Nieuwsbrief mei 2020

Districtsgouverneur: Jan Verhage, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

Afbeelding met persoon, muur, man, binnen

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

Voorwoord

Vrienden en vriendinnen,

Ik wil het met jullie hebben over ‘KIJKEN tijdens de coronacrisis’.

In deze coronacrisis moeten we onszelf opnieuw gaan uitvinden en ontdekken wat we wel en niet kunnen. Rekening houdend met de regels van de regering of lokale gemeenten. Dit gebeurt bij ondernemers, overheid, privé, maar ook binnen Rotary. Ik hoor en lees steeds meer dat Rotaryclubs elkaar digitaal ontmoeten. Dit past ook bij ons; we zijn creatief en ondernemend.

Er worden heel veel initiatieven door Rotary clubs georganiseerd. Zo worden er maaltijden verzorgd, puzzelboekjes voor ouderen gegeven, beschermende medische middelen verzameld, diverse kinderspelen verdeeld en nog tal van andere acties gedaan. Ik heb veel bewondering voor deze acties. Hiermee tonen we aan dat Rotary er is in alle tijden!

Ook nationaal en internationaal worden acties ondernomen. Zo kun je een donatie leveren aan het Rotary Disaster Response Fund. Die donatie loopt via https://www.rotary.nl/d1610/, rechterkolom onderaan. Graag verwijs ik ook naar de mogelijkheid om een District Grant aan te vragen voor gerelateerde corona-uitgaven na 15 maart 2020.

Er worden woorden gebruikt die we voorheen veel minder hoorden, bijvoorbeeld omkijken. Elkaar in de gaten houden! Dit is zeker noodzakelijk in deze tijd. Indien we het laten bij bekijken of aankijken, dan gebeurt er weinig. Er volgen dan geen acties of initiatieven. Om initiatieven te ontwikkelen dien je zaken te onderzoeken, je gaat om je heen kijken wat je kunt. Je zult een inkijk moeten creëren waar en wie je kunt helpen. Je dient oplettend te zijn voordat je de juiste keuze maakt. Kortom je moet je niet verkijken op hetgeen je gaan ondernemen. Met verrassende initiatieven zullen de mensen opkijken.

In de afgelopen maand hebben we met de staf ook nieuwe acties ondernomen. Zo hebben we voor het eerst een digitale Assembly georganiseerd via ‘ballot by mail’. Het verslag hiervan vind je op de website. Maar ook de Pets worden de komende weken digitaal georganiseerd voor de inkomende voorzitters. Best uitdagend en nieuw voor velen. Ander goed nieuws om te noemen is dat de nieuwe DG voor het jaar 2022-2023 is benoemd: Corine den Baars.

Ik wil afsluiten om jullie allen en je naasten het beste te wensen in deze tijd. Kijk om je heen en bekijk de mogelijkheden. Toon Hermans verwoordde ‘ZIEN’ in een mooi gedicht. (zie onderstaand).

 

Hartelijk groetend en tot snel!

 

Jan Verhage
District Gouverneur 1610

 

Zien

Het leven heeft mij dag aan dag
heel duidelijk laten blijken:
de mooiste dingen die je ziet

die zie je, zonder te kijken.

Zij blijven bij je bovendien,

je hebt ze met je hart gezien.

Toon Hermans

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

TRF_RGB

 

 

District Grants wederom met 50% verruimd!!!

Afbeeldingsresultaat voor potje geld

 

Voor komend Rotaryjaar is het beschikbare bedrag voor District Grants wederom met maar liefst 50% verruimd. Dit betekent dat aanvragen voor een District Grant ruimhartig gehonoreerd kunnen worden. Vraag hem aan!
District Grants zijn er van € 500 tot en met € 2.500. Voor lokale of internationale serviceprojecten tussen 1 oktober 2020 en 1 oktober 2021.
De aanvraag is simpel. Slechts enkele noodzakelijke gegevens worden gevraagd. Hier aanvragen.
De aanvraagperiode sluit 1 oktober 2020.

 

Oproep aan de penningmeester

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\doneer.png

 

De clubdonaties aan het Annual Fund lopen op dit moment nogal achter vergeleken met vorig Rotaryjaar. Willen we voldoende District- en Global Grants kunnen blijven uitgeven, zoals we de afgelopen jaren gedaan hebben, dan is de clubdonatie hard nodig. Graag deze maand doneren aan het Annual Fund, dan komt de clubdonatie nog op tijd binnen voor dit lopende Rotaryjaar.

 

District Grant voor Corona-uitgaven na 15 maart 2020

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\Corona.jpg

 

Het bestuur van de Rotary Foundation in Evanston heeft het volgende besloten: ‘As a one-time exception, the Foundation will allow expenses related to COVID-19 that were incurred since 15 March 2020 to be reimbursed through 2020-21 district grants.’ Dit betekent dat een Distict Grant aangevraagd kan worden voor corona- gerelateerde uitgaven, gedaan sinds 15 maart 2020. Een Distict Grant aanvragen kan hier.

Let op: de aanvraagperiode sluit 1 oktober 2020. Daarna gaat er een verzoek tot goedkeuring van de District Grant naar Evanston. Na goedkeuring, verwacht in november 2020, ontvangt ons district de gelden en kan tot betaling overgegaan worden. Let wel: de hoogte van de Disctrict Grant is afhankelijk van het totaal van alle aanvragen door de clubs uit ons district en de beschikbare District-Grant-pot.

 

How are polio workers fighting Corona?

C:\Users\Eigenaar\Pictures\1 foto's voor website D 1610\TRF\polio fighting corona.png

 

The systems created to deliver polio vaccines to the hardest-to-reach areas of the World are helping polio workers find corona cases, trace contact and provide info on slowing the spread of the virus.
Lees ook hier.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

-

16 mei 2020, Districtsconferentie ‘Duurzaamheid op Goeree Overflakkee’, afgelast.

-

6 juni 2020, Limburgse kinderen krijgen een Zeeuwse stranddag, verplaatst naar 2021

-

9 tot 12 oktober 2020, Institute in Amsterdam, klik hier voor promotiefilm.

-

27 september 2020, Rotarally Loon op Zand 2020, klik hier voor info.

 

Nieuws uit de clubs

Rotary Leerdam & BeeldVerbind halen ouderen uit isolement

 

Rotary Leerdam is partner van BeeldVerbind. Dit initiatief biedt een zeer gebruikersvriendelijke handleiding voor mensen met een oude tablet om deze klaar te maken voor geïsoleerde ouderen en een nog eenvoudiger handleiding voor de senior om met de tablet beeldverbinding te maken met anderen. Haal ouderen uit hun isolement. Doneer een oude tablet en maak deze gebruiksklaar op een zo laagdrempelig mogelijke manier.

 

Historische virtuele installatie nieuw Rotary lid

Afbeelding met binnen, foto, kamer, groot

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Op 20 april is Oscar Garschagen (journalistiek) geïnstalleerd als nieuw lid van RC Walcheren. Dit verliep via de digitale weg (ZOOM), wellicht uniek voor Rotary. Oscar bezocht drie keer de RC voordat de coronacrisis begon met de beperkingen voor samenscholing. Walcheren komt nu ‘s maandags virtueel bijeen via ZOOM. Oscars installatie verliep perfect. Oorkonde, banner en informatiemap zijn bezorgd, het speldje volgt later. Ook de nieuwe An Willemien kwam voor het voetlicht. De roll-call mocht nu zittend gebeuren, want 29 buiken in beeld is minder feestelijk.

 

Rotary Leerdam vervangt bijeenkomsten door nieuwsbrief

Afbeelding met foto, persoon, zwart, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Zodra de Corvid-19 maatregelen bijeenkomen onmogelijk maakten is Rotary Leerdam gestart met een Online nieuwsbrief die (sinds 16 maart) elke week wordt rondgemaild in een Online- en een PDF-versie. Het vijfminutenpraatje is daarbij vervangen door de 5-minutencolumn. Zo houden wij contact. Overigens hebben wij daarnaast onze eerste clubmeeting via ZOOM gehad.

 

Digitale clubbijeenkomsten goed bezocht

Afbeelding met tafel, taart, vrouw, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Omdat de Rotarians van Walcheren samen willen blijven komen is gekozen voor ZOOM en meer contact via een e-brief. De wekelijkse e-meeting bestaat uit een bijeenkomst van 45 minuten, met thema/spreker en aansluitend het e-café speciaal voor de plakkers. De attendance is soms wel 80%! Ook verschijnt er twee keer per week een e-contact-e-mail met iedere keer een special geschreven door één van de leden. Wel wordt er nu al nagedacht over later en mogelijke andere vormen om verantwoord fysiek bijeen te komen. Voor nu eerst kleine parallelle fire-sites met maximaal 4 à 6 personen via ZOOM met een gezamenlijke afsluiting. Zo houden wij het onderlinge Rotary vuur brandend.

 

Bij TanteLouise kan er weer geknipt en gekapt worden

Afbeelding met binnen, persoon, tafel, kantoor

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Nu de verzorgingstehuizen dicht zijn door het coronavirus komt er niemand meer in of uit. Ook de kapper mag niet meer langskomen. En ons haar trekt zich niets aan van het virus en groeit gewoon door. Anja Rijlaarsdam van Rotary Bergen op Zoom heeft contact opgenomen met Stichting TanteLouise, organisatie voor verpleging en verzorging en gevraagd of wij als Rotary een helpende hand kunnen bieden, wel op afstand en veilig genoeg. TanteLouise is vooral op zoek naar spulletjes ter ondersteuning van het haar, maar ook ter vermaak en dagbesteding. Tijdens onze wekelijkse Zoom meeting hebben we als Rotary bedacht om niet alleen knip- en kap- artikelen, maar ook puzzels, dvd’s, boeken en tijdschriften te verzamelen. Afgelopen woensdag hebben Anja Rijlaarsdam en voorzitter Kees Hooghiemstra dit uitgereikt op gepaste afstand.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

vlaggen - kopie (2)

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.