© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2020

Rotary International – Logos Download

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, kostuum, stropdas, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Topics deze keer:

-

Introductie; maandthema

-

Korte terugblik highlights van de maand

-

Werving D1600: pak die kans !

-

Agenda met Bijlage DISCON ‘21

INTRODUCTIE; MAANDTHEMA

Fellow Rotarians in D1600,

Sinds de zomer gaat het hier qua COVID-19 cijfers niet bepaald de goede kant op. Het traditioneel zo ‘zelfbewuste’ Nederland lijkt zich qua gedrag onvoldoende te kunnen of willen aanpassen aan de eisen van ons aller publieke gezondheid. Mogelijk zou het minder sociale deel van de bevolking wat kunnen leren van Rotary’s 4 Way Test… De vraag is: krijgen we nu in plaats van een ‘intelligente’ lockdown een totale lockdown ? We gaan het de komende dagen/weken zien.

In ieder geval is mijn aloude slagzin Corona volente steeds actueler geworden. In de verwachting van de verdere ontwikkelingen heb ik op 29 september jl. een noodmaatregel getroffen: de Gouverneursbezoeken aan de Clubs vinden voortaan allemaal digitaal via Zoom plaats. Niet iedereen vind dat in eerste instantie ideaal – maar uiteindelijk bevalt het overwegend heel aardig.

Ook al zijn we nu gedwongen tot veel binnen blijven en vooral digitale communicatie – laten we er het beste van maken. Stay safe !

Tot slot: deze maand vraagt Rotary qua ‘special observance’ aandacht voor het thema Economic and Community Development. Me dunkt dat Zuid-Holland en dus D1600 als economische en politieke ‘hub’ van Nederland op dit gebied een nòg groter bereik en impact zouden kunnen creëren. Tijdens de volgende reeks Clubbezoeken laat ik me graag verrassen door jullie creativiteit en enthousiasme.

KORTE TERUGBLIK HIGHLIGHTS VAN DE MAAND

Ook de afgelopen weken hebben er memorabele gebeurtenissen plaatsgevonden. Deze toonden aan dat het Rotary ernst is met enerzijds haar strategisch doel om zich aan te passen en anderzijds met het volbrengen van een moedige belofte uit 1988.

Speciaal voor degenen die deze events hebben moeten missen hieronder een recap.

1)

Institute 10 oktober jl.

. Afbeelding met blauw, zitten, vogel, groot

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vanuit een professioneel ingerichte TV studio in de Prodentfabriek in Amersfoort met 30 deelnemers vond er voor naar verluid liefst ca. 3000 kijkers uit 90 Districten een uitzending plaats met interessante plenaire sessies. Deze gingen o.a. over:

-

COVID-19 & Rotary;

-

het gelauwerde Ocean Cleanup inititiatief van 20-er Boyan Slat (aanwezig via livestream); en

-

een door Rotarian Jürgen Rayman (BNR e.a.) gemodereerd college tour achtig onderdeel met louter Rotaracters – waaronder ‘onze’ Froukje Zandvliet, tevens bestuurslid Landelijke CRN .

Rotary’s wereldpresident Holger Knaack nam in hoogsteigen persoon via een livestream deel aan al deze sessies.

Daarnaast was er een reeks boeiende breakout sessies zoals:

-

‘Shaping Rotary’s future’ met o.a. Rotary’s Chief Strategy Officer;

-

‘Fighting disease ‘– gefaciliteerd door onze PDG en thans RRFC Harriëtte Verwey; en

-

‘Providing clean water’ – gemodereerd door actieve IHE gangmaker Henk-Jaap Kloosterman.

Inmiddels zijn van de plenaire sessies videoopnamen geplaatst – zie de volgende site:

https://rotary-institute-amsterdam.eventscase.com/EN/rwb/videos

Hieronder enkele sfeerimpressies genomen met mijn eigen smartphone:

2)

End Polio Now tulpenbollen-plant Event van 22 oktober jl. in Den Haag.

Dit event was uitstekend georganiseerd door ons aller Siebe Stellingwerff Beintema & crew. Als DG D1600 mocht ik een korte presentatie geven over Rotary & haar impact voor de 2 hoofdgasten: de Ambassadeurs van de enige 2 landen waar het wildtype polio ondanks alle inspanningen nog voorkomt: Afghanistan en Pakistan.

Het was een geanimeerde en zelfs warme bijeenkomst van ‘friendship & solidarity’, gehost op een schitterende locatie – de International School of The Hague.

Een waardig onderdeel van onze activiteiten dat nog een aantal jaar wereldwijd de 1e goede doelen prioriteit van Rotary/TRF blijft.

Ook hier wat met m’n eigen smartphone gemaakte sfeerimpressies:

Inmiddels heeft deze bollenplant-actie op World Polio Day (afgelopen zaterdag 24 oktober) bij diverse D1600 Clubs navolging gekregen, o.a. door de RC’s Leiden (op de Keukenhof) en door RC Voorschoten-Leidschendam (inclusief een fraai persbericht) en Vlaardingen 80.

Ondertussen geldt: the show must go on. Dat zijn wij als Rotary door onze belofte immers aan alle kinderen van de wereld verplicht.

Nog tot en met 15 november wordt de speciale End Polio Now-tulp weer verkocht in doosjes van 25 stuks à 15 euro. Zoals bekend gaat van dit bedrag liefst bijna 10 euro naar ons goede doel - het uitroeien van de ziekte polio. En dankzij de matching van de Bill & Melinda Gates Foundation levert elk doosje liefst bijna 30 euro op voor poliobestrijding.

WERVING D1600 – PAK DIE KANS !

Op korte termijn gaan wij starten met 2 wervingstrajecten voor functionarissen in het District 1600.

1.

ASSISTENT-GOUVERNEUR – LEER DE REGIO KENNEN

In de Regio II (Rotterdam Rechter Maasoever) ontstaat per 1 januari 2021 een vacature door het terugtreden van Brenda Poels. Wij zoeken daarom per die datum of zo snel als mogelijk daarna een energieke opvolger voor dit interessante werk.

Wat doet een AG ?

Kort gezegd: een AG is rechterhand van de DG voor wat betreft de contacten met de clubs in een bepaalde Regio.

De AG stelt volgt de ontwikkelingen en vraagstukken die spelen binnen de ca. 10 clubs in de Regio en houdt de Gouverneur hiervan periodiek op de hoogte. Omgekeerd informeert de AG de clubs over nieuwe ontwikkelingen en activiteiten in het District en helpt de clubs hun doelen te realiseren.

Verder ondersteunt de AG alle voorzitters en inkomend voorzitters waar nodig of gewenst. Daarbij gaat het om praktische ondersteuning zoals bijvoorbeeld het helpen organiseren van Regionale Bestuurs Contacten (RBC), inkomend voorzitters wegwijs maken in Rotary Club Central, mee uitvoeren van ledentevredenheidsonderzoeken e.d.

Op uitnodiging is de AG aanwezig bij clubvergaderingen en – bijeenkomsten. Bij de prePETS, PETS, Assembly en DisCon is de AG steevast aanwezig. Ook bij de Districtsstafvergaderingen is de AG vaste deelnemer.

Wat verwachten wij van een AG?

Voor een optimale afstemming tussen AG en DG zijn van groot belang: geregeld contact en tijdig reageren op mails telefoontjes en WhatsApps van de DG. Voorts wordt verwacht dat je de DG voorziet van de nodige bagage door adequate follow up en constructieve input en feedback.

2.

DISTRICTSGOUVERNEUR – EEN ‘ONCE IN A LIFETIME’

Ooit gedacht aan een boeiende vervolgstap in je Rotary-bestaan ? D1600 biedt je de kans om met je kennis en ervaring gouverneur te worden voor de periode 2023-2024.

We zoeken kandidaten die een mooie bestuurlijke uitdaging niet uit de weg gaan en graag de banden in District 1600 willen versterken en de solide organisatie die Rotary is verder uit willen bouwen.

Het gouverneurschap vergt de nodige tijd, dat is zeker waar. Maar de ingezette veranderingen en verdere vernieuwing in ons district maken dat jij het gouverneurschap op je kunt nemen zonder al te veel in te leveren qua werk en privé. En: je hoeft het niet in je uppie te doen - integendeel: het gouverneurschap is ook teamwork. Je geeft leiding aan het Bestuur van District 1600, waarin tevens zitting hebben je opvolger (DGE), je voorganger (IPDG), de secretaris en de penningmeester. Naast dit team bestaat er bovendien een grotere ‘districtsstaf’, waarin de assistent-gouverneurs en de voorzitters van de verschillende commissies zitting hebben.

Als het goed is, zal het je niet zijn ontgaan dat Rotary International behoorlijk in beweging is en moderniseert. Zo ook wij in District 1600. Een voorbeeld hiervan is de clustering van de clubbezoeken om de samenwerking tussen clubs te stimuleren, zodat er meer aandacht kan uitgaan naar club overstijgende zaken en groter bereik en impact.

We vragen naast je tijd en inzet ook kwalificaties. Zo moet je een vol jaar voorzitter zijn geweest van een club en minimaal zeven jaar lid zijn van Rotary. Je omarmt en steunt de Rotary-servicegedachte en leeft deze na én voor, met passie en gedrevenheid. Uiteraard ben je van onbesproken gedrag. Samenwerken is een van je sterke kanten, evenals intensief en effectief communiceren. Je hebt visie en aantoonbare leiderschapskwaliteiten; je stimuleert en enthousiasmeert. Je kunt proactief en ‘out of the box’ denken en durft te vernieuwen.

Je bent mentaal wendbaar en hebt een gezond aanpassingsvermogen. Je komt goed beslagen ten ijs.

Rotary International biedt jou voor deze unieke Rotary-ervaring een tweejarig opleidingstraject.

Word jij enthousiast van deze functies en denk je dat je die kunt en wilt vervullen ?

Reageer dan vóór 1 december 2020. Ondertussen ben ik graag bereid vragen van serieuze gegadigden te beantwoorden – graag via email – zie onder.

AGENDA – SAVE THE DATES

Vervolg geclusterde Clubbezoeken – allemaal: via Zoom

Najaar ‘20/voorjaar ‘21

RBC’s Regio’s D1600 (voor AG’s & Clubbestuurders)

12/17/19/24 november 20

PETS Noodrwijk (voor inkomend Clubvoorzitters) + Assembly (allen)

19 & 20 maart 2021

Gouverneurslunch (voor PDG’s)

26 maart 2021

DISCON @ Naturalis Leiden (een MUST voor alle leden) – ZIE BIJLAGE

29 mei 2021

Wereld Conventie Taipei (voor alle leden) – zeer het overwegen waard

12-16 juni 2021

DG overdracht @ RC Schiedam (voor de DG, de DGE en genodigden)

24 juni 2021

Ter bevordering van de efficiency zijn de raadpleegmomenten van de DG zoveel mogelijk gestructureerd en

beperkt: woensdagen tussen 14.00 en 16.00 uur. Iedere Voorzitter of bestuurslid uit D1600 die namens haar

of zijn Club een prangende functionele vraag heeft wordt verzocht die vantevoren eerst even kort via email

kenbaar te maken via dg2020-2021@rotary-d1600.nl

Deze maandbrief wordt verstuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

via de e-mailadressen die na toestemming zijn opgenomen in het landelijke LeAd2

Nieuwsbrief niet langer ontvangen ? Mail ds@rotary-d1600.nl