Nieuwsbrief november 2018

Districtsgouverneur: Fred Dijkers, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

Afbeelding met persoon, muur, man, binnen

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Voorwoord

Vrienden en vriendinnen,

Aan het eind van elk jaar komen de pakjes in zicht, soms rond Sinterklaas, soms rond Kerst. Wanneer we praten over schenken, denk ik aan onze Rotary Foundation. Geld uit dit fonds wordt wereldwijd aan goede doelen besteed, waarbij er maar weinig aan de strijkstok blijft hangen. Soms gaat het geld (Global Grants) naar projecten in gebieden met ernstige noden of tekorten elders op de wereld; projecten die zonder dat geld niet verwezenlijkt zouden kunnen worden. Hierin spelen lokale clubs ook vaak een grote rol. Het fonds ondersteunt ook clubs die projecten opzetten in de eigen regio. Dat gaat via de zogeheten District Grants. Een kwart van de jaarlijkse donaties van een district aan de Rotary Foundation is daarvoor beschikbaar; dat geld is onlangs ook bij ons verdeeld. Het fonds wordt onder andere ingezet om polio de wereld uit te helpen. Kortom, het goede-doelen-fonds van Rotary is een prachtig instrument, laten we het goed gebruiken. Graag roep ik de clubs, die nog niet doneren, op om ook mee te doen!

Met een hartelijke groet,
Fred Dijkers, gouverneur 2018-2019
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Mededelingen van het district

Inspiratiedag 2018 Etten-Leur

 

Inspiratiedag 2018: Zaterdag 6 oktober was er voor de leden van Rotary een inspirerende bijeenkomst in Etten-Leur. Daar werd gesproken over items die spelen in onze clubs. Ledenbeleid en de kwaliteit van een club waren echte publiekstrekkers. In andere sessies werd uitgelegd hoe de gelden uit het Rotaryfonds zo goed mogelijk konden worden ingezet voor maatschappelijke projecten. Er waren naast algemene workshops (bijvoorbeeld: vocational service) workshops over onder ander water en Rotary International. En natuurlijk kwamen ook de jeugduitwisselingen en de Interact/Rotaract aan bod. Voor fijnproevers was er aandacht voor het beheer van de website, slimme weetjes over het secretariaat en over het laten slagen van projecten. We eindigden met Social Media. Communicatie lijkt soms zo makkelijk, maar is het niet. Daar valt nog veel te leren!

 

PHF voor Paul Eijgendaal

Afbeelding met persoon, man, kostuum, kleding

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

PHF voor Paul Eijgendaal. Op zaterdag 6 oktober, tijdens de inspiratiedag van ons district, ontving Paul Eijgendaal uit handen van gouverneur Fred Dijkers een onderscheiding als Paul Harris Fellow. Hoewel Paul op dit moment geen lid meer is van Rotary, heeft hij zich vele jaren actief ingezet. Mede daardoor zijn grote sprongen voorwaarts gemaakt in het gebruik van ICT bij Rotary en met name ook in het gebruik van de Rotary App. Zijn onderwijskundige ervaring kwam hem hierbij goed van pas.

 

The Rotary Foundation

TRF_RGB

 

 

November: Rotary Foundation Month

 

Onze eigen goede-doelen-tak hoort wereldwijd bij de top van meest efficiënte goededoelenorganisaties! Maar liefst 90,5% van de donaties komt terug bij de District Grants, Global Grants en Polio.

Horizontaal bij de grafiek: Accountability & Transparency. Score 100%.
Verticaal bij de grafiek: Financial Score 96.49%.
Overall Rating (max)

Bron: https://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=search.summary&orgid=4553

 

Doing Good: projecten met een District Grant

 

Dit lopende Rotaryjaar krijgen elf clubs van ons district een District Grant. Enkele projecten van deze clubs zijn: Uitgaansdag voor verpleeghuisbewoners, herbouw Shree Dipendra school Dharan Nepal, Fundering voor seniorenwoning bij kindertehuis in Nickerie, Pro Niño Guatemala - Community Development, herstel Iepenlaan bij De Mariënhof, kerstdiner Voedselbank, Piano's 4 Pardoes, aanplant Historische Kruidentuin en unieke bomen, SpreekSmakelijk (maaltijd bereiden en serveren aan financieel zwakke en/of eenzame medemensen), Sinterklaas cadeautjes rondbrengen bij kinderen uit gezinnen behorende tot de minima en een zeilavontuur voor vrijwilligers Clarahofje.

 

District Grants 2018 – 2019: stand van zaken

district grant

 

De elf clubs die een aanvraag ingediend hadden voor een District Grant, hebben inmiddels bericht ontvangen van hun voorlopige toewijzing van een Grant. Inmiddels heeft op voorstel van de TRF-commissie de Rotary Foundation in Evanston goedkeuring verleend aan alle aangevraagde grants. De verwachting is dat in de eerste helft van november, de Distict Grant uit Evanston is overgemaakt. De doorstorting naar de clubs volgt dan direct daarna.

Ook de verantwoordingen door de clubs van de District Grants van vorig jaar zijn door de TRF-commissie, en inmiddels ook door de Rotary Foundation, in Evanston goedgekeurd.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

- 11 november 2018 Bomen planten landgoed Ter Hooghe Rotary Walcheren

- 17 november 2018 Pianos4Pardoes 2e editie Rotary Loon op Zand

- 15 december 2018 Bekroonde World Press photos Rotary Hulst

- 26 november de 3e Peter van Wouw lezing Rotary Rucphen Zundert

- 22 december de 11e editie Santarun Gorinchem Rotary Gorinchem

- 22 december Zeeuwse Oesteractie Rotary Goes de Bevelanden

 

Rotaryclubs zorgen voor duizend bomen op landgoed Ter Hooghe bij Middelburg

Afbeelding met gras, persoon, buiten, boom

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Rotaryclubs zorgen voor duizend bomen op landgoed Ter Hooghe in Middelburg. Walcherse kinderen planten komende maand duizend bomen op het landgoed. Aangeschaft door leden van de Walcherse Rotaryclubs Middelburg, Vlissingen en Walcheren. Naar aanleiding van World Earth Day hebben alle Rotaryclubs wereldwijd zich voorgenomen per lid minstens één nieuwe boom te planten. De Walcherse boompjes, waarvoor Rotaryleden afgelopen zomer boomcertificaten verkochten, gaan zondag 11-11 om 11.11 uur de grond in.

 

15 december 2018 Bekroonde World Press Photos netwerken, diner & goed doel.

Afbeelding met man, persoon

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Rotary Hulst Benefietavond Een unieke combinatie! 15 december 2018. Locatie: Sint Willibrordus Basiliek in Hulst Ten bate van het goede doel Manq'a -> Programma: 18.30 uur: aperitief & fototentoonstelling, 19.15 uur: Machteld Ooijens over Future Cities en Manq'a, 19.45 uur: aanvang diner door topkok Edwin Vinke van twee sterrenrestaurant ‘De Kromme Watergang’ in Slijkplaat en Yannick Mahu van ‘BIB-Gourmand restaurant P&P Hoeve’ in Lamswaarde. 75 p.p. incl. aperitief . Bestel uw kaarten uiterlijk tot 15 november 2018 via e-mail: RotaryWPP@gmail.com. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

11e Rotary Santa Run Gorinchem

Afbeelding met persoon, buiten, speler, gras

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

In Gorinchem werd ooit de 1e Rotary Santa Run gehouden. Nu staat op 22 december om 10.30 uur alweer de 11e editie gepland, en doen al ruim 50 clubs met ons mee. Wij willen graag het succes van lustrumjaar 2017 weer evenaren, zowel met deelnemers, sponsoren, donaties als fun! Wij doneren aan Nierstichting, Voedselbank en lokale clubs. Nieuw is dat naast sportclubs ook cultuurverenigingen een geldbedrag kunnen winnen. Volg: facebook.com/santarungorinchem

 

3e Peter van Wouw lezing met Paul Smit

Afbeelding met persoon, muur, binnen, vrouw

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

RC Rucphen Zundert Halderberge organiseert op 26 november de 3e Peter van Wouw lezing. Cabaretier/filosoof Paul Smit gaat tijdens zijn presentatie 'Anders kijken' met veel humor in op diverse aspecten van het menselijk gedrag. De opbrengst van de lezing gaat naar de kinderen van de Afriana Foundation in Malawi. Kaarten à € 20,- zijn te bestellen via de website www.petervanwouwlezing.nl. Aanvang 20:00 uur, Theaterzaal Agora in Rucphen.

 

Zeeuwse Oesteractie 2018

Afbeelding met dier, oester, weekdier, ongewerveld

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Rotary Club Goes-De Bevelanden gaat u helpen met een extra feestelijke Kerst. Binnenkort ontvangt de secretaris een bestellijst voor verse Zeeuwse oesters van leverancier Krijn Verwijs Yerseke B.V. De oesters zullen op 22 december op één adres per club worden afgeleverd. De netto-opbrengst van onze oesteractie zal gebruikt worden om voor de grote groep vrijwilligers van hospice ‘Het Clarahofje’ in Goes een blijk van waardering te organiseren.

 

Terugblik Evenementen

Rotary Breda steunt André Kuipers stichting

Afbeelding met persoon, man, vrouw, vasthouden

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Rotary Club Breda heeft donderdag 11 oktober tijdens zijn jaarlijkse filmpremière 18.000 euro opgehaald voor het project Spacebuzz van de André Kuipers Foundation. Deze stichting, waarvan Nederlands meest bekende ruimtevaarder naamgever en drijvende kracht is, wil met name jonge mensen bewust maken van de schoonheid van de aarde en de gezamenlijke verantwoordelijkheid benadrukken om onze toverbal goed te beheren. Met de verkoop en sponsoring van ruim vierhonderd kaarten voor de Europese première van de film ‘First Man’ wist Rotary Club Breda dit prachtige geldbedrag op te halen. André Kuipers zelf was naar Breda afgereisd om de cheque van 18.000 euro in ontvangst te nemen. Uit handen van Yolanda Berix en Wouter van Dijk van Rotary Club Breda ontving André Kuipers symbolisch de cheque. Kuipers toonde zich danig onder de indruk.

 

Peelandmars levert € 3000,-- op voor Jarige Job

Afbeelding met persoon, binnen, muur, vasthouden

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Ooit was de Peelandmars een traditie op Noord-Beveland (Peeland). Het was een wandeltocht van 55 km rond het eiland. Rotaryclub Goes-de Bevelanden heeft deze zomer die traditie hersteld. Om er een evenement voor jong en oud van te maken, waren er naast de traditionele tocht van 55 km, ook twee kortere trajecten. Er werd niet alleen gelopen om te genieten van het mooie Noord-Beveland; men liep ook mee om een goed doel te steunen. Dat doel was de Stichting Jarige Job. Voor kinderen is hun verjaardag een belangrijke dag. Rotaryclub Goes-de Bevelanden heeft besloten om de opbrengst van de Peelandmars aan de stichting te doneren. Maandag 22 oktober werd een cheque van 3000 euro aan een vertegenwoordiger van ‘Stichting Jarige Job’ overhandigd. De Peelandmars nieuw leven inblazen was een succes. Zondag 16 juni 2019 is de volgende editie.

 

€ 15.000,- voor Stichting Lach voor een Dag!

Afbeelding met gebouw, buiten, fiets, weg

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

De zesde editie van de Rotary Fietsmolentocht, zaterdag 22 september, werd gereden voor de ‘Stichting Lach voor een Dag’ uit Sliedrecht. Dit goede doel organiseert voor kinderen met een ernstige ziekte een complete dag naar het theater, zodat het kind even alle zorgen kan vergeten en kan lachen. De Fietsmolentocht, die door de Rotary Clubs Alblasserwaard en Kinderdijk georganiseerd wordt, kent vier afstanden: 15, 30, 50 en 70 kilometers en volgt zo precies mogelijk het parcours van de beroemde Molentocht op de schaats; door de Alblasserwaard en langs de molens van Kinderdijk. Dat bracht 15.000 euro op, 5.000 meer dan vorig jaar! Met leuke extra activiteiten als slacklinen, waterballen, gratis stroopwafels van de Hema, fruit en bidons was het gezellig opstappen. Leuk nieuwtje dit jaar is dat er ook een loterij was waarmee theaterbonnen, reischeques en dinerbonnen gewonnen zijn.

 

Jobxperience Clubs Oosterhout en Geertruidenberg weer succes!

Afbeelding met persoon, man, groot, auditorium

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Op 23 oktober verzamelden zich in De Bussel in Oosterhout wederom honderden leerlingen van Hanze, Franken en Oelbert college voor de inmiddels alweer vele malen georganiseerde jobxperience. Voor welke beroepsopleiding moet je gaan kiezen als je eigenlijk amper een idee hebt waar je voor kiest en de keuze zo groot is? Keuzestress is voor veel scholieren het gevolg en de gezamenlijk Rotary Clubs uit Oosterhout en Geertruidenberg willen graag bijdragen aan meer inzicht voor deze keuze door de leerlingen een jobxperience aan te bieden. Maar liefst 18 clusters van beroepen en vakgebieden presenteerden zich door een pitch te geven van drie minuten om zich hiermee te presenteren en te vertellen wat voor experience ze in de aanbieding hadden. De leerlingen kunnen zich na deze pitch gaan aanmelden voor een cluster van hun gading en in de komende maanden worden de leerlingen dan ontvangen om bijvoorbeeld een dag mee te lopen in de logistiek, uitleg te krijgen over een project op een architectenbureau, een kijkje te nemen achter de schermen op een politiebureau of een financieringscase uit te werken bij een bank. Jobxperience is voor de clubs een mooi project waarmee niet alleen in service onderling wordt samengewerkt maar ook met de scholen.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\vlaggen - kopie (2).jpg

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.