MAANDBRIEF SEPTEMBER 2018

HET ROTARY ALUMNI NETWERK VAN DISTRICT 1600: ROTARY CONNECTS

 

Rotary Connects! Alumni zoeken contact met clubs bij serviceprojecten.


Beste [voornaam]


Het Rotary Alumni Netwerk van ons district 1600 zoekt naar aansluiting bij service-projecten van onze clubs in het district. Ik steun die oproep van Pia Kraak en Harriette Verwey zeer omdat de alumni een grote groep mensen vertegenwoordigt die hiermee de aansluiting naar de Rotary Clubs weer kan vinden. Het alumni-netwerk van ons district brengt jonge mensen die aan een Rotary programma hebben deelgenomen, zoals RYLA of Rotaract, in contact met elkaar en met Rotaryclubs. In juni 2018 is voor de tweede keer een Rotary Connects event georganiseerd. Alumni en Rotarians hebben in het Leiden University College The Hague deelgenomen aan een prachtige bijeenkomst met boeiende sprekers over het thema “persoonlijk leiderschap, samenwerken en vernieuwen”. Er is daar een start gemaakt om in het district per regio kleinschalige netwerken op te bouwen. Netwerken waarin jonge ondernemende professionals geïnspireerd worden, eigen ervaringen delen en kunnen sparren met ervaren Rotarians. Jonge mensen willen een maatschappelijke bijdrage leveren. Daarom wordt in de netwerken ook aansluiting gezocht bij projecten van Rotaryclubs. Hoort, zegt het voort en neem het initiatief om met Pia cs contact te zoeken!DE R VAN RYLA ZIT WEER IN DE MAAND!

 


De organisatie van de RYLA voor dit jaar is volop aan de gang en de vernieuwde website is in de lucht. Zie: https://www.ryla-d1600.nl/

Nu de kandidaten nog! Ik roep onze voorzitters op om met hun club om zich heen te kijken en de 21 tot 27-jarigen, de kans te bieden om dit weekend mee te doen. Het onderwerp is KOERS IN EIGEN HAND.


De website heeft de volgende pakkende en de lading dekkende aanhef:

“Wil jij je toekomst in eigen hand nemen? Wil je bij beslissingen en keuzes uitgedaagd worden? Ben je tussen 21 en 27 jaar? Dan is RYLA iets voor jou. RYLA biedt een programma voor jonge professionals die in hun carrière te maken krijgen met leiderschapsvraagstukken en cruciale keuzemomenten.” De deelnemers worden gedurende een inspirerend weekend uitgedaagd om in een ontspannen sfeer samen hun individuele leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen.


Mijn vraag aan alle clubs is om dit evenement – dit jaar van 26 tot en met 28 oktober - de aandacht geven in de club die leidt tot de aanmelding van kandidaten. De RYLA is bij uitstek een Rotaryactiviteit waar er een echt diepgaand contact is met de Jeugd en wij een bijdrage proberen te leren aan hun toekomst. Dat zo’n ervaring blijft hangen weten wij van de Alumni! We hebben voor elke club in ons district een plek. Pak dus de kans om ook vanuit jouw club een jonge professional deze unieke ervaring te geven.

Voor vragen mail je ‘t beste met Niek Jonkman, van de RYLA commissie D1600


UITNODIGING ROTARY FOUNDATION SEMINAR DISTRICT 1600

“LOKALE INITIATIEVEN IN DE SCHIJNWERPERS”


Op donderdag 1 november a.s. vindt het jaarlijkse Rotary Foundation Seminar van ons district plaats. Maak samen met alle aanwezige Rotarians kennis met mooie initiatieven die in diverse clubs van ons district leven en met veel inzet worden ondersteund!


De clubs die een District Grant hebben aangevraagd, houden tijdens het Rotary Foundation Seminar een pitch. In maximaal twee minuten vertellen zij over hun project en waarom juist dit project steun verdient van het district. Je kunt dus een flitsende, interessante line-up verwachten van de mooie projecten van Rotary District 1600.


De clubs krijgen in elk geval allemaal een District Grant. Maar de hoogte van het bedrag staat niet vast. Die wordt tijdens het seminar bepaald. Door de leden!
En de meeste stemmen gelden: hoe meer stemmen je krijgt, hoe hoger de Grant.

We sluiten de avond af met een gezellige borrel.


Als je erbij wilt zijn – en mee wilt stemmen – kun je je aanmelden met het inschrijfformulier


Inloop vanaf 18.30 uur, start 19.00 uur (einde 22.00 uur)

Restaurant Van der Valk Blijdorp, Energieweg 2, 3041 JC Rotterdam

Graag tot ziens op 1 november!

 


MEER KENNIS, MEER ROTARY! DAAROM: ROTARY LEADERSHIP INSTITUTE (RLI)

 

De gecertificeerde trainers van ons district 1600. In het midden coördinator Anja Berkelaar.


Het
Rotary Leadership Institute (RLI) heeft als doel om leden van Rotaryclubs door interactieve trainingen meer Rotarykennis te geven. Het idee daarachter is dat meer kennis over Rotary leidt tot meer plezier in en meer effectiviteit van onze wereldwijde organisatie. Voor wie? Iedereen die Rotary beter wil leren kennen en door eigen ontwikkeling en de aanzetten van RLI beter mee wil kunnen denken in het beleid van de clubs. Hoe? De opleiding van RLI Nederland neemt drie dagdelen in beslag en wordt door een team van je eigen district georganiseerd. Tijdens de workshops komen op een interactieve manier allerlei Rotaryzaken aan de orde. Iedere workshop staat op zichzelf en vormt een afgerond geheel. Na afloop ontvang je een oorkonde én de RLI-pin. Wanneer en Waar? Jaarlijks organiseert RLI Nederland workshops in de diverse districten.


Opgeven voor de komende RLI-trainingscyclus kan nu al
bij Anja Berkelaar: “Ik moedig de clubs aan de (kleine) kosten die hieraan zijn verbonden voor clubrekening te nemen.”

 


MIJN BOODSCHAP AAN DE CLUBS: INSPIREER MET JE NIEUWE PROJECTEN, FLEXIBILISEER EN COMMUNICEER!

 


Nederlandse Rotarians bij de RI Conventie in Toronto: Rotary leeft!


Het is hartverwarmend om te ervaren hoe warm en vriendschappelijk ik in onze clubs word ontvangen: Groot compliment aan u allen! Ik ben er vaak stil van. Tegelijkertijd is het ook opbeurend te zien dat er veel reuring is, veel gebeurd en op de rails staat. Dat laat onverlet dat er nog een wereld te winnen valt op onze actie “
Gooi de luiken open: communiceer en laat zien waar Rotary voor staat!” Vandaar dat ik voor het gemak nog maar mijn kernboodschap nog even samenvat:


Eerst Boeien…en dan…Binden…


1.
Be a vibrant club en flexibiliseer! ofwel wees een geïnspireerde club met inspirerende community service projecten! Kortom, weet te boeien en binden!

Maar sluit wel aan op de vragen van 35+ers en Millenials. Denk hierbij aan:
- zoveel mogelijk te flexibiliseren. Bijvoorbeeld: project-lidmaatschappen; ochtendclub-bijeenkomsten; belangstellendenbijeenkomsten; jongeren-kringen; etc.
- meer gebruik maken van de grote Rotary-familie met al haar activiteiten ter inspiratie! Bijvoorbeeld: de samenwerking met Rotaract; Ryla; Jeugduitwisseling; en, het Leiderschaps-instituut. Participeer!
- meer gebruik maken van The Rotary Foundation (
TRF) en al zijn mooie hefbomen als district en global grants! Vraag jezelf af: waaraan moet een goed doel voldoen? Wat zijn inspirerende projecten? Zie http://www.rotaryhelpt.nl/


2.
Meten is weten .. stel doelen en maak een 3-jarenplan!

- stel een driejarenplan op in www.rotary.org en stel groeidoelstellingen. Bijvoorbeeld: een à twee leden netto groei per jaar. Dat veronderstelt met natuurlijk verloop 3 tot 5 leden bruto-groei!
- maak gebruik van de
www.rotary.org formats die leuk en slim zijn en je club profiel geven en inzichtelijk maken wat je plant, wat je doet en wat anderen doen!
- maak gebruik van
clubCentral op rotary.org en van Dashbord. Vul je blauwe formulier straks in online op de site!
-bedenk:
groei is niet een doel in zichzelf maar gevolg van inspirerende mensen en projecten!


3.
Treed meer naar buiten en maak Rotary maatschappelijk relevant(er-)

- maak meer gebruik van social media platforms om je service projecten lokaal te laten zien...be good and tell it!
- werk meer samen met het lokale maatschappelijke middenveld van NGO’s, expertise die nuttig is voor je kwalificatie bij de Rotary Foundation TRF en met andere clubs! Het geeft veel Rotary energie om samen te zitten en projecten te bedenken! Yes, let Rotary flow!


UITNODIGING VOOR ALLE ROTARY LEDEN.

EVENEMENT ‘ZORG VOOR LEVEN MET POLIO’ OP 23 OKTOBER


Dinsdagavond 23 oktober staan ons Project “ End Polio Now”, de strijd tegen het Poliovirus, en ook de mensen met Post Polio in de schijnwerpers.

Deze vooravond van de World Polio Dag vindt plaats in de Flint in Amersfoort.

Thema van de avond: ‘Zorg voor leven met (post)polio’. De organisatoren zijn Rotary Nederland, Spierziekten Nederland, het RIVM, het Prinses Beatrix Spierfonds en het polio expertisecentrum van het AMC.

De bijeenkomst bestaat uit een mix van korte informatieve presentaties en amusement. Na afloop is er een borrel om na te praten en andere Rotarians, de deelnemers aan de vele vaccinatiereizen vanuit Rotary Nederland en kennis te maken met postpolio patiënten.


Met deze avond vragen we aandacht voor de strijd tegen het poliovirus maar ook voor de strijd die mensen met postpolio dagelijks moeten leveren met de toenemende beperkingen door de polio verlammingen.

De bijeenkomst is bedoeld voor leden van de Rotary, Postpolio patiënten en leden van Spierziekten Nederland en andere belangstellenden, waaronder zorgprofessionals.


Programma

19.30 uur Ontvangst

20.00 uur Welkom door dagvoorzitter, District Gouverneur Bauke Boersma

20.05 uur Start programma

met de volgende sprekers

Albertine Perre, Rotary Nederland

Erwin Duizer, Nationaal Poliolaboratorium

Aadje de Groot, diagnosewerkgroep (post)polio Spierziekten Nederland

Frans Nollet, (post)polio expertisecentrum AMC


De volgende amusementsonderdelen

Dansoptreden door het Nederlands Dans Theater met als thema ´vrijheid van bewegen´.

Optreden AMC Bigband

Vertoning

Korte film ‘polio een gevreesde ziekte’ van het RIVM

Première korte film over (post)polio

21.45 uur Afronding door dagvoorzitter Bauke Boersma.

21.50 uur Start borrel


Datum en plaats

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 23 oktober 2018 in De Flint in Amersfoort.

Een routebeschrijving vindt u hier: https://www.flint.nl/informatie/bereikbaarheid.


Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst is mogelijk tot 12 oktober 2018.

Bij voorkeur digitaal via de link https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/World_polio_day_2018.

U betaalt dan een bijdrage van € 15,00 per persoon (inclusief hapje en drankjes) en ontvangt per e-mail een bevestiging.


Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van de deelnemersbijdrage én het aanmeldingsformulier.


Namens het Nationaal Polio Comité


Cees Smit Sibinga

Koos Iseger


AGENDA


Voor de clubbezoeken van gouverneur Sjerp van der Vaart, klik hier.

E-mail: dg2018-2019@rotary-d1600.nl

Telefoon 06 - 11 16 36 10


Juni 2019: kom naar de Rotary Conventie in Hamburg!

In 2019 is de Rotary Convention in Hamburg. Een mooie gelegenheid om met leden van jouw club een conventie dichtbij bij te wonen. 

Meld je snel aan, nu zijn de hotelkamers nog te bestellen tegen redelijke prijzen!


Bijzondere data

 

 

Evenement ‘Zorg voor leven met polio’

23 oktober 2018

Wereldpoliodag

24 oktober 2018

RYLA Deltahotel Vlaardingen

26 t/m 28 oktober 2018

TRF seminar/pitchavond D1600

1 november 2018

Regionaal Bestuurs Contact regio I+V 20-22 uur

8 november 2018

Regionaal Bestuurs Contact regio IV+VII 20-22 uur

13 november 2018

Regionaal Bestuurs Contact regio II+III 20-22 uur

15 november 2018

Regionaal Bestuurs Contact regio VI+VIII 20-22 uur

22 november 2018

 

 

PETS/Assembly, Noordwijk

15 & 16 maart 2019

DISCON Rotterdam

25 mei 2019

RI Conventie Hamburg

1- 5 juni 2019

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een e-mailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de online versie.