Sollicitatietraining vmbo’ers Groenhorst College

Voor de jaarlijkse sollicitatietraining van vmbo-leerlingen van het Groenhorst College is het nooit moeilijk voldoende trainers te vinden. Deze trainers, leden van onze club, leveren graag hun bijdrage aan de eerste sollicitatie-ervaring van de vmbo’ers.

In de afgelopen jaren hebben honderden 4e-jaars vmbo’ers een sollicitatiegesprek gevoerd met één van de leden van onze club. De leerlingen hebben eerst een sollicitatiebrief leren schrijven tijdens de lessen Nederlands. Ook hebben zij in een door Randstad aangeboden workshop geoefend in het voeren van een sollicitatiegesprek.

Inbreng Rotarians

Twee leden van onze club hebben ter voorbereiding de praktijk bij de theorie gebracht door een aantal leerlingen voor de klas de werkgever te laten zijn in een kort rollenspel. Zo konden ze ervaren hoe het is om een sollicitatiegesprek te moeten leiden. Ook de overeenkomst tussen het verkopen van je scooter en het verkopen van jezelf, was zeer verhelderend.

Ondertussen zijn de door de leerlingen geschreven sollicitatiebrieven uitgedeeld aan 15 deelnemende Rotarians en dan gaan weer zo’n 100 VMBO’ers op pad voor hun eerste sollicitatiegesprek op verschillende kantoorlocaties in de gemeente De Bilt. Dat de leerlingen zelf uit de schriftelijke uitnodiging moeten opmaken, waar het gesprek plaatsvindt, maakt het voor velen nog spannender. Het blijkt voor menigeen nog een leerpunt ook dit onderdeel van de sollicitatie goed voor te bereiden.

Community Service

Het sollicitatie­project sluit goed aan bij één van de vier pijlers van de Rotary: Community Service. Andere activiteiten van deze “Avenue of Service” zijn o.a. het jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen en een informatieavond voor ouders over de gevaren die op kinderen afkomen als zij naar de middelbare school gaan.