nieuwsbrief juli 2020

Districtsgouverneur: Jeroen van Dooren, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

 

Voorwoord

Vrienden en vriendinnen,


Het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 is begonnen. Ik wil allereerst Jan bedanken voor zijn inspirerende jaar als Gouverneur van ons district D1610 en voor het delen van zijn kennis en ervaring met ons tijdens dit jaar. Ik heb Jan leren kennen als een actieve en creatieve persoon met wie het heel fijn samenwerken is.

We hebben het gehad over innovatie en veranderingen binnen Rotary. We konden toen nog niet bedenken welke veranderingen door corona zouden worden afgedwongen: Zoom, Webex en Microsoft Teams zijn nu gemeengoed geworden, waarbij de uitdaging des te groter wordt om echt met elkaar in verbinding te blijven.

De thema’s ‘Rotary connects the world’ en ‘Rotary opens opportunities’ krijgen daarbij een bijzondere betekenis.

Ik verwacht dat mijn jaar in het verlengde van corona gekenmerkt zal worden door veel onzekerheden en bijsturingen. Mijn afspraken in de agenda met bezoeken aan de clubs zijn intussen al doorgeschoven, omdat mijn voorkeur uitgaat naar het bijwonen van fysieke clubbijeenkomsten.

Dit laat echter onverlet dat ik conform mijn Jaarplan en het Districtsbeleidsplan zal blijven inzetten op:

·

Flexibele clubmodellen (sinds corona nog actueler geworden);

·

Promoten van healthchecks van clubs en ledenbehoud;

·

Polio de wereld uit: stimulering van de clubbijdragen aan het Polio Fund;

·

Gebruikmaking van Global en District Grants.

Samen met onze leden en inzet van de financiële middelen uit onder meer de Grants kunnen we naar mijn overtuiging de grootste impact realiseren.

Dames en heren: ik heb er zin in, samen met jullie!

De overdracht van het gouverneurschap kunt u hier zien.

Jeroen A H Q van Dooren
Gouverneur 2020-2021
Rotary International District 1610

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Nieuws van het district

 

Jeroen van Dooren ontmoet Holger Knaack, de nieuwe president Rotary International

 

Op de foto zijn de goede wensen van Holger Knaack aan Jeroen te zien tijdens de International Assembly in San Diego. Voor een nadere kennismaking met Jeroen leest u hier het hele verhaal.

 

Oproep trainers Rotary Leerinstituut

 

In de opzet van het Rotary Leerinstituut (RLI) wordt elk jaar een meerdaagse cursus gegeven voor alle leden die zich willen verdiepen in de meerwaarde van Rotary. Deze cursussen worden gegeven door trainers uit het ‘eigen’ district. Kandidaten voor die functie zijn van harte welkom zich aan te melden en voor uitgebreide informatie hier te klikken.

 

TRF_RGB

 

 

Rotary fights disease

 

We believe good health care is everyone’s right. Yet 400 million people in the world can’t afford or don’t have access to basic health care.

Disease results in misery, pain, and poverty for millions of people worldwide. That’s why treating and preventing disease is so important to us. We lead efforts both large and small. We set up temporary clinics, blood donation centers, and training facilities in underserved communities struggling with outbreaks and health care access. We design and build infrastructure that allows doctors, patients, and governments to work together.

Our members combat diseases like malaria, HIV/AIDS, Alzheimer’s, multiple sclerosis, diabetes, and polio. Prevention is important, which is why we also focus on health education and bringing people routine hearing, vision, and dental care. https://www.youtube.com/watch?v=Qhls8k6uE8E&feature=youtu.be

 

Versterk ons team

 

Heb je belangstelling voor de strijd tegen Polio en dan met name met behulp van de ‘End Polio Now Tulpen’ en wil je daar tijd en energie voor vrijmaken? Neem dan vrijblijvend contact op met mij, Corine den Baars via corine@debadmeesters.com. Ik zoek namelijk iemand die deze boeiende en gezellige functie van mij over wil nemen. Hoor je graag!

 

District Grants, vraag aan vóór 1 oktober 2020

Afbeeldingsresultaat voor potje geld

 

District Grants zijn er van € 500 tot en met € 2.500. Voor lokale of internationale serviceprojecten tussen 1 oktober 2020 en 1 oktober 2021. Bij uitzondering ook aan te vragen voor coronagerelateerde uitgaven, gedaan sinds 15 maart 2020.
De aanvraag is simpel. Slechts enkele noodzakelijke gegevens worden gevraagd. Hier aanvragen.
De aanvraagperiode sluit 1 oktober 2020.

 

Global Grants een groot succes!

 

Na de mededeling in de vorige nieuwsbrief hebben diverse clubs meteen actie ondernomen om een projectvoorstel voor een Global Grant in te dienen vóór 1 juli 2020. Daarmee wordt bereikt dat bij goedkeuring door Evanston de clubbijdragen een Grant krijgen van 50%. Alle Global Grants bij elkaar bedragen $ 194.811! Dit is mogelijk gemaakt door de donaties van clubs binnen en buiten ons district. En ook door de bijdragen (DDF) door ons en andere districten. Ons district heeft maar liefst $ 56.167 bijgedragen.
De Global Grants en de districtbijdrage, samen $ 250.787, komen eigenlijk ‘terug’ uit alle donaties die clubs doneren aan het Annual Fund!
Achttien clubs uit ons district hebben gedoneerd aan de volgende projecten: Water Filters in Ethiopia - Poject 2 (Global Grant van $ 48.275); studie in ’20-’21 aan de IHE-Delft van twee internationale studenten (Global Grant van $ 23.349); Establishing a model maternity at Bomani-Malde rural Health Centre, Kilifi County, Kenya (Global Grant van $ 21.545); Connect with your future: Alternatives to violence for youth in Bogotá’s peripheries (Global Grant van $ 28.327); Lamin Health Diagnostic Center (Global Grant van $ 15.000); Kenya HomeCare-BeeHives (Global Grant van $ 58.315).

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

 

-

26 september 2020, Informatiedag Internationale jeugduitwisselingen, klik hier voor info.

-

27 september 2020, Rotarally Loon op Zand 2020, klik hier voor info.

-

10 oktober 2020, Rotary Institute on line, klik hier voor info.

 

26 september 2020 Landelijke Informatiedag te Woerden

 

Onder voorbehoud kunnen jongeren, hun ouders en andere belangstellenden zich opgeven voor de jaarlijkse informatiedag over de Internationale Jeugduitwisselingen met Rotary. Aanmelden via https://www.rotary.nl/yep/.

 

10 oktober 2020 Rotary Institute on line

Afbeelding met vrouw, teken, zitten, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

https://rotary-institute-amsterdam.eventscase.com/EN/rwb

 

Nieuws uit de clubs

Bedankjes voor Huntington Patiënten en verpleegkundigen

Afbeelding met buiten, taart, tafel, versierd

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

De Kloosterhoeve in Raamsdonksveer is een verzorgingshuis voor patiënten met de ziekte van Huntington. In januari van dit jaar was er een uitzending op TV bij RTL4 met Natasja Froger die in aandacht heel hoog scoorde. Wij als Rotaryclub Geertruidenberg hebben op 30 mei jl. besloten om daar een aubade te brengen vergezeld van 100 bossen Gerbera's en draaiorgel Jodocus. Alle patiënten waren heerlijk in het zonnetje buiten opgesteld en de Rotaryleden met hesje ‘Rotary werkt’ hebben verschillende regioliedjes meegezongen. Enige oefening is nog wel gewenst maar mocht de pret niet drukken! Ook het verplegend personeel was zeer onder de indruk van de aubade. De Rotaryvoorzitter bedankte de patiënten voor hun geduld de afgelopen maanden en de verpleegkundigen voor hun enorme inzet tijdens de afgelopen coronatijd.

 

'Riem onder het hart' voor verpleeghuisbewoners

 

De bewoners van 7 woonzorgcomplexen op Walcheren reageerden zaterdag 26 juni verrast op ‘een hart onder de riem’ in de vorm van een bloeiend plantje ‘Kalanchoë.’ RC-Walcheren-leden deelden 900 plantjes uit aan 423 bewoners en 410 zorgmedewerkers. Het Domburgse draaiorgel ‘De Rekruut’ met draaiers in Zeeuws kostuum lieten bekende melodieën horen. Af en toe kwam de zon even tevoorschijn tijdens deze hartverwarmende actie. Jolanda Meijer, lid van deze Rotaryclub en bestuurder in de Ouderenzorg Noord-Beveland, zegt dat in de strijd tegen corona het meer dan ooit belangrijk is om verbinding met de samenleving te onderhouden. De samenwerking met Rotary maakt dit mogelijk. De vrijwilligers kijken met plezier terug op het ‘rondje Walcheren.’ De woonzorgcomplexen in Zoutelande, Westkapelle, Grijpskerke, Aagtekerke, Domburg, Oostkapelle en Veere zijn bezocht. Op veel locaties konden de bewoners buiten genieten van de muziek.

 

'Kamerconcert' in de openlucht

 

Op uitnodiging van Rotarylid Piet Baltus maakten 30 leden van de club een prachtig 'stormachtig' concert in de tuin mee. Emma Roijackers, violiste, en Koenraad Spijkers, pianist, speelden vijf uiteenlopende muziekstukken. Het was bijzonder voor deze jonge talentvolle musici om weer een concert te kunnen geven. De gastheer ging na afloop rond met een hoge hoed voor spontane donaties voor de spelers. Ondanks dat het best koel en stormachtig was heeft iedereen genoten. Af en toe kwam het publiek ook in actie om wegwaaiende bladmuziek terug te halen (ondanks de bevestiging met knijpers.) De musici geven graag meer concertjes. Meer info op: http://emmaroijackers.com/en/.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

vlaggen, banners en roll-ups

vlaggen - kopie (2)

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.