© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

nieuwsbrief februari 2021

Districtsgouverneur: Jeroen van Dooren, dg@rotary-d1610.nl
Districtssecretaris: Corine den Baars, secretaris@rotary-d1610.nl

 

 

Voorwoord

Vrienden en vriendinnen,

In deze 8ste nieuwsbrief vraag ik aandacht voor de volgende 4 onderwerpen.

Clubbezoeken

Mijn gesprekken met de besturen van onze Rotaryclubs gaan gewoon door. Door de verscherpingen van de maatregelen in het kader van COVID-19 wordt mijn wens ‘clubs fysiek bezoeken’ naar verwachting een utopie. Als daar behoefte aan is dan graag een reactie zodat we een bezoek alsnog kunnen inplannen middels ZOOM, want het district is er voor jullie.

Bomendag

Op 6 januari jl. is er door de AG’s een ‘Webinar Bomenactie District 1610’ georganiseerd. Ik wil jullie van harte aanbevelen om vóór 24 februari 2021 school- en bosbomen aan te schaffen, dan worden ze nog voor de datum van 17 maart 2021 afgeleverd ten behoeve van de nationale boomfeestdag. Voor meer informatie is er een flyer beschikbaar of je kunt jouw AG contacteren.

Discon 29 mei 2021

De naamgeving van onze discon krijgt toch wel een heel bijzondere bijbetekenis intussen. Een van de veranderingen die ons praktisch opgelegd wordt is de vorm: in plaats van een hele dag fysiek op de unieke locatie BUAS (Breda University of Applied Sciences), zijn we alternatieven aan het bekijken richting een hybride vorm, verdeeld over bijvoorbeeld meerdere dagen.

Rotary en TRF

Een van de pijlers onder Rotary is TRF (The Rotary foundation). TRF is voor het 13e opeenvolgende jaar in de VS bekroond met een 4-star rating. Daarmee behoort TRF tot de top van de ‘Goede-Doelen-Elite’ in de wereld. Daarbij heeft TRF een bijna ongekend lage overhead van 8%. Kijk nog eens naar de mogelijkheden binnen je club om jullie bijdrage te verhogen.

Als laatste…

Nu vaccinaties opgestart zijn hoop ik dat we eind Q2 voor een deel naar een nieuw ‘normaal’ kunnen terugkeren met daarin wel een aantal blijvers vanuit de lockdownperiode.

Jeroen A H Q van Dooren

Gouverneur 2020-2021

Rotary International District 1610

 

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/463/4s6dhuts25tspmvsmsbfzdfvvx2d86y5/mailing-3.png

 

Nieuws van het district

 

Korte Internationale Jeugduitwisselingen zomer 2021

 

Rotarians, er zijn nog onzekerheden over het doorgaan in 2021 van de internationale jeugduitwisselingsprogramma’s. Deze hangen volledig af van de inperking van het Covid-19-virus, de vaccinatiegraad en de daarmee samenhangende beslissing van Rotary International over doorgang. Deze beslissing wordt op z’n vroegst rond maart 2021 verwacht. Voor 2021 wordt voornamelijk binnen Europa uitgewisseld. Voor de Family-to-Family (F2F) uitwisseling zijn op dit moment ruim 23 aanmeldingen binnengekomen. Aanmelden voor F2F kan nog tot half april 2021 via shortterm@rotaryyep.nl. (leeftijd 15-19 jaar). Normaal zijn de zomerkampen in het buitenland in januari al bekend, op dit moment nog niet. De coördinatoren raden geïnteresseerden aan om zich toch nu al aan te melden. Hopelijk gaan per 1 juli 2021 de uitwisselingen en zomerkampen gewoon door, aanmelden kan via zomerkamp@rotaryyep.nl (leeftijd 15-21 jaar). Er zijn inmiddels 35 jaarstudenten voor de jaaruitwisseling 2021-2022 aangemeld. Voor info 2022-2023 gaat u naar: longtermchair@rotaryyep.

 

 

TRF_RGB

 

 

NIEUW: 7de area of focus-> het leefmilieu beschermen!

 

Rotary shares an interest in protecting our common legacy: the environment.

We are committed to supporting activities that strengthen the conservation and protection of natural resources, advance ecological sustainability and foster harmony between communities and the environment. We empower communities to access grants and other resources, embrace local solutions, and spur innovation in an effort to address the causes and reduce the effects of climate change and environmental degradation.

https://www.rotary.org/en/our-causes/protecting-environment

 

Doing Good: TRF-filmpje (1:07 min)

 

Hierbij een kort filmpje dat laat zien wat de Rotary Foundation zoal doet aan goede doelen. Geschikt voor een clubbijeenkomst of zoommeeting klik hier.

Op de site van D1610 staan meer korte filmpjes over de Rotary Foundation, klik hier.

 

Global Grant, hoe dien ik een projectvoorstel in?

 

Voor clubs die overwegen een projectvoorstel voor een Global Grant in te dienen is er een PowerPoint presentatie op de site van ons district beschikbaar. Deze PowerPointpresentatie heet ‘Hoe dien ik een projectvoorstel voor een Global Grant in?’. Hier te vinden. Eveneens vind je hier ‘Global Grant, adviezen bij de start’.

 

Agenda komende evenementen

http://rotary.nl/d1610/activiteiten-agenda/

Save-the-date

 

 

-

29 mei 2021 Districtsconferentie 2021, Lees hier meer over de Discon.

-

12- 16 juni 2021 Virtual Rotary International Convention

 

12 – 16 juni ‘21 Virtual Rotary International Convention

 

The Rotary International Convention, scheduled for 12-16 June 2021, in Taipei, Taiwan, will now be a virtual event in response to the ongoing threat of COVID-19.
We are sorry that we will not see you in Taipei this year, but this decision, made by the Rotary Board of Directors, is necessary to protect the health of everyone involved. We will share more details about the 2021 Rotary International Virtual Convention soon. 

 

Nieuws uit de clubs

Jaarlijkse Kerstpakketten Aktie geheel coronaproof

Afbeelding met vloer, persoon, binnen, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

In 2020 heeft Rotary Breda Mastbos, in en rondom Breda, extra aandacht geschonken aan de eenzame ouderen, de daklozen en gezinnen die in armoede leven. 90 cadeaudozen met chocolade zijn voor Pasen uitgedeeld aan eenzame ouderen, 50 rugzakjes inclusief een thermoskan en waterfles voor de daklozen, en wederom de jaarlijkse 100 kerstpakketten voor de gezinnen die in armoede leven. Als ‘hart onder de riem’ waren alle pakketten voorzien van een kaart met een persoonlijke boodschap. Deze acties zijn in samenwerking met Parochie Groot Breda en de stichting SMO Breda (stichting maatschappelijke opvang Breda e.o.) tot stand gekomen.

 

RC Walcheren verkoopt cupcakes voor Shelterbox

 

Na een vliegende start van de cupcake-actie, geïnitieerd door Rotary Club Walcheren, hebben we gevraagd aan lokale Rotaryclubs om ons te steunen en fysiek te helpen met het succesvol maken van deze actie. Rotary Club Vlissingen was zeer enthousiast en heeft de samenwerking direct omarmd. Ook Rotaryclub Middelburg heeft een bijdrage geleverd aan de actie. Geweldig om te zien en grote dank hiervoor! Iedereen heeft familie en vrienden die in tijden van corona, op afstand, extra verwend moeten worden met iets lekkers. Bij wijze van hart onder de riem. Óf kennissen en bekenden die gesteund en openlijk gewaardeerd moeten worden met een heerlijke nieuwjaarsgroet. De oven in de studio van ‘Zoet Goed Taarten’ staat overuren te draaien als leden van Rotary Club Walcheren, Vlissingen en Middelburg helpen met bakken, decoreren, verpakken en bezorgen van deze cupcakes. De opbrengst gaat naar het ShelterBox-project.

 

Rotary-cupcakes voor Shelterbox & Scheldehof

Afbeelding met tekst, persoon, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Zaterdag 16 januari heeft Rotary Club Vlissingen de bewoners en personeel van WVO Scheldehof Vlissingen getrakteerd op speciaal gemaakte Rotary-cupcakes. Agnes den Hartogh, voorzitter: “We zijn aangehaakt bij het initiatief van RC Walcheren: cupcakes verkopen voor het goede doel. Na alle feestdagen valt het overal wat stil, terwijl de gevolgen van de lockdown en de vooruitzichten nog niet beter worden. We willen daarom graag iets voor anderen doen; iets kleins, en toch waardevol. De leden van de clubs hebben de cupcakes gekocht, in samenwerking met ‘Zoet Goed Taarten’, opgespoten, ingepakt en rondgedeeld. Van ieder verkocht doosje gaat € 4,- naar het goede doel: Shelterbox. Zowel bewoners als personeel waren bijzondere verrast en hadden alles voorbereid om de cupcakes op een gezellige en veilige manier uit te delen”.

 

Veiling voor Metronoom Corona-proof georganiseerd

Afbeelding met tekst, persoon, binnen, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Rotary Club Ridderkerk heeft zich eind 2020 corona-proof ingezet voor Ontwikkelcentrum Metronoom, een dagcentrum in Ridderkerk voor kinderen met een beperking of een ernstige ontwikkelingsachterstand. Een online veiling was de aanjager; een goed voorbeeld van fundraising met inzet van digitale technieken in lastige tijden. Rotary Ridderkerk is dan ook op trots op het resultaat wat door inzet van vele leden is behaald. De Rotaryleden hebben goederen en diensten beschikbaar gesteld om per online veiling verkocht te worden. Op maandag 7 december is de veilingsite officieel gesloten en werden de biedingen definitief. Het totaalbedrag dat voor de Metronoom werd opgehaald overtrof het doel: er werd 11.964 euro opgehaald. Bertina van Dijk-Rikkers en haar collega Annelies van de Metronoom namen de cheque in de speciaal ingerichte Rotary-studio in ontvangst. Van de opbrengst van de veiling worden nieuwe speelmaterialen en fietsjes voor de Metronoom gekocht.

 

Uniek aanbod voor strandslaaphuisje tijdens DISCON ‘22

Afbeelding met buiten, lucht, sneeuw, aanhangwagen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Wat lijkt het nu nog onwerkelijk en wat klinkt het nog ver weg: elkaar weer live ontmoeten tijdens de DISCON 2022. Toch is Rotaryclub Oostburg al volop in voorbereiding om een prachtig evenement neer te zetten aan de kust van West Zeeuws-Vlaanderen. Blok 21 mei 2022 maar alvast in uw agenda, want het is de reis waard. Speciaal voor mensen die de Discon 2022 willen combineren met een heerlijk weekendje aan zee, biedt ons clublid Martin Basting een uniek verblijfsarrangement aan in een strandslaaphuisje voor 4-6 personen. Wees er snel bij, want dit speciale arrangement is beperkt in aantal en in tijd: te boeken tot uiterlijk 21 februari a.s. De strandslaaphuisjes kennen een 100% bezetting en het arrangement wordt tot 22 februari speciaal voor de DISCON vrijgehouden. Vol=vol. Informatie en reserveren? Mail naar mailto:info@strandweelde.nl met vermelding DISCON-2022. Klik vooral hier voor meer info.

 

Sprekerspool

sprekerspool-1

 

In de Sprekerspool vindt u vele deskundigen die een voordracht in de club willen verzorgen. Over tal van Rotary- onderwerpen vindt u daar een spreker. Maak er gebruik van! Voor de lijst klik hier. Heeft u een boeiend verhaal dat u wilt delen met andere Rotarians? Geeft u zich hier op!

 

Vlaggen, banners en roll-ups

vlaggen - kopie (2)

 

v.l.n.r. Beachflag, Rotary banner ‘Doing Good in the World’, Rotaryvlag wit, Rotaryvlag blauw, Roll-up ‘Rotary Doing Good’ (andere vlaggen en banners staan niet op de foto). Bestellen kan hier.

 

Deze nieuwsbrief is gestuurd aan alle Rotarians in RI District 1610, naar het persoonlijke e-mailadres, zoals opgenomen in de ledendatabase LeAd. De nieuwsbrief is vervaardigd door de District Media Commissie.

Aanleveren kopij over komende evenementen en voor de Nieuwsbrief
klik hier. kopij
Kopijsluiting: 1ste van de maand.