Nieuwsbrief december 2018

Districtsgouverneur: Fred Dijkers, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

Afbeelding met persoon, muur, man, binnen

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Voorwoord

Beste vrienden en vriendinnen,

Op het eind van dit kalenderjaar wijs ik nog eens op onze regio-awards. In district 1610 stimuleren we het uitvoeren van lokale of regionale projecten, gericht op maatschappelijke doelen. Dat zijn dan vooral projecten waarbij Rotarians zichzelf in enige vorm inzetten. Daarmee geven we een goed beeld van wat Rotary wil zijn: Rotary in actie. Dit jaar willen we bij het beoordelen van de projecten uitdrukkelijk meewegen of bij de projecten ook jongeren betrokken zijn en hoe de uitstraling is.

De drie beste projecten worden beloond met een geldprijs; 1500 euro voor het beste project, de 2e- en de 3e prijswinnaars gaan met 1000 euro naar huis. Ook zijn er enkele aanmoedigingsprijzen. Voor een uitgebreidere beschrijving van de regio-awards en de voorwaarden voor deelname verwijs ik jullie graag naar de site van ons district (Klik hier). Stuur vooral in, het is de moeite waard!

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de Discon 2019, op 18 mei. Deze Discon heeft de spannende titel ‘innovatie en voedselketens’ gekregen. We kijken uit naar een inspirerend programma.

Met hartelijke groet,

Fred Dijkers, gouverneur 2018-2019
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Mededelingen van het district

onze Rotary boekenkast

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\boekenkast.jpg

 

In deze boekenkast staat handige documentatie: Nederlandse documentatie, Rotary International, memberschip resources en manuals.

Ga hier naar de boekenkast.

 

Top 5 Rotary Membership Myths Exposed

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\5 mythen.PNG

 

Ever thought about joining Rotary? If you haven't joined yet...it's probably because of one of these MYTHS.

Kijk hier (2:42 min).

 

The Rotary Foundation

TRF_RGB

 

 

Two drops of Patience: machtig filmpje! Kijken!

 

Follow Patience Asiimwe deep into the mountains of northeastern Uganda as she and her polio vaccination team strive to ensure that children with no access to healthcare are protected from polio.

Bekijk hier het filmpje (5:53 min).

 

Doing Good: teaching to save babies

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\2018 11 save babies.jpg

 

“It really works,” he said. The night before, he had delivered an infant who was born limp and not breathing. After several unsuccessful attempts to stimulate the baby’s breathing, he used a technique, known as positive pressure ventilation, that he had learned only the day before. Within minutes, the baby was screaming. 

“We saw the power of vocational training right before our eyes,” recalls Davies, a retired pediatrician who led four vocational training team trips to Gondar, Ethiopia. The team, funded by a $107,000 Rotary Foundation global grant, trained 73 healthcare providers who now teach classes for midwives, nurses, and medical students on resuscitation techniques and post-recitation care for newborns. 

The training team project was designed with the help of members of the Rotary Club of Gondar Fasiledes.

Lees hier verder.

 

€ 19.947,- aan donaties in de Rotary Foundation maand

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\Thank You (2).PNG

 

Afgelopen maand, de Rotary Foundationmaand, is royaal gedoneerd door de Rotaryclubs in ons district. De teller staat nu op € 19.947,-. De Rotary Foundationcommissie dankt alle clubs die al gedoneerd hebben en verwacht dat de overige clubs dit goede voorbeeld zullen volgen.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

- 15 december 2018 Bekroonde World Press photos Rotary Hulst

- 22 december de 11e editie Santarun Gorinchem Rotary Gorinchem

- 22 december Zeeuwse Oesteractie Rotary Goes de Bevelanden

 

Terugblik Evenementen

Rotarybos

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\2018 boomplantdag\IMG_3557.jpg

 

Rotarybos, World Earth Day, bomen planten: dat deden een aantal clubs in Noord-Brabant en Zuid-Holland. In het voorjaar werden schoolbomen geplant en op 7 november hebben 120 kinderen in Zundert het eerste Rotarybos aangelegd. Wat een feest! Na welkomstwoorden en iets lekkers maakten de kinderen een wens die later aan de bomen werd gehangen. Door een spel werd hun kennis van bomen getest en dan moeten 2000 bomen worden geplant. De kinderen zijn erg enthousiast en werken hard. De bomen gaan erin en gouverneur Fred Dijkers plant, als vervanger voor oud-gouverneur Peter Blankenstein, de eerste boom. Deze dag is mede een succes door de sponsoring van boomkwekerij Marc Lodders, medewerking van Brabantse scholen en ouders, inzet van een groep Rotarians, in het bijzonder leden van R.C. Halderberge-Seppe, de samenwerking met Staatsbosbeheer en stichting de Nationale Boomfeestdag.

 

Samenwerking meerwaarde voor organisatie kinderfilmmiddag

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\hollywoud.jpg

 

Rotary Club Geertruidenberg heeft het initiatief genomen om in samenwerking met ‘Stichting Vluchtelingenwerk’ en de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg een groot aantal kinderen van vluchtelingengezinnen en bijstandsgezinnen een leuke middag aan te bieden bij servicebioscoop Hollywoud in Almkerk. Op woensdagmiddag 14 november verzamelden de kinderen zich in Drimmelen, Geertruidenberg en Werkendam om opgepikt te worden door opvallende gele schoolbussen. De kinderen, voor wie het veelal het eerste bioscoopbezoek van hun leven was, werden getrakteerd op de film Super Juffie. Tijdens de avonturen van Super Juffie in haar speurtocht naar de vermiste babytijger kregen de kinderen popcorn en een drankje naar keuze. Na afloop gingen de kinderen met glimmende pretoogjes weer op zoek naar de juiste bus om hen weer huiswaarts te brengen. We kijken terug op een succesvolle samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is!

 

Bohemian Rhapsody schot in de benefietroos

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\geertruidenberg.jpg

 

Rotary Club Geertruidenberg had op donderdag 22 november weer haar jaarlijkse filmpremière bij servicebioscoop Hollywoud in Almkerk. De filmcommissie had besloten om te gaan voor de film ‘Bohemian Rhapsody’ over het turbulente leven van de band Queen en met name hun frontman Freddy Mercury. Het blijkt steeds weer een uitdaging om de leden in actie te krijgen om met de kaartverkoop en sponsorwerving aan de gang te gaan, maar met behulp van een vernieuwde website en de nodige aanmoediging begon de verkoop uiteindelijk goed op stoom te komen. Al sinds enkele jaren wordt fundraising gecombineerd met service en worden vrijwilligers die zich elders belangeloos inzetten uitgenodigd voor een leuke avond. Bohemian Rhapsody bleek een schot in de roos en iedereen genoot met volle teugen van het verhaal en de muziek. In de foyer werd nog gezellig nageborreld en stilgestaan bij de gebeurtenissen van de dag.

 

DG Fred Dijkers aanwezig op Rotary Bomenplantdag Walcheren

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\Walcheren.JPG

 

Bomenplantdag 11 november 2018. De drie Walcherse clubs Vlissingen-Middelburg-Walcheren zijn hun actie in het thema van duurzaamheid op 22 april 2018 gestart in het centraal op Walcheren gelegen en vrij toegankelijke bos van Landgoed Ter Hooge. Vanwege ouderdom en diversificatie moesten daar veel bomen het veld ruimen. ‘Zaterdagen werden Hakdagen’ en de Rotary ‘fire-sites’ kunnen weer vlammen en knetteren. Op 11 november kwam DG Fred Dijkers naar Ter Hooge om met de Zeeuwse kinderen en Rotarians de lege plekken in het bos weer op te vullen met 1500 bomen. Het plantproject kost € 10.000,-, gefinancierd door de clubs, Rotary Foundation en via een ludieke boomverkoopactie op de Markt van Middelburg. Voor € 5,- zijn ruim 300 mensen eigenaar geworden van een boompje. Zij ontvangen een certificaat met boomnummer zodat zij hun eigen stukje groen kunnen bezoeken en zien opgroeien. Dit succesvolle project krijgt een vervolg.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\vlaggen - kopie (2).jpg

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.