nieuwsbrief januari 2018

Districtsgouverneur: Peter Blankenstein, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

Peter Blankenstein (2)Plezier in Rotary

 

Voorwoord

De laatste dag van 2017 is een mooie gelegenheid 2 kanten op te kijken. Terugblikkend op mijn eerste halfjaar is het een mooie tijd geweest. Jammer dat een griep mijn clubbezoeken verstoord heeft, maar de draad is weer opgepakt. Nog 20 avonden en middagen vol met ‘Plezier in Rotary’ voor de boeg. In mijn bezoeken heb ik veel boeiende clubgesprekken mogen voeren. Bij een enkele club liep het zelfs uit tot ver na de sluiting. Van alle bezoekjes kunt je op https://twitter.com/DG1610RI een tweet lezen.

Vooruitkijkend staan ons nog veel mooie clubprojecten te wachten. Ook gaat Fred Dijkers begin januari naar San Diego voor de training van Inkomende Gouverneurs. En dan hier de verschillende data waarop allerlei moois plaats gaat vinden: 16 en 17 maart hebben we de PETS; inkomende voorzitters worden geacht die specifieke training te volgen. Op 4 april staat de Districtsassembly waarin de clubs uit ons district met Fred kunnen discussiëren over het beleid en de begroting van 2018-19 en de jaarrekening over 2016-2017 kunnen goedkeuren; dus clubbestuurders, noteer die datum! 4 t/m16 april Ryla: draag deelnemers en assessoren voor! 20 april onze Rotary-deelname aan WorldEarthDay (bomen planten). En doe allemaal mee aan de Discon, ‘De grote Muziekreis’ op 26 mei. Neem je partner, kinderen en extra gasten mee; op die manier geef je aandacht aan onze thema’s ‘Ledenbeleid-Zichtbaarheid en People of Action’ en wordt ook 2018 een top Rotaryjaar.

Ik wens jullie en al degenen die je dierbaar zijn een goed en gezond 2018 en veel Plezier in Rotary.

Peter Blankenstein, gouverneur 2017-2018 met Plezier in Rotary
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Mededelingen van het district

Ditstrictsconferentie 2018

 

Inschrijving start binnenkort.

 

Actiepunt voor de club-secretaris

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\LeAd 2.jpg

 

Rond deze tijd wordt bij de meeste clubs de nieuwe inkomend voorzitter bekend gemaakt en vaak ook het bestuur voor het clubjaar 2018-2019. Het scheelt u als secretaris en ons als staf een hoop correspondentie als u deze functionarissen nu reeds invoert in LEAD en/of MyRotary. Hartelijk dank voor uw medewerking, de districtssecretaris Corine den Baars.

 

The Rotary Foundation

TRF_RGB

 

 

Outstanding Foundation

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\Fundraising Porfessionals 2017.jpg

 

The Association of Fundraising Professionals recognized The Rotary Foundation with its annual Award for Outstanding Foundation at its 2017 conference in San Francisco.
The award honors organizations that show philanthropic commitment and leadership through financial support, innovation, encouragement of others, and involvement in public affairs.
Rotary Foundation Trustee Chair-elect Paul Netzel accepts the Award for Outstanding Foundation at the Association of Fundraising Professionals 2017 conference.
Lees hier het volledige bericht.

 

TRF op hoogste niveau

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\Charity Navigator.PNG

 

Zie ook: https://www.rotary.org/about-rotary/rotary-foundation

 

TRF slechts 9% overhead

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\Charity Navigator.PNG

 

Bron: https://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=search.summary&orgid=4553

 

People of Action (handen uit de mouwen)

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\people-of-action 1.png

 

Mongolian Rotarians from the Rotary Club of Tuul head out to plant trees as part of the ‘Keep Mongolia Green project’ in the Choir Eco Park near Choir, Govisumber, Mongolia. ‘Keep Mongolia Green’ is a five-year project undertaken by Korean and Mongolian Rotarians to counter desertification and erosion caused in part by overgrazing of livestock in Mongolia. Today, it has planted more than 250.000 trees, built infrastructure, and provided training for local farmers. Funding was provided by multiple grants from The Rotary Foundation.

 

Nieuw op de site: drie nieuwe filmpjes over polio

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\filmpje polio 2.PNG

 

Op de site van D1610 zijn zojuist drie korte filmpjes van maximaal twee minuten gezet. Kies er een om te vertonen tijdens uw clubbijeenkomst. Zie https://www.rotary.nl/d1610/TRF/ rechterkolom.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

 

12 januari WK Rotary Golf: cheque/e-bikes voor Leger des Heils

 

Tijdens het WK Rotary Golf dat in Rotterdam e.o. is georganiseerd, hebben Rotarians uit 22 landen € 28.000 bij elkaar gegolfd voor het goede doel. Het bedrag wordt verdeeld onder Jeugdsportfonds Rotterdam, het Leger des Heils/veldwerk en Stichting Vrienden van Handicart. Op 12 januari a.s. om 14:00 uur zullen een cheque én twee e-bikes worden overhandigd aan het Leger des Heils. Plaats van handeling: Scooterboutique, Moriaanseweg West 62, Hellevoetsluis.

 

31 januari Rotary Zomerkampen voor jongeren

 

Rotary Zomerkampen voor jongeren in het buitenland ‘Camps & Tours’ worden georganiseerd door een Rotary Club, vaak met een speciaal thema. Denk hierbij aan bergbeklimmen, zeilen, fotografie etc. Duur is twee weken en de kosten bedragen afhankelijk van het kamp € 0-500 in Europa en buiten Europa hoger (afhankelijk van de bestemming). Rotary Clubs sponsoren de activiteiten. Kent u jongeren in de leeftijdsgroep 15-21 jaar dan is dit wellicht de vakantie van hun leven! Voor informatie: https://www.rotary.nl/yep/.

 

31 januari vakantie uitwisseling internationaal voor jongeren

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\youth - kopie.jpg

 

In januari gaan vele families hun vakanties plannen. Jeugd van 15 tot 19 jaar heeft de mogelijkheid om in de zomervakantie mee te doen aan het uitwisselingsprogramma ‘family-to-familly.” In de zomermaanden reist een Nederlandse jongere voor 3 à 4 weken naar het buitenland en wordt geplaatst bij een familie. Hiervoor of na (in overleg) komt de jongere uit dat gastgezin op bezoek bij de familie in Nederland. De kosten hiervoor bedragen afhankelijk van de bestemming € 1.500,- tot € 2.500,-. Uitwisselingslanden zijn bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika, USA, Spanje, Italië en Taiwan. Meer info: shortterm@rotaryyouthexchange.nl en https://www.rotary.nl/yep/.

 

Terugblik Evenementen

Gambia

 

De eerste echte Rotary Challenge zit erop! 12 auto’s vertrokken uit Zwijndrecht. Beplakt met Rotary Challenge stickers, volgeladen met medicijnen, verbandmiddelen, babykleding, brillen, echo-apparaten, een couveuse en nog veel meer. 2 Rotaryteams uit Zwijndrecht, 1 uit Amsterdam, 1 uit Texel, 1 uit Harderwijk en 1 uit Dordrecht. Een prachtig avontuur van 7600 kilometer door Marokko, Mauritanië en Senegal met als eindpunt Gambia, en dat alles voor het goede doel. Onderweg contact onderhouden met Rotaryclubs in Mauritanië, Senegal en Gambia. Van slapen in een bedoeïenentent tot ontvangst door de Nederlandse Ambassadeur in Senegal. Couveuse, een echo-apparaat en medische artikelen afgegeven in Mauritanië. Babykleding, medicijnen, verbandmiddelen in Senegal en Gambia en ook een echo-apparaat in Gambia. De opbrengst van de geveilde auto’s is € 35000,00 voor Scholenplan Gambia; hier kunnen veel meisjes van studeren! Doe ook mee in 2019! www.rotarychallenge.nl

 

250 gasten aanwezig bij het Kerstdiner Voedselbank Breda!

 

12 december heeft RC Breda-Zuid voor de 11e keer een kerstdiner aangeboden aan 250 cliënten van Voedselbank Breda. Iedereen kon volop genieten van de vele prachtige gerechten die de koks van het restaurant hadden bereid. Het fantastisch dessertbuffet was voor veel gasten een hoogtepunt. De eerste etage van het restaurant was volledig in kerstsfeer gebracht. Vooral de kinderen vonden het prachtig door de Kerstman en de Kerstvrouw te worden begroet en met hen op de foto te worden gezet. De kinderen konden naar een speciaal ingerichte kinderhoek waar zij heerlijk konden spelen, tekenen of knutselen. Deze kinderhoek was ingericht door 4 leden van Rotaract. De gasten die niet met eigen vervoer konden komen zijn door leden van Rotary Club Breda Zuid en van Inner Wheel Breda vervoerd.

 

Máxilekker voor 2 Rotaryclubs uit Ridderkerk

 

Op 20 november vond er een bijzondere avond plaats in het Máximacollege in Ridderkerk. Speciaal voor de leden van de 2 Ridderkerkse Rotary-clubs met hun partners hadden de leerlingen van het Máximacollege op deze avond een heus walking-dinner voorbereid van maar liefst 7 gangen om de nodige praktijkervaring op te doen. Vanaf het moment van binnenkomst liep alles gesmeerd. Iedereen werd welkom geheten, de jassen van de ruim 65 gasten werden aangenomen en men kreeg een heerlijk en gezond aperitief aangeboden. Na de toespraak van de directeur van het Máximacollege, Martijn Eeuwijk, over het reilen en zeilen van de school, werd de eerste gang rondgedeeld. Alles vers bereid door de keukenbrigade, die al lang van te voren met de voorbereidingen was begonnen. Halverwege de avond overhandigden de 2 Rotary voorzitters een cheque t.w.v. €1000,- voor de ontwikkeling van het schoolrestaurant, Máxilekker.

 

Rotary Santa Run weer groot succes!

 

Wederom is de Rotary Santa Run gegroeid en zelfs buiten onze grenzen. 52 Steden (2 in België en 1 in Duitsland) organiseerden de 2017-editie. Ruim 20.000 pakken werden verstuurd. Naar schatting is meer dan 400.000 euro opgehaald voor goede doelen. Voor 2018 hebben zich inmiddels alweer meerdere kandidaten gemeld. Er werd zelfs op 2 pagina's aandacht aan besteed in het Duitse Rotary Magazine. Interesse voor 2018? Neem dan contact op via onze website www.rotarysantarun.nl.

 

Fundraising & service in 1 met ‘Murder on the Orient express’

 

Rotary Club Geertruidenberg had op 16 november weer haar jaarlijkse filmpremière. Met ‘Murder on the Orient Express’ werd het een mooie en gezellige avond. Stichting Wensambulance en het Nationale MS fonds hadden als goede doelen ook vrijwilligers uitgenodigd die we in het zonnetje hebben gezet. Hen werd tevens de mogelijkheid geboden om aandacht te vragen voor hun organisatie en zodoende was een ambulance te bewonderen. Tevens waren een aantal mantelzorgers in de gelegenheid gesteld om ook als VIP de première bij te wonen. We hadden nog twee interne servicebestemmingen, namelijk de jaarlijkse seniorentocht en de landelijke doofblindendag. Het succes van een fundraiser is vooraf vaak ongewis, maar door deze direct te combineren met een servicecomponent is succes gegarandeerd. Wellicht een tip voor andere clubs.

 

10e Santa Run in Gorcum verbreekt records

 

De 10e Gorcumse Rotary Santa Run op 23 december was een ongeëvenaard succes, met 1.200 deelnemers (record!) én een top netto-opbrengst van € 28.143,-. De hoge opbrengst werd verdeeld tussen de Nierstichting, Hospice Gorinchem en maar liefst 10 lokale sportclubs, die met diverse leden meegelopen hebben. Rolstoelers mochten gratis meedoen dit jaar; zij werden begeleid door een nieuwkomersklas. Zie ook: facebook.com/santarungorinchem.

 

IJspret voor ‘gezonde start, gezonde toekomst’

 

In december is de Rotaryclub Middelburg weer duidelijk publiekelijk aanwezig geweest met diverse acties ten behoeve van de meerjarige actie ‘gezonde start, gezonde toekomst’. De Markt in Middelburg wordt al jaren gedurende de wintermaanden voorzien van een ijsbaan en in nauwe samenwerking met Vita-events, de uitbater van de ijsbaan, wordt hier door Rotaryclub Middelburg veelvuldig gebruik van gemaakt. Zo werd er voor de schoolkinderen een schaats-clinic gehouden o.l.v. oud-schaatscoach Henk Gemser. Daarnaast werd op 21 december een gezonde snack aan Middelburgse schoolkinderen uitgedeeld. Ditmaal met medewerking van TV-kok Pierre Wind en de Middelburgse Burgemeester Harald Bergmann. Inmiddels is het Rotary Curlingtoernooi een jaarlijks terugkerende traditie waarvan de opbrengst ook ten goede komt aan de actie: ‘Gezonde start, gezonde toekomst’. Het grote succes van ‘Gezonde Start, Gezonde Toekomst’ wordt vooral bepaald doordat inmiddels vele instanties Rotaryclub Middelburg hierbij ondersteunen.

 

Doen wat werkt!

 

Samen met Amarant Rijsbergen verzorgde Rotaryclub Etten-Leur e.o. een fantastische kerstmarkt op zaterdag 16 december 2017. Enkele weken voor de datum kwam de vraag binnen en in no time werden leden opgetrommeld. Door gezamenlijke inspanningen van een tiental Rotary leden en bewoners en begeleiders van Amarant Rijsbergen werden de kramen gebouwd, ingericht en onze leden uitgedaagd voor een rol in het kerstverhaal. Met veel plezier van beiden zijden werd dit met verve ingevuld. Handen uit de mouwen, doen wat je anders nooit zou doen en je verbazen over het veel plezier. Dat is Rotary: doen wat wat werkt!

 

Doe mee, Verlos de Zee

C:\Users\Eigenaar\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail\WLMDSS.tmp\WLM8878.tmp\Strandjutten RC kopie.png

 

Dagelijks draagt ons zwerfafval bij an de enorme plastic soep in de zee. Samen met ‘Stichting Verlos de Zee’ gaat Rotary Club Walcheren zich hiervoor inzetten. Groepjes van clubleden met hun kinderen en partners zijn op 16 december naar het strand gegaan. Terwijl de wind gierde en het regende met hagelstenen, hebben zij vele kilo’s plasticafval van het strand geraapt. Enorm schokkend om te zien hoeveel visnet, handschoenen en plastic afval er op het strand ligt. We moeten echt beter gaan zorgen voor ons milieu! Er volgen meer dagen waarop de Rotarians met hun kinderen het strand op gaan om deze milieu vervuiling te lijf te gaan.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

Rotary vlag

 

V.l.n.r. roll-up banner District 1610, roll-up banner The Rotary Foundation 100 jaar, Rotary banner, vlag, beachflag. Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.