Nieuwsbrief oktober 2020

Districtsgouverneur: Jeroen van Dooren, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

 

 

Voorwoord

Vrienden en vriendinnen,

Eind augustus vond in Etten-Leur deel twee van de opleidingen voor de (toen nog inkomend) voorzitters van de Rotaryclubs in ons district plaats (PETS). Het was een fysieke bijeenkomst in Het Turfschip met plenaire sessies en verder vooral break-out-sessies per regio. De reacties na afloop waren overwegend positief en aan de hand van de uitkomsten van de online enquête kunnen we weer een aantal verbeteringen doorvoeren in het PETS-programma voor volgend jaar.

 

Verder hebben we een aantal personen bedankt voor hun bijzondere inspanningen voor Rotary binnen het district: uiteraard Jan Verhage voor zijn gouverneurschap in het jaar 2019-2020, en zeker ook Hans Maathuis voor zijn jarenlange bijdrage als penningmeester, waarvoor hij een PHF met robijnen overhandigd kreeg.

 

Intussen ben ik met fysieke clubbezoeken gestart en heb ik al 14 clubs bezocht. Je ziet duidelijk dat iedereen heel blij is om elkaar weer normaal te kunnen ontmoeten na een periode van virtuele bijeenkomsten. Voor leden die het nog niet aandurven om fysiek deel te nemen, worden oplossingen bedacht; ik heb combinaties gezien waarbij na het eten alsnog middels Zoom, Webex of Teams kon worden deelgenomen aan de bijeenkomst.

 

Ook heb ik geconstateerd dat het naleven van de RIVM-richtlijnen, bijvoorbeeld tijdens de nazit van de officiële bijeenkomst, een uitdaging blijft. Ik druk u allemaal op het hart om goed op elkaar te blijven letten en alle regels optimaal in acht te nemen tijdens de fysieke bijeenkomsten.

 

Mijn team dat aan het programma van de Discon in Breda werkt, zal naar verwachting begin oktober een flyer uitbrengen waarin het programma wordt toegelicht. Het thema -zeer actueel in het licht van corona- kan ik hier alvast onthullen: Changing Futures - verander jij de toekomst of verandert de toekomst ons? In TedX-stijl zal een bijzonder perspectief worden gepresenteerd, waarbij futuroloog Tony Bosma zijn licht zal laten schijnen op vier thema’s: mobiliteit, gezondheid, technologie en leefomgeving/urban development. Meer informatie volgt later.

 

Geniet van de frisse wind buiten nu het herfst is geworden!

Jeroen A H Q van Dooren

Gouverneur 2020-2021

Rotary International District 1610

 

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Nieuws van het district

 

Driemaal Paul Harris Fellow

 

Tijdens de feestelijke afsluiting van zijn Gouverneursjaar heeft DG Jan Verhage een drietal PHF-upgrades mogen overhandigen.

Hans Maathuis ontving bij zijn afscheid als District Treasurer een upgrade naar 2 robijnen. Eus de Haas kreeg voor zijn jarenlange inzet als AG regio 4 een up-grade naar 3 saffieren en Henriët Dees ontving bij haar afscheid als AG regio 1 een upgrade naar 1 saffier.

 

DISCON 2021: CHANGING FUTURES

 

Changing Futures: verander jij de toekomst of verandert de toekomst ons? Begin 2020 veranderde de wereld opeens. De -nabije- toekomst zoals we dachten dat deze zou zijn, bleek opeens heel anders. Mensen moeten leren omgaan met al deze veranderingen en dat leidt soms tot weerstand. Hebben wij nou de toekomst veranderd door ons gedrag in de afgelopen decennia of verandert de toekomst ons in de komende jaren? Het is een relevante vraag die opeens naadloos aansluit bij het thema dat we vorig jaar voor de Discon 2021 hedden bedacht: Changing Futures. Op dit moment is het onduidelijk in welke hoedanigheid Discon 2021 zal plaatsvinden - live of online. We gaan nu nog uit van een live-event met een beperkt aantal bezoekers. Wat wel vaststaat is dat hij doorgaat. En we hebben een prachtig programma, waarin we samen met één van de twee dagvoorzitters, futuroloog Tony Bosma, ons licht laten schijnen op de vier thema’s, door middel van korte, krachtige TedX-achtige lezingen.

 

Gouverneurs coronaproof bij elkaar

Afbeelding met kostuum, persoon, kleding, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Op maandag 31 augustus kreeg de nieuwe DG Jeroen van Dooren uit handen van voormalige DG Jan Verhage de ketting live aangereikt. Eerder was al een filmpje gemaakt waarin de overdracht van het gouverneurschap vastgelegd werd; nu was er de gelegenheid elkaar bij RC Breda Mark & Aa echt te zien, met inachtneming van alle regels. Voordat de keten van eigenaar veranderde, kregen beiden een flesje desinfecteergel, zodat er toch handen geschud konden worden, omdat, zoals de nieuwe DG zei, ‘Rotary ook over verbinden en mensenwerk gaat.’ Nadat Jeroen van Dooren de keten had ontvangen, kreeg Jan Verhage nog een Paul Harris Fellowship toegekend, als blijk van waardering voor zijn grote en enthousiaste inzet in wat ongetwijfeld de boeken ingaat als een meer dan bijzonder Rotary-jaar.

 

Zaterdag 10 oktober 2020 Rotary Institute digitaal

 

Op zaterdag 10 oktober 2020 van 10.00 tot 12.30 uur kun je thuis of waar dan ook meedoen aan een internationale Rotarybijeenkomst (Institute). Alle Rotarians en Rotaractors en hun partners uit 90 Europese districten zijn uitgenodigd. In een dynamisch virtueel programma kun je individueel of in clubverband inspiratie opdoen. Ook is er ruimte om kennis en ervaringen te delen. Lees verder.

 

TRF_RGB

 

 

Telemedicine in Nigeria

 

Technology allows virtual doctors' appointments for people in rural Nigeria.

On a visit to southern Nigeria last October, Dr. James K. Gude of Sebastopol, California, and Mikel Cook from Rotary Club Sebastopol Sunrise learned how hard it can be to bring medical care to rural areas.

“We drove 20 or 30 miles from the Federal Medical Centre of Yenagoa to a satellite hospital, and it took an hour,” recalls Gude, an honorary Rotarian who is medical director of Sebastopol-based telemedicine services company OffSiteCare. “Big chunks of the road were flooded, and there were people all over the place; we were going through villages and trying not to hit anybody.”

Lees verder.

 

24 oktober is World Polio Day!

 

World Polio Day is a time for Rotarians and Rotaractors across the globe to raise awareness about our work to eradicate polio forever. If we stay committed to making progress, polio will be the second human disease ever to be eradicated.
In our fight to end polio, we’ve used our collective strength to defeat this devastating disease in almost every part of the world. This year, the World Health Organization’s African region was certified free of wild poliovirus – showing that eradication is possible even under very difficult circumstances. Wild poliovirus still paralyzes children in Afghanistan and Pakistan, and as long as polio exists anywhere, it remains a threat everywhere.

 

District Grants 2020-2021: aanvraag gesloten

 

Negentien clubs uit ons district hebben een aanvraag ingediend voor een District Grant 2020-2021. Daar zijn we heel blij mee! Zo worden de donaties van alle clubs uit ons district ‘teruggegeven’ en komen ze ten goede aan mooie serviceprojecten. Zeer binnenkort neemt de ‘Rotary Foundation Commissie’ een beslissing over de aanvragen. Gekeken wordt of de aanvragen voldoen aan de gestelde criteria. Daarna zullen de aanvragen ter goedkeuring gezonden worden naar het hoofdkantoor van The Rotary Foundation in Evanston. Na goedkeuring krijgen de betreffende clubs bericht. De verwachting is dat deze goedkeuring half november binnen is.

De ‘pot van de District Grants’ wordt gevuld door de donaties van alle clubs. Dus ook clubs die doneren, maar geen District Grant aangevraagd hebben, dragen bij aan de serviceprojecten van andere clubs in ons district. De clubs in ons district zijn actief en doen mooie projecten voor de community!

Het volgende moge duidelijk zijn: donaties door clubs aan het Annual Fund komen ten goede aan serviceprojecten van clubs in ons district gesteund door een District Grant. En ook door Global Grants, voor de goede orde.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

 

-

10 oktober 2020, Rotary Institute online, klik hier voor info.

 

10 oktober 2020 Rotary Institute on line

Afbeelding met vrouw, teken, zitten, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Klik hier.

 

Nieuws uit de clubs

Rolstoelmat voor Badstrand Vlissingen

Afbeelding met buiten, persoon, water, strand

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

In de coronaperiode hebben de leden van RC Vlissingen een aantal mooie kleinere projecten kunnen realiseren. Met zo’n mooie nazomer konden rolstoelgebruikers extra lang gebruik maken van de onlangs aangelegde rolstoelmat. Jan de Graaf, lid van RC Vlissingen en initiatiefnemer, zocht meerdere donateurs. Samen met deze sponsoren heeft RC Vlissingen geholpen het badstrand van Vlissingen te voorzien van een mobimat voor rolstoelgebruikers, waarmee het strand één van de meest toegankelijke stranden van Nederland is geworden.

 

Roosendaals mosselfeest: vijf mille voor De Zonnebloem

Afbeelding met buiten, gras, mensen, tuin

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Clubiconen als kok verkleed, juristen met een Rotary-mosselschort voor in de bediening en tafelsjouwers die tussen de bedrijven door de afwas deden. Voor meer dan tweehonderd gasten kookten en serveerden leden van Rotaryclub Roosendaal zondag 6 september meer dan tweehonderd kilo mosselen, die gretig aftrek vonden. De vierde editie van het Rotary Mosselfeest in de tuin van het stedelijk museum Tongerlohuys werd daarmee een groot succes. Maar liefst vijf mille kon voorzitter Marlies Bartels overhandigen aan De Zonnebloem, die met dit geld in de toekomst busreizen voor mensen met een chronische aandoening gaat organiseren. De burgemeester was er, de districtsgouverneur en natuurlijk veel vrienden en familieleden van Rotarians. Goed weer, gezelligheid en goddelijk eten: dat zijn de sleutelwoorden van deze geslaagde dag.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

Vlaggen, banners en roll-ups

vlaggen - kopie (2)

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.