MAANDBRIEF JULI 2017

GOUVERNEURSOVERDRACHT 28 JUNI 2017

 


Beste [voornaam]

Tijdens een zeer geanimeerde en swingende bijeenkomst met ruim 90 gasten droeg Wim Goedendorp de gouverneursketen aan mij over. Mijn eigen club, RC Leiden AM, tekende voor een mooie avond in Villa Beukenhof te Oegstgeest. Er was niets aan het toeval overgelaten. Er was zelf een heuse oud- gouverneur uit de West Indies ingevlogen, uit District 300.000(?). Een zeer warme en hartelijke videoboodschap van fellow Rotarian Jurgen Raymann maakte het geheel compleet.

Met zichtbaar genoegen verhaalde Wim over zijn jaar. Het was omgevlogen. ‘ Jij gaat een zeer opwindend jaar tegemoet,’ was zijn boodschap voor mij.

Rondkijkend over het illustere gezelschap van oud-gouverneurs stelde ik mijzelf de vraag: ‘Hoe ga ik dit klaarspelen?’ Wel, simpelweg door dicht bij mijzelf te blijven; authentiek zijn. Hiermee maak ik het bruggetje naar Rotary. Deze organisatie doet er nog steeds toe en kan meer dan ooit een belangrijke bijdrage leveren aan oplossingen voor problemen in de wereld. De verpakking kan veranderen, de boodschap blijft hetzelfde en is actueel: Service above self!

Het thema van mijn jaar is: ‘Rotary: making a difference’. Dit ga ik doen door de clubs te ondersteunen en te versterken door doelen te formuleren en samen te werken, de Rotary Foundation goed ingebed krijgen en zichtbaar maken wat wij doen: ‘Be good and tell it.’ De rode draad in het verhaal is Youth, Jeugd in ruime zin.

Rotary is niet alleen wie wij zijn, maar vooral wat wij doen!

Van harte gefeliciteerd

Door samen te werken bereik je het doel. Mijn hartelijke felicitaties aan alle nieuwe clubvoorzitters. Tijdens de pre-PETS, PETS en post-PETS RBC hebben wij uitgebreid gesproken over onze jaarplannen en in het bijzonder over het inzetten van ons sociaal kapitaal. Ik kijk er naar uit jullie weer te ontmoeten.

OUD-GOUVERNEUR WIM, PAUL HARRIS FELLOW

 

In zijn jaar heeft Wim zich toegelegd op Vocational Avenue en zo de meerwaarde van de diverse classificaties benadrukt. Die classificaties zijn ons sociaal kapitaal, ons erfgoed. In lijn met de voorgaande gouverneurs bouw ik verder en draag ik ons sociaal kapitaal uit naar Youth, de volgende generatie. Wim heeft zich ook enorm ingezet voor de End Polio Now Tulpenbollenactie. Hij stelde iedere club die net zoveel tulpenbollen kocht als het aantal leden een PHF ter beschikking. En met succes. Ons district was koploper mede door deze actie. Voor alle inzet werd Wim geëerd met een Paul Harris Fellowship- award. Wim, hartelijk dank voor je adviezen, steun en fraaie Kompas. Ik zal koers houden!

NOG EEN ONDERSCHEIDING

 

De eerste PHF-award reikte ik uit aan mijn eigen clubvoorzitter Agnes Stappers-Rojer. Een Rotarian pur sang met ‘Service above self’ hoog in het vaandel. Goede werken mogen beloond worden.

Ik heb daarom besloten fellow Rotarians die zich voor de mensheid zeer verdienstelijk maken of hebben gemaakt met een PHF-award te eren. Kijk in jouw club wie hiervoor in aanmerking komt en meld het. Natuurlijk mag de club zelf een PHF-award aanvragen en geven.

ASSISTENT-GOUVERNEURS

 

 

Met genoegen kan ik vertellen dat alle regio’s een eigen AG hebben. Deze functionarissen zijn de Atlas van het district omdat ze een centrale rol vervullen zowel naar de clubs als naar de districtsstaf. Hun kerntaak zal zijn het ondersteunen en versterken van de clubs in hun regio.

Wie jouw regio vertegenwoordigt, vindt je op de website

John Woudstra (AG regio I, links) en Frank Speel (AG Regio V, rechts ) hebben de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen. Dat getuigt van doorzettingsvermogen. Dat belooft veel goeds voor het Rotaryjaar.

THE ROTARY FOUNDATION (TRF)

The Rotary Foundation.jpg

 

Bill Gates en John Germ, RI president 2016- 2017

Om onze doelen te bereiken is funding nodig. TRF is wereldwijd de grootste goede doelenorganisatie en het is óns geld.

De laatste jaren zijn enkele belangrijke aanpassingen gedaan waardoor de aanvraag van grants en de toewijzing ervan verbeterd is.

Om die kennis over te dragen wordt op zaterdag 9 september in samenwerking met de districtscommissie TRF het eerste trainingsseminar georganiseerd in het WestCord Hotel te Delft. Dat is bestemd voor alle TRF-clubcommissarissen. De aanmeldingsbrief voor de training is naar de clubvoorzitters gestuurd met het verzoek die door te geven aan hun TRF- commissaris.

END POLIO NOW TULPENBOLLENACTIE

End Polio Now.jpg

 

Polio is nog niet de wereld uit, wel bijna… dankzij Rotary. Hiervoor is nog US $1,5 miljard nodig.

Tijdens de recente wereldconventie in Atlanta werd het recordbedrag van US $ 1,2 miljard gedoneerd door diverse wereldorganisaties en alle continenten. Rotary en de Bill & Melinda Gates Foundation zijn overeengekomen nog eens US $ 450 miljoen bij te dragen.

Dus... gaat de End Polio Now actie door totdat polio echt de wereld uit is.

Er is nog veel nodig en wij doen mee! De actie van gouverneur Wim wordt voortgezet. Iedere club die tenminste het ledental aan doosjes tulpenbollen koopt, ontvangt een PHF-award. De clubvoorzitter en de leden bepalen wie ervoor in aanmerking komt. Binnenkort krijgen alle clubs de informatie van de Nationaal Polio Comité.

Als wij scoren, zullen kinderen elders in de wereld gezond rondlopen.

Wie zijn wij… en vooral wat doen wij?

Op zijn Engels ‘Be good and tell it’.. Er zal veel gebruik gemaakt worden van social media (Facebook, Twitter en wellicht Instagram). Hou de site in de gaten!

Er is ook een toolkit beschikbaar voor clubs.

 

AGENDA

 

 

Voor de clubbezoeken van gouverneur Harriette Verwey, klik hier.

E-mail: dg2017-2018@rotary-d1600.nl

Telefoon (06) 51 26 67 50

Voor data Regionaal BestuursContact (RBC) 2017, klik hier.

Bijzondere data

TRF trainingsseminar

9 september 2017

Gouverneursborrel

10 september 2017

GETS Montpellier

14& 15 oktober 2017

Rotary Foundation & Institute Montpellier

16 t/m 19 oktober 2017

RYLA Montpellier

14 t/m 17 oktober 2017

INTERACT Montpellier

19 oktober 2017

Wereld Poliodag

24 oktober 2017

TRF seminar D 1600

2 november 2017

PETS/Assembly, Noordwijk

16 & 17 maart 2018

Gouverneurslunch

23 maart 2018

Gouverneursdiner ( Discon)

20 april 2018

DisCon Wassenaar

21 april 2018

RI Conventie Toronto

24- 27 juni 2018

Gouverneursoverdracht

4 juli 2018

Schoolvakanties 2017- 2018

Zomervakantie

8 juli-20 augustus 2017

Herfstvakantie

14-22 oktober 2017

Kerst/Nieuwjaar

23 december 2017-7 januari 2018

Voorjaarsvakantie

24 februari-4 maart 2018

Meivakantie

28 april-6 mei 2018

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de on-line versie.