Nieuwsbrief april 2018

Districtsgouverneur: Peter Blankenstein, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

Peter Blankenstein (2)Plezier in Rotary

 

Voorwoord

UITSTEL IS GEEN AFSTEL.
Dat gold voor mij, maar ook voor anderen. Zo heb ik mijn laatste clubbezoek afgerond. Vrijdagavond bracht ik mijn eerste bezoek aan één van onze Rotaract Clubs: de 48 jaar oude Rotaract Club Hoekse Waard. Kijk op hun prima website http://rotaracthw.nl.

Ook is het prachtige Bomenplan voor World Earth Day gelanceerd. Lees nog even de nieuwsbrief van maart en doe mee! https://www.boomfeestdag.nl/activiteiten/rotarybos.

Op de Assembly, zijn het beleidsplan en de bijbehorende begroting voor 2018-2019 gepresenteerd. En elders in deze nieuwsbrief lees je over de genomineerden voor de regio awards.

Maar geldt de titel van dit voorwoord ook voor alle Rotarians? In mijn clubbezoeken heb ik heel veel enthousiasme ontmoet voor De Grote Muziekreis op 26 mei. Niet onverwacht zijn Rotarians niet zo snel met aanmelden. En dat nu is lastig voor deze bijzondere DISCON. Immers het kader ‘Jeugd en Muziek’, de zichtbaarheid van Rotary en het op ledenbeleid en gasten ingerichte programma, vragen SNELLE INSCHRIJVING. Het succes van het programma hangt af van veel Rotarians die in het middagdeel met veel jongeren De Grote Muziekreis ondernemen. Om dat goed te balanceren is vooral de aanmelding door Rotarians, hun partners en hun kinderen, gasten, Rotar- en Interacters van belang. Aarzel niet langer, volg je enthousiaste onthaal van dit programma en schrijf in via http://www.rotarydiscon.nl of via de link in deze nieuwsbrief. Op die speciale website kun je ook zien dat er een CD verkrijgbaar is waardoor je beleving mee naar huis kunt nemen. Dus stel niet langer uit.

Peter Blankenstein, gouverneur 2017-2018 met Plezier in Rotary
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Mededelingen van het district

Ditstrictsconferentie 2018

 

Schrijf je hier in: http://www.rotarydiscon.nl/

 

Nominaties Regio Awards bekend

http://www.sacheti.org/pictures/T-VIP.jpg

 

Hoewel dit jaar het animo wat minder groot is dan voorgaande jaren hebben we gelukkig vanuit alle regio’s inzendingen mogen ontvangen. Deze inzendingen zijn allemaal beoordeeld op basis van de criteria zoals die op de website staan vermeld. Dankzij deze bijna wetenschappelijke benadering en de gevoelsmatige inbreng van de staf is de volgende alfabetische lijst van genomineerden tot stand gekomen:

Bergen op Zoom-Noord: Mode’s Vivendi
Dordrecht-Johan de Witt ter Merwe: Varen met Ouderen
Goes: Chocoladeletters & kinderkleding
Goes-de Bevelanden: Peeland Mars
Hoeksche Waard: Kerstdiner
Hoeksche Waard-Binnenmaas: Wensboom 2018
Kinderdijk: Van oorlogsgebied naar Efteling
Oostburg: Rotary Laat het Smaken
Tilburg-Leijdal: Cadeau aan de stad Tilburg
Woudrichem: Haardhout voor Behouden Vaart

De staf van D1610 feliciteert alle genomineerden en wacht vol spanning op de uiteindelijke uitslag tijdens de Discon op 26 mei te Tilburg.

 

The Rotary Foundation

TRF_RGB

 

 

Aanvraag District Grant 2018-2019 is geopend!

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\district grant.jpg

 

Met ingang van heden kunt u uw aanvraag indienen voor een District Grant. Het gaat om grants voor lokale of internationale serviceprojecten die uitgevoerd zullen gaan worden tussen 1 oktober 2018 en 1 oktober 2019. Fundraisingsactiviteiten komen niet in aanmerking voor een grant. Voor het verschil tussen een serviceproject en een fundraisingsactiviteit, zie verschil tussen een serviceproject en een fundraisingsactiviteit.

De aanvraagperiode sluit 1 oktober 2018. Aanvraag indienen uitsluitend via de website van D1610, zie aanvraag District Grant 2018-2019.

 

Dank voor de donaties aan het Annual Fund!

 

Misschien wat lastig te zien. Op de x-as de Rotaryjaren, op de y-as de dollarbedragen. De bovenste donkerblauwe lijn geeft de totale donatie per jaar te zien. Vorig jaar was dat $ 80.000. Daarvan komt $ 20.000 terug voor District Grants en $ 60.000 terug voor de Global Grants.
De onderste lichtblauwe lijn geeft de clubdonaties tot en met maart weer vergeleken met de clubdonaties tot en met maart in de afgelopen jaren. U ziet dat de stand nu $ 65.000 is, even hoog als in 2016-2017 en flink hoger dan de jaren 2014-2015-2016. We hopen dat de komende drie maanden de laatste clubdonaties binnenkomen en het totaalbedrag van vorig jaar geëvenaard, of nog mooier, overstegen wordt. Het Rotaryjaar eindigt 30 juni.

 

Access to toilets in the Philippines

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\water phillippines.jpg

 

Rotary clubs and partners built 222 toilets, six rainwater collectors, seven communal handwashing stations, and 20 biosand filters. The project provided more than 1,000 people with access to proper toilet facilities and almost 600 people with a regular supply of clean water.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

- 22 april 2018 Rotary Ride Chaam, Rotary Ride Chaam

- 17 juni 2018 de Peelandmars, http://peelandmars.nl/

- 23 juni 2018 Muziek voor jong en oud, http://rcoisterwijkdekampina.nl/kaartjes/

 

Racefietstocht Rotary Ride 2018

 

Zondag 22 april 2018 vanaf Camping Flaasbloem Chaam. Niet uitgepijlde racefietstocht van 70 km in groepen van ongeveer 15 deelnemers. Ontvangst: 08:30 uur met koffie en lekkernij. Vertrek: 09:15 uur. Aansluiten een lunch. Deelname is 20 euro per persoon. De opbrengst is voor het goede doel. Maximaal 120 deelnemers kunnen aanmelden op voorinschrijving. Geen daginschrijving. Technische ondersteuning is er op locatie en onderweg. Inschrijven kan via e-mail therotaryride@gmail.com. U ontvangt vervolgens een bevestiging met alle details.

 

Uitdagend of Cultureel wandelen

 

Rotaryclub Goes-de Bevelanden organiseert op 17 juni de Peelandmars. Dit historische wandelevenement volgt de dijken rondom het voormalige eiland Noord-Beveland, vroeger ook wel Peeland genoemd. Naast de lange Peelandmars van 55 km zijn er ook tochten van 6 en 15 km. Het evenement wordt georganiseerd tijdens het culturele festival EEF. Elke wandelaar heeft gratis toegang tot het festival. Met uw inschrijving steunt u stichting ‘Jarige Job’. Hier aanmelden.

 

Muziek voor jong en oud

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\Save the Date RcOisterwijkdeKampina lustrumfeest.jpg

 

Kinderen de kans geven om een muziekinstrument te leren bespelen en dementerende ouderen weer levensgeluk te laten ervaren, dát is het doel waarvoor we geld op willen halen tijdens ons lustrumfeest op 23 juni a.s. Muziek doet immers wonderen, zowel voor de ontwikkeling van kinderen als voor het activeren van het geheugen van dementerende ouderen. De benefietavond bestaat uit een heerlijk diner met tussendoor een fenomenale veiling en enkele korte optredens. Voorafgaand aan het diner krijgen onze gasten een impressie -in beeld en geluid- van wat we met ‘Muziek voor Jong en Oud’ beogen. Kaarten zijn te reserveren op onze website: http://rcoisterwijkdekampina.nl/kaartjes/

 

Terugblik Evenementen

Nieuw: Rotary bier Dubbel Genieten

 

Een eigen bier is in veel clubs al eens besproken, maar hoe krijg je het voor elkaar? Rotary Gorinchem-Merwede heeft de samenwerking gezocht met lokale ambachtelijke brouwerij Dukes en haar zusterclub uit Poperinge in België, hoppehoofdstad van de wereld. Met deze beroemde hop is een speciale Dubbel gebrouwen, waarvan 25% van de opbrengst naar een goed doel gaat. Vandaar de naam: Dubbel Genieten. Dit jaar is het goede doel de ontwikkeling van een kinderopvang voor het streekziekenhuis in Nickerie, Suriname. Het bier smaakte zo goed dat de eerste ketel van 240 liter de eerste dag al uitverkocht was. Op dit moment loopt de productie van nog twee ketels. Interesse om te proeven, cadeau te doen of zelfs als club een eigen goed doel middels verkoop van dit bier te ondersteunen? Neem dan contact op met info@beeragifttotheworld.nl

 

Dorpspluktuin aangelegd

 

Rotary Club Geertruidenberg heeft de realisatie van het project ‘Dorpspluktuinen in de Gemeente Drimmelen’ aangegrepen om met een bijdrage niet alleen de Rotary doelstelling van duurzaamheid voor zichzelf vorm te geven maar meteen een impuls te geven aan andere waarden van Rotary zoals leefbaarheid, educatie en community. Je moet het soms niet ingewikkelder maken dan het is en je simpelweg aansluiten bij een lopend project. De bijdrage van onze club bestond erin de benodigde fruitbomen en frambozenstruiken te sponsoren. Deze zijn met vrijwilligers uit de hele gemeente in de dorpskern Hooge Zwaluwe op een plantsoen achter de lokale basisschool geplant. Hiernaast was er ook plaats voor notenbomen en een speelweide. Het mooie is dat we dit project relatief eenvoudig kunnen kopiëren naar andere gemeenten in ons werkgebied.

 

RC Dordrecht sponsort Johan Cruyff-Court in Molenbeek

 

Leden van RC Dordrecht waren afgelopen maand aanwezig bij de opening van het Johan Cruyff-Court in de Brusselse wijk Molenbeek. RC Dordrecht en RC Brussels-Cantersteen sponsoren dit project. Minister Stef Blok opende samen met zijn Belgische collega het court.

 

Leerlingen maken ter oriëntatie kennis met het bedrijfsleven

 

Scholieren in bedrijf! Voor de derde keer hebben, op 14 maart, 1200 scholieren een kijkje kunnen nemen in de keuken van tientallen bedrijven uit de Hoeksche Waard. Hierdoor konden zij zich een beeld vormen voor hun stageplaats of beroepskeuze. Dit jaar heeft Rotary Hoeksche Waard het plan weer opgepakt om vervolgens samen met Lions HW, De Maatschappij en OHW dit gebeuren van de grond te trekken.(Allen serviceclubs uit de Hoeksche Waard). De decanen van het Actief College, Hoeksch Lyceum, Willem van Oranje en Wellant College hebben deze informatieve dag voor hun VMBO-leerlingen in de agenda opgenomen. Deze dag is wederom een groot succes geworden.

 

Rotary Kinderdijk en NL Doet

 

Op zaterdag 10 maart hebben een aantal leden van onze Rotary club hard gewerkt in het kader van NL Doet. Dit keer was de klus er een die wat energie kostte, maar vooral veel energie opleverde. Vanaf 08.30 uur waren we welkom bij speeltuin het Balkengat in wijk Kinderdijk, vlak bij het veer naar Krimpen aan de Lek. Versterkt met een lekkere bak koffie werden we aan het werk gezet om in de wijk al het afval op te ruimen. Gekleed in onze Rotaryhesjes gingen we aan de slag. Bijzonder wat je dan allemaal opraapt, de oogst aan half vergane rotjes, plastic, petflesjes en andere rommel bedroeg enkele vuilniszakken vol. Vooral rond de grote parkeerplaats bij IHC Kinderdijk was te merken dat er veel rommel lag. Het gaf in ieder geval een voldaan gevoel om deze bijdrage voor de wijk te kunnen leveren. Na de koffiepauze werd er tot de lunch ook nog schilderwerk gedaan bij de schuur van de speeltuin. Met lekkere kroketten en broodjes werden we hartelijk bedankt voor het werk dat we hadden verricht. Het gaf alle deelnemers in ieder geval een voldaan gevoel. Volgend jaar doen we graag weer mee met NL doet!

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

Rotary vlag

 

V.l.n.r. roll-up banner District 1610, roll-up banner The Rotary Foundation 100 jaar, Rotary banner, vlag, beachflag. Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.