor meer info klerkx.r@kpnmail.nl . In Rotary Magazine december 2017, dat ook online is te lezen op deze link en vind je nog meer tips en voorbeelden


VOCATIONAL SERVICE

 


Vocational is een zeer belangrijk en typisch Rotary gen. Hiermee onderscheiden wij ons van andere serviceorganisaties. Diversiteit in classificaties, een groter netwerk en meer mogelijkheden. Vocational is nog veel meer.


Neem de 4-Way test: Is het zo? Mag het zo? Kan het zo? Moet het zo? Het dwingt ons na te denken over wie wij zijn en waarom wij doen zoals wij doen.

Vraag de clubleden vaker over hun beroep te praten, welke dilemma’s ondervinden zij daarbij? Plan bedrijfsbezoeken in. Met onze netwerken kunnen wij niet alleen de omgeving helpen, maar ook jonge mensen in hun carrière. En levensberichten, vaak ondergewaardeerd, maar toch zo waardevol. Dat kan ook in interviewvorm, net als bij een levensverhaal. En kies daarvoor niet alleen nieuwe leden maar ook de leden die al langer geleden hun verhaal verteld hebben. Meer weten? dcvocational@rotary-d1600.nl


De Vocational commissie van district 1560 organiseert op 7 maart a.s. in het Postillion Hotel langs de A1 in Deventer een conferentie met als titel ‘Een confrontatie met jezelf! Waar ga jij staan?’ Vijf bijzondere sprekers afkomstig uit de medische wereld, het notariaat, de advocatuur, de militaire en de financiële wereld gaan de confrontatie aan met zichzelf en het publiek. Aanmelden kan bij wschoemans@planet.nl of 06-49810050

 


53 rd IGFR WORLD CHAMPIONSHIP

IGFR_vectorise[1]

 


In 2017 werd tijdens het WK voor golfende Rotarians dat in Rotterdam was georganiseerd € 28.000,- opgehaald. Daarmee krijgen het Jeugdsportfonds Rotterdam, het Leger des Heils (Veldwerk Rotterdam) en de Stichting Vrienden van Handicart een steun in de rug. Voor het veldwerk van het Leger des Heils draagt de Scooterboutique daarbij tegen inkoopsprijs twee elektrische mountainbikes over.

Rotary maakt het verschil!


RLI NEDERLAND ‘MEER KENNIS, MEER ROTARY’

 


Vooraankondiging

Een veel gehoorde opmerking tijdens mijn gesprekken met de Rotarians is: ‘Sinds ik clubvoorzitter ben of voorzitter van een commissie weet ik zoveel meer van Rotary. Het is een persoonlijke verrijking geworden.’

Deze kennis en meer Rotary wordt binnenkort binnen bereik gebracht van iedere Rotarian die meer uit haar of zijn lidmaatschap wil halen. Het voornemen is nog dit Rotaryjaar een begin te maken met de Rotary Leaderschip Institute (RLI)trainingen. Meer informatie volgt in de maandbrief van februari.

 


PETS & ASSEMBLY IN NOORDWIJK

Op 16 en 17 maart a.s. vindt de jaarlijkse PETS (president elect training seminar) voor de inkomende clubvoorzitters plaats. Het worden weer een hele bijzondere avond en ochtend.

Aansluitend vindt op zaterdag 17 maart de ASSEMBLY plaats en zal ik de balans opmaken van de voorbije maanden.

Kom naar De Baak Seaside in Noordwijk. Uiterlijk begin februari worden de uitnodigingen en nadere informatie verzonden.


DISCON 2018! WASSENAAR

 


SAVE THE DATE

Binnenkort gaat de website open en kunt u zich inschrijven voor een mooie en sprankelende DisCon. We hebben concurrentie van de Bloemencorso en rekenen op u dat wij ze met straatlengte zullen verslaan. De commissie heeft er mega veel uren in zitten met maar één doel: iedereen een onvergetelijke ervaring bezorgen.

Kom zelf en neem je kennissen (bij voorkeur niet-Rotarians) mee naar dit evenement.


AGENDA

 

 


Voor de clubbezoeken van gouverneur Harriette Verwey, klik hier.

E-mail: dg2017-2018@rotary-d1600.nl

Telefoon (06) 51 26 67 50

Samenstelling Districtstaf, klik hier


Bijzondere data

PETS/Assembly, Noordwijk

16 & 17 maart 2018

Gouverneurslunch

23 maart 2018

Gouverneursdiner (Discon)

20 april 2018

DisCon Wassenaar

21 april 2018

RI Conventie Toronto

24- 27 juni 2018

Gouverneursoverdracht

4 juli 2018


Kijk ook op
https://www.rotary.nl/d1600/agenda/


Schoolvakanties 2017- 2018

Voorjaarsvakantie

24 februari-4 maart 2018

Meivakantie

28 april-6 mei 2018


Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een e-mailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de online versie.